in

Glukozamin Nedir? – Glukozamin’in Eklemlere Faydaları

Glukozamin, eklem ağrısını önlemek veya azaltmak için kullanılan popüler bir besin takviyesidir. Birçok kişi, eklem ağrısına yardımcı olduğu ve diz veya kalçanın hareket kapasitesini geliştirdiği için glukozamin takviyeleri alır. Ancak glukozaminin bu tür yararları var mı? Glukozamin gerçekten herkese fayda sağlayabilir mi? İşte hem sporcular hem de eklem ağrıları yaşayanların en çok merak ettiği glukozamin hakkında bilinmesi gerekenler.

Glukozamin Nedir?

Glukozamin, vücudunuzda doğal halde yer alan ve üretilen maddelerden biridir. Teknik olarak, glukozamin amino şeker sınıfına dahildir. Vücudunuzdaki çeşitli işlevler için destekleyici maddelerin üretimini teşvik eder. Glukozamin (C6H13NO5) insanlarda ve hayvanlarda hemen hemen tüm vücut dokularında bulunur. En çok kıkırdak ve eklem sıvısı, tendonlar ve bağlarda yer alır. Tüm bunların yanı sıra, suyu güçlü bir şekilde çeken ve bağlayan bir şeker türü olan glikozaminoglikanlar için bir yapı malzemesidir.

Glukozamin en çok eklemlerinizdeki kıkırdağı geliştirme ve korumadaki rolüyle bilinir. Glukozamini kapsül şeklinde alabilir, krem ​​veya merhem şeklinde uygulayabilirsiniz. Takviyelerdeki glukozamin esas olarak yengeç ve karides kabuklarından, mısır veya buğdayın fermente edilmesiyle elde edilir.

Glukozaminin Faydaları Nelerdir?

Glukozamin, eklem ağrısını tedavi etmek veya önlemek için düzenli olarak kullanılan bir takviyedir. Glukozamin, kıkırdak gelişimini desteklemede rol oynar. Kıkırdak, kemiklerinizin uçlarını kaplayan ve eklemlerinizi oluşturmaya yardımcı olan bir tür düz beyaz dokudur. Eklem sıvısı ile birlikte kıkırdak, kemiklerinizin serbestçe ve acısız hareket etmesini sağlar. Glukozaminin etkileri ve diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir:

  • Teorik olarak, glukozamin eklemlerin kayganlaşmasına ve kıkırdağın daha fazla darbe emici hale gelmesine olanak tanır. Bu da, eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Kısaca glukozamin biraz ağrıyı hafifletebilir ve diz fonksiyonunu iyileştirebilir. (1)
  • Glukozamin, vücudun tüm dokularında bulunan endojen bir madde olduğundan kıkırdağın yapı malzemesidir. Bu nedenle kireçlenme gibi kıkırdak problemleri için bir önlem olarak tercih edilir. (2)
  • Vücudun kendisi glukozamin üretebilir, ancak bazen vücudumuzun glukozamin takviyeleri konusunda bir yardıma ihtiyacı vardır. Vücut yaşlandıkça glukozamin üretimi azalır. Glukozamin bu nedenle esas olarak osteoartrit gibi yaşa bağlı şikayetlerle mücadele etmek için kullanılır.(2)
  • Glukozamin takviyeleri, osteoartrit semptomlarının temel nedenini ele alarak kıkırdağı güçlendirmeye yardımcı olur. (3)
  • Ek olarak glukozamin, yoğun sporcular için eklemlerin esnekliğini desteklemede de rol oynayabilir. (4)
  • Eklemlerini sık kullanan sporcular için kireçlenme oluşmasını önleyebilir ve geciktirebilir. (2)

Glukozamin Takviyeleri Nasıl Kullanılır?

Glukozamin, normal bir şeker molekülüne (glikoz) çok benzeyen küçük bir moleküldür. Vücudun kendisinde, yani kıkırdak hücrelerinde üretilir. (1) Glukozamin öğünlerinize dahil edebileceğiniz besinlerde neredeyse yoktur. Çünkü hayvan ve böcek kıkırdaklarından üretilebilir. Glukozamin, yengeç, karides kabuklarından elde edildiği için her zaman ulaşılması pek mümkün olmayabilir. Ayrıca fermente mısır ve buğdaydan da elde edilebilir, ancak sağlıklı bir şekilde hazırlanması zor bir süreçtir. Bu nedenle ihtiyaç halinde takviye olarak almanız gerekebilir. Avrupa’da, tanınmış bir ilaç olarak mevcut olsa da, Türkiye’de besin takviyesi olarak, genellikle glukozamin sülfat şeklinde rahatlıkla temin edilebilir. İçeriği biraz farklılık gösteren pek çok marka vardır ve en önemlisi sülfat çok kararsızdır ve bu nedenle bazen sodyum tuzu ya da bir potasyum tuzuyla karıştırılır. Bu da almanız gereken dozu etkileyebilir.

Glukozamin takviyelerinin kıkırdak hücrelerine ek yapı taşları sağlayarak, eklem kıkırdağında daha fazla hasarı önlemeleri beklenir ve sık tüketilir. Ancak bu takviyenin gerekliliğine bir doktorun karar vermesi önerilir. Bununla birlikte gıda takviyesi olarak sıklıkla kullanılan ve tavsiye edilen doz ise yetişkinlerde günde 1500 mg’dır. (3)

Siz de doktor kontrolünde glukozamin takviyesi alarak eklemlerinizi destekleyebilir, spor esnasında eklem ve kas ağrılarınız için iyi bir ekipman seçebilirsiniz. Sporcu malzemeleri ve ayakkabı, koruyucu ekipmanlar için Barcin.com koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.

Kaynaklar

1- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27422331/

2- www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874#

3- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-glucosamine

4-https://www.nutraingredients-asia.com/Article/2019/05/02/Continuous-intake-of-glucosamine-needed-to-maintain-joint-health-of-endurance-athletes-Study#

Glutamin Nedir? – Glutamin İçeren Besinler ve Miktarları

Renkli Spor Ayakkabılarıyla En İyi Kombinler