in

Futbol Mevkileri Nelerdir?

Futbol Mevkileri Nelerdir?

Futbol dünyada ve Türkiye’de en çok seyredilen sporlardan biri. Hatta yalnızca izlemek değil, futbol oynamak da birçok insanın keyifle gerçekleştirdiği bir aktivite. 11’er kişiyle çim sahada oynanan ve iki takımın karşılıklı mücadelesine dayanan bu köklü spor, karmaşık ve komplike kurallara sahipmiş gibi görünse de aslında oldukça basit bir oyundur. Futbolu oluşturan temel kavramlardan biri de oyunu oynayanların sahadaki görevleri ve bölgelerini ifade eden mevkilerdir. Futbola ilgi duyan birçok insan, futbolda bölgeler ve görevleri hakkında bilgi sahibi olmak ister. Mevkiler bir takımın sahaya dizilişini ve görev dağılımını ifade ederken her bir futbolcunun da bireysel sorumluluğunu belirleyici rol oynar. Eğer siz de futbol mevkileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz gelin saha içindeki mevkileri ve rolleri birlikte inceleyelim.

Futbolda mevkiler konusunda belirleyici olan en önemli faktör alandır. Oyunun belli bir alanı savunmaya, diğer alanları ise orta sahaya ve hücuma yöneliktir. Orta saha, savunma ve hücum oyuncuları arasında köprü görevi görür. Bu üç bölgede farklı mevkiler ve roller vardır. 

Savunma Rolündeki Mevkiler

Futbolda savunma rolündeki mevkilerin öncelikli amacı, takımlarının kalesine yapılan atakları başarıyla engellemek ve rakip takımın gol atmamasını sağlamaktır. Savunmada ön plana çıkan mevkiler şu şekildedir:

  • Kaleci: Futbolun en kilit görevlerinden biri olan kalecilik, oyunun akışındaki 10’ar futbolcudan farklı olarak birer kişinin üstlendiği bir görevdir. Kalecilerin oyun içinde sorumlu olduğu kurallar farklıdır. Kaleciler, kaleye gelen toplara elle müdahale edebilirler ama bunu yalnızca ceza sahası olarak tanımlanan bölge içerisinde yapabilirler. Ceza sahası dışında topa elle müdahale etmesi yasak olan kaleciler, kendi oyuncularından gelen pasları da elleri ile kontrol edemezler. Bunun dışında kaleciler, ceza sahası içerisinde özgür ve dokunulmaz bir role sahiptir. Ayrıca kalecinin oyun sırasında kaleci eldiveni takması daha iyi performans göstermesine yardımcı olur.
  • Defans: Defans oyuncuları oyunu, birinci bölge olarak tabir edilen ve kendi kalelerine yakın olan bölgede oynamaya çalışırlar. Temel amaçları takımlarının kalesini savunmak olan defans oyuncuları, geriden oyun kurma konusunda da rol üstlenebilirler. Savunmada merkezi defans oyuncuları (stoper) ve bek oyuncuları yer alır. Stoperler savunmanın orta kısmında oynarken bulundukları bölgeye sadık kalırlar. Sağ veya sol bek olarak görev alan oyuncular ise defansif rollerinin yanı sıra kenarlardan yaptıkları koşular ile takımlarının hücum organizasyonlarına destek verebilirler.

Orta Saha Rolündeki Mevkiler

Orta saha oyuncuları, takımlarının geçiş oyununu kurmasına yardımcı olarak savunma ve hücum arasında bağlantı görevi üstlenirler.

  • Merkezi Orta Saha: Merkezi orta saha oyuncuları sahanın merkezinden kurulan oyunu yönlendirir. Defansif orta saha bölgesindeki oyuncular zaman zaman stoperlere yardımcı olmak için oyunu geriden oynarken ofansif orta saha ya da oyun kurucu olarak tanımlanan futbolcular ise oyunun hücum tarafında sorumluluk alarak takımlarının gol üretmesi için çalışırlar.
  • Kanat: Sağ ve sol kanat oyuncuları tıpkı bek oyuncuları gibi oyunu kenar çizgiye yakın bölgelerde oynarlar. Amaçları hücum oyuncularına destek olarak asist veya gol üretmek olan kanat mevkisindeki oyuncularda aranan en önemli özellik hız ve top kontrolüdür. Hız noktasında ise kanat oyuncularının en büyük destekçileri kramponlarıdır. Bu nedenle krampon tercihi oldukça büyük önem taşır. 

Hücum Rolündeki Mevkiler

Futbolda hücuma yönelik organizasyonlarda başrol oyuncuları forvetlerdir. Forvet tek bir mevki gibi görünse de oyundaki taktiğe göre farklı roller üstlenen forvetlerden bahsetmek mümkündür. Forvet olarak ön plana çıkan futbol pozisyonları şunlardır:

Futbol Mevkileri Nelerdir?
  • Santrfor: Merkezi forvet oyuncusu olarak görev yapan santrforların temel amacı takımın gol yükünü doğrudan üstlenmektir. İyi bir santrforda top kontrolü, bitiricilik, kafa vuruşu ve çeviklik gibi özellikler güçlü olmalıdır.
  • Sahte Forvet: Oyuna forvet mevkisinde başlayan ama maç içindeki rolü itibarıyla santrfora nazaran biraz daha geriden oynayarak orta saha ile güçlü bağlantı kurup takımına gol şansı yaratmayı amaçlayan forvet türüdür. Sahte forvetlerin öncelikli amacı, doğrudan gol atmaktan ziyade ileride oyun kurulumunu desteklemek ve santrforun işini kolaylaştırmaktır.

Eğer siz de keyifli, konforlu ve güvenli bir şekilde futbol oynamak isterseniz kullandığınız futbol ekipmanları kaliteli olmalı. En sağlıklı ve uzun ömürlü futbol ekipmanları için Barcin.com internet mağazasını ziyaret edebilir ve çok sayıda alternatif arasından istediğiniz ürünleri tercih edebilirsiniz.

Basketbol Pozisyonları (Mevkileri) ve Görevleri Nelerdir?

Basketbol Pozisyonları (Mevkileri) ve Görevleri Nelerdir?

BCAA Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmalı?

BCAA Nedir, Ne İşe Yarar?