in

Kadın Koşuculara Özel 5 Bilgi

Koşmaya çıkmak için hazır olduğunuzda muhtemelen dikişsiz çoraplarınızın ayaklarınızı rahat tutacağı, yediklerinizin midenizi mutlu kılacağı ve özenle seçtiğiniz müzik listenizin zihninizi mutlu edeceği gibi şeyleri düşünürsünüz. Ancak, göğüsleriniz, rahminiz ve vajinanız gibi vücudunuzun diğer bölgeleri de bir miktar düşünülmeyi hak eder.

Yüzünüz kızarmasın. Eğer her koşudan alabileceğinizin en iyisini almayı istiyorsanız, koşunun bütün vücudunuzu nasıl etkilediği üzerine düşünmeniz gerekir. İşte bu yazımızda her kadın koşucunun koşuyla, iç çamaşırları arasındaki ilişki hakkında bilmesi gereken 5 bilgiyi paylaşacağız.

Akıntı Olması Normaldir

Koşudan eve döndüğünüzde, şortunuzda genelde olduğundan daha fazla akıntı olduğunu fark ederseniz endişelenmeyin. Koşu aslında vücudunuzun daha fazla vajinal akıntı üretmesine sebep olmaz, sadece varolanı tahliye etmesini sağlar.

Fiziksel olarak kendinizi zorladığınızda, karın içi baskıda artışı deneyimlersiniz. Buna ek olarak koşu gibi yüksek darbeli egzersizler, bir ketçap şişesinin çalkalanması gibi bir durum oluşturur. Tabi bütün bu baskı, içeridekilerin dışarı tahliyesiyle sonuçlanır.

Eğer koşu esnasındaki akıntıyı rahatsız edici bulursanız, iç çamaşırınızın içine ince bir ped giyebilir veya iç çamaşır yerine geçen astara sahip koşu şortlarından giyebilirsiniz. Yine de akıntının koşudan birkaç gün veya birkaç hafta sonra da devam ettiğini veya beraberinde kızarıklık ya da kaşıntı da olduğunu fark ederseniz, bu sizin bir mantara, bakteriye veya pH dengesizliğine sahip olduğunuza dair bir ipucudur. O zaman aşağıdakileri okumaya devam edin.

Koşu, Mantar Enfeksiyonu Riskinizi Artırabilir

Muhtemelen zaten bildiğiniz üzere, kasık bölgesindeki terleme, koşucular için bir derttir. Sert bir antrenman yapıp, bacaklarınızın içi birbirine dakikada 180 defa sürttüğü zaman terleme de yaşanması normaldir. Eğer bu terin (ve akıntının) tamamını hızlı bir şekilde silip kurutmazsanız, doğal vajinal mantarınızın katlanarak artıp, mantar enfeksiyonuna, rahatsızlığa ve bolca kaşıntıya dönüşmesi kolay hale gelir.

Teri atabilen, Dri-FIT veya anti bakteriyel malzemeden yapılmış bir sentetik kıyafet giyerek bu riski azaltabilirsiniz. Pamuk ve organik liflerin, sentetik olanlara göre nemi hapsetmeye meyilli olduklarını aklınızda tutun. Koşuda ne giyerseniz giyin, soğuma sonrasında mümkün olan en kısa zamanda duş alıp terli kıyafetlerinizi değiştirmeyi unutmayın.

Dri-FIT ürünleri incelemek için tıklayın>>

(Her büyüklükteki) Göğüs Yerinden Fırlayabilir

Büyük göğüsler, her atılan adımda 8 santimetre kadar aşağı yukarı hareket edebilirken, küçük göğüsler bile koşarken büyük miktarda kuvvete maruz kalabilir. “Kadınlar sadece hareketin çekimi değil, aynı zamanda sıklığı hakkında da düşünmeliler. Eğer her hafta saatlerce koşuyorsanız, göğüsleriniz on binlerce defa zıplıyor. Bu kadar kuvvete maruz kalmalarını da hesaba katmalı.

Tabi sıklıkla (çoğunlukla bilinçaltından) koşu formunuzu değiştirmek her türlü zıplamayı azaltır. Belki kol çekmenizi azaltıyor, omuzlarınızı eğiyor, ayaklarınızı yere sürtüyorsunuzdur. Her şekilde de bu, formunuzu bozup, sizi sakatlıklara yaklaştırır.

Ayaklarımızı darbeden korumak için bir servet harcarken neden göğüslerimize de aynı saygıyı göstermeyelim? Büyüklükleri ne olursa olsun, kalıplı sütyenler, balenliler, destekli kopçalar ve çoklu kancalar gibi yüksek destekli parçalara sahip bir sütyen bakmanızı öneriyoruz. Amaç, mümkün olan konfor ve desteğin en iyi dengesini bulmaktır.

Spor sütyen ve büstiyerleri incelemek için tıklayın>>

Üriner Sızıntı Olabilir

Koşmak, rahim sarkmasına sebep olmaz ancak normal doğum yapmış kadınların veya menopoza yaklaşan kadınların zaten zayıflamış pelvik taban kaslarıyla ilgili belirtileri şiddetlendirebilir. Hamilelik ve doğum esnasında olduğu kadar menopozdaki hormonal değişiklikler, uterus ve diğer iç organları tutan ve koruyan pelvik taban kaslarının gevşemesine yol açar.

Uterus sarktığında, mesane ve üretraya baskı yapıp sızıntıya sebep olabilir ve siz egzersiz yaparken artan karın içi baskı ve aşağı yukarı zıplamayla, uterusunuzun mesaneniz ve üretranıza daha bile sert bir şekilde baskı yapmasına zorlarsınız.

Burada alınacak mesaj, koşuya çıkmadan önce tuvaletini yapmak, tutmamak ve ihtiyaç hissettiğiniz durumda bir tuvalet molası vermenizdir. (Burada ped kullanımı da işe yarayacaktır)

Uzun vadede, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek, koşarken üriner sızıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer idrarını tutamama siz ve koşuya olan sevginizle aranıza giriyorsa, pelvik taban gülendirmesi ve rehabilitasyonunda uzmanlaşmış bir fizyoterapistle çalışmayı düşünebilirsiniz.

Tahriş, Belden Aşağıda Yaşanıyor

Göğüs ve göğüs ucu tahrişini hepimiz duymuş veya belki de yaşamışızdır. Fakat vulva tahrişini de deneyimlemişseniz utanmayın, bu sadece sizin başınıza gelmiyor. Büyük sayıdaki kadınlar koşarken bu tahrişten şikayetçi olur. Bu dokunun genişlediği veya ayakta dururken bile görünür hale geldiği gibi hissi yaşayan kadınlarda bu durum hayli yaygındır.

Koşudan hem önce hem de sonra bu bölgeye tahriş önleyici merhem/krem sürerek sürtünmeye ve tahrişe dair ihtimali azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda hala konfor sunabilecek kadar sizi saran alt giyimle koşmayı deneyebilirsiniz.

Socrates: Önce Güzel Oyun, Sonra Kazanmak

Karlie Kloss, adidas Stella McCartney Koleksiyonu’nun Yeni Yüzü