Hamilelik, vücut yapısının sürekli olarak değiştiği bir dönemdir. Bu dönemde değişen vücut yapısına uyum sağlamak ise kimi zaman biraz zor olabilir. Bu zorluğu aşmak ve hem gebelikte yaşanabilecek ağrı problemlerini azaltmaya yardımcı olmak hem de duruşu iyileştirmek için egzersizlerden faydalanılabilir. Hamilelikte spor hareketleri, annenin fiziksel olarak kendisini iyi hissetmesinin yanı sıra psikolojik sağlamlığı da korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra pek çok faydayı da beraberinde getirir. Bu içerikte hamile egzersizi ve hamilelikte nefes hareketleri ile ilgili merak ettiğiniz pek çok detayı öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Egzersiz Neden Önemlidir?
Hamilelikte egzersiz, artan vücut ağırlığına uyum sağlamak için son derece önemli. Uterusun büyümesi ve vücut ağırlığının her geçen gün giderek artması sonucunda anne, kendisini rahatsız hissedebilir. Hissedilen rahatsızlık, sırt ve bel ağrılarını beraberinde getirebileceği gibi uyku problemleri yaşamaya da yol açabilir. Bu süreçte anne, duruş bozuklukları da yaşayabilir. Bundan dolayı da günlük yaşam sekteye uğrayabilir. Annenin hamilelik sürecinde yaşayacağı bu problemler, egzersizlerin gerekliliğini ortaya koyar. Gebe egzersiz yaparak kendisini daha iyi hissedebileceği gibi bilinçli olarak doğuma da hazırlanabilir.
Hamilelere spor hareketleri yaptırılırken çok daha hassas davranılır. Aynı şekilde uzmanlar tarafından önerilen hareketler de normal hareketlere göre çok daha naziktir. Bunun nedeni, anneyi zorlamamak ve yaşanabilecek problemleri minimuma indirgemektir. Özellikle hamilelikte nefes hareketleri yaptırılarak normal doğumun daha kolay geçmesi sağlanabilir. Anne, nefesini kontrol etmeyi öğrenerek doğum sırasında daha güçlü bir şekilde ıkınabilir ve gücünü yararlı olarak kullanabilir. Aynı zamanda hamilelikte pilates hareketleri ve benzeri spor hareketleri yapıldığında doğumdan sonra vücut çok daha kolay bir şekilde toparlanabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü de hamile egzersizleri son derece önemlidir.
Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Gebelik sürecinde spor hareketleri yapmak pek çok uzman tarafından annelere önerilir. Hamile pilatesi başta olmak üzere çeşitli esneme ve ısınma hareketleri, nefes egzersizleri ve daha fazlası, annenin her gün değişen vücuduna daha kolay uyum sağlamasına olanak tanır. Bunun yanı sıra hamilelikte egzersiz yapmanın bilinen pek çok faydası var. Bunlardan bazıları ise şu şekilde:
- Gebelik sürecinde ortaya çıkan ve anneyi rahatsız edebilecek düzeylere ulaşan duruş bozukluklarının giderilmesine olanak tanır.
- Annenin sürekli kilo alması sonucu meydana gelen bel ve sırt ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
- Özellikle nefes hareketleri, doğum sırasında gevşeme ve derin derin nefes alma gibi durumları annenin öğrenmesine ve bu esnada gücünü daha faydalı kullanmasına imkan sağlar.
- Karın kaslarının ve çevredeki diğer kasların hem kuvvetini hem de elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur.
- Anneyi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan doğum sürecine hazırlayarak doğum anının daha kolay geçmesine olanak tanır.
- Annenin gebelik sürecinde çok fazla kilo almasının önüne geçebilir ve aynı zamanda doğum sonrasında vücudun eski şeklini almasını kolaylaştırabilir.
- Annenin gebelik boyunca yaşayabileceği uyku problemlerini azaltabilir ve daha rahat uyumaya, güne daha dinç başlamaya yardımcı olur.
- Gestasyonel diyabet olarak da bilinen gebelik şekeri yaşanması riskini azaltabilir.
Tüm bunlara ek olarak hamilelikte egzersiz yapmanın tüm vücuda olumlu katkıları vardır. Egzersizle birlikte anne yorgunluk hissinden kurtulabilir ve kendisini çok daha dinç hissedebilir. Güne daha motive bir şekilde başlayabileceği gibi 9 aylık bu süreci daha kontrollü bir biçimde sürdürebilir. Hamilelikte egzersizin anneye ve onun hem ruhsal hem de fiziksel sağlığına pek çok faydası bulunur. Bazı durumlarda ise egzersizden kaçınmak gerekebilir. Özellikle doktorun tavsiye etmediği zamanlarda annenin egzersiz yapmaması oldukça önemlidir.
Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Olumsuz Tarafları Var mıdır?
Hamilelikte egzersiz yapmak genel olarak anneye olumlu katkılar sağlasa da bazı özel durumlarda olumsuzluklar da meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda annenin öncelikle doktorundan öneri alması ve onun tavsiyelerini uygulaması daha önemlidir. Böylece hem anne hem de bebekte yaşanabilecek problemlerin önüne geçilebilir. Hamilelikte yapılan egzersizlerin yoğunluğuna dikkat etmemek annenin ciddi problemler yaşamasına yol açabilir. Bunun yanı sıra hamilelikte egzersiz yapmanın diğer olumsuz yanları şu şekilde:
- Eğer annede kalp ve damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, kansızlık, tiroid, solunum rahatsızlıkları, diyabet ve böbrek hastalıkları gibi sorunlar varsa bu kişi için egzersiz riskli olabilir.
- Eğer anne daha önceki gebeliğinde düşük yaşadıysa veya bu gebeliğinde düşük riski varsa bu risk geçene kadar egzersizden kaçınması önemlidir. Bu durumda doktorun tavsiyelerine uyarak istirahat etmek daha sağlıklı olabilir.
- Anne, egzersiz yapmadan önce mutlaka sağlık geçmişi ile ilgili doktoruna bilgi vermeli ve bu geçmişe göre egzersiz önerileri almalıdır.
- Anne egzersiz yaparken eğer mide ağrısı, eklem ağrıları, göğüs ve bacak bölgesinde ağrılar yaşarsa; baş dönmesi ve baygınlık hissederse, nefes darlığı, vajinal kanama, sıvı kaybı gibi durumlarla karşılaşırsa ve yürümede zorluklar, vücutta kasılma gibi sorunlar meydana gelirse mutlaka egzersiz yapmayı bırakmalıdır. Bu durumlarla ilgili doktorunu bilgilendirmesinde de fayda vardır.
Bu tür durumlarda egzersiz yapmak ve bunu sürdürmek annenin ve bebeğin sağlığını riske atabileceğinden mutlaka dikkatli davranmak gerekir. Özellikle egzersiz sürecini doktorun kontrolü ve bilgisi dahilinde sürdürmek ve bu süreçte bir fizyoterapistten destek almak daha faydalı olabilir.
Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılır?
Hamilelik sürecinde nasıl egzersiz yapılacağı da merak konusu. Anne için her hareket uygun olmayacağından çok daha hassas bir süreç izlenmesi gerekir. Hamilelik sürecinde şu hareketleri uygulayabilirsiniz:
- Yürüyüş
- Yüzme
- Hamile yogası
- Hamile pilatesi
- Nefes egzersizleri
- Pelvik taban egzersizleri
- Gevşeme hareketleri
Hamile egzersizi yaparken şu detaylara da dikkat edebilirsiniz:
- Bebeğin rahme tutunması için bekleyebilir ve doktorunuzun tavsiyelerini de baz alarak genel olarak ilk 3 aydan sonra egzersizlere başlayabilirsiniz.
- Derin karın solunumu, derin göğüs solunumu ve gırtlak solunumu hareketleri ile doğum anını kolaylaştırabilirsiniz.
- Egzersiz programınızı doktor tavsiyesi ile bir fizyoterapist eşliğinde uygulayabilirsiniz.
- Hareketleri hafiften başlatarak alıştığınız sürece her geçen biraz daha artırarak yapabilirsiniz.
- Ani hareketlerden kaçınmanız, ağır kaldırmamanız ve gebeliğin son dönemlerini daha sakin geçirmeniz önemlidir.
- Egzersiz günlerini belirleyerek bazı günler kaslarınızı dinlendirebilirsiniz.
- Giydiğiniz kıyafetlere dikkat etmeniz gerektiğinden kadın spor ayakkabısı kullanarak hareketleri daha kolay uygulayabilirsiniz.
Sonuç olarak hamilelik sürecinde anne dikkatli olmak kaydıyla egzersiz yapabilir ve bu sayede de kendisini daha iyi hissedebilir. Olumsuzluklardan kaçınmak amacıyla da hangi durumlarda egzersiz yapmaması gerektiği konusunda doktoruna danışması gerekir.
Hamilelik sürecinde egzersiz yapmayı planlıyorsanız giydiğiniz kıyafetlere ve kullandığınız ayakkabılara dikkat etmeniz önemli. Uygun adidas kadın egzersiz ayakkabısı modellerini tercih ederek spor sürecinde hissedeceğiniz rahatsızlığı minimuma indirgeyebilirsiniz. Yürüyüş antrenmanlarında da adidas kadın koşu ayakkabısı kullanarak yere daha sağlam adımlarla basabilir; kendi sağlığınızı ve doğacak bebeğinizin sağlığını düşünerek yaptığınız egzersizlerde daha mutlu hissedebilirsiniz.
Hamilelik sürecinde yapacağınız egzersizler için ihtiyacınız olan tüm ürünler Barcin.com’da! Siz de Barcin.com üzerinden koşu ayakkabısı, egzersiz ayakkabısı ve spor giysileri de dahil olmak üzere aradığınız tüm ürünlere ulaşabilir ve rahatlığınızı maksimum düzeye ulaştırabilirsiniz.
KAYNAKÇA: