in

Kan Şekerinizin Yüksek Olduğunu Gösteren İşaretler

Kan şekeri, yani glukoz vücutta bulunan hücrelerin enerji üretiminde yararlandığı bir maddedir. Özellikle diyabet hastası olan bireyler için kandaki şeker düzeyi oldukça önemlidir. Zira diyabetik kişilerde vücuttaki glukozun taşınmasını sağlayan insülin hormonu doğru şekilde çalışmaz. Peki, kan şekeri yüksekliğinde ne olur? Şekerin yüksek olduğunu nasıl anlarız? Siz de bu sorulara yanıt arıyorsanız detaylar yazımızda…

Ani Şeker Yükselmesi Belirtileri

Kandaki şeker oranının aniden yükselmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ani şeker yükselmesi “ketoasidoz” adı verilen, şeker koması ve ölüme yol açan oldukça ağır bir tabloya sebep olabilir.

Ani şeker yükselmesi belirtileri; nefeste güçlük, kusma, çarpıntı (taşikardi), vücutta susuzluk (dehidrasyon), bilinçte bulanıklık, karın ağrısı, hızlı nefes, ağızda aseton ya da çürük elma kokusu, solumada güçlük şeklinde sıralanabilir.

Sinirsel Şeker Hastalığı Belirtileri

Sinirsel şeker hastalığı yüksek baskı ve stres ortamında kandaki şeker oranının yükselmesine denir. Öfke patlaması, üzüntü, tartışma gibi durumlarda şeker; sinire bağlı olarak artış gösterebilir. Sinirsel şeker hastalığı belirtileri arasında el ve ayaklarda titreme, ağızda kuruluk, bulanık görme, güçten düşme, ciltte kuruluk, odaklanma problemi gibi sorunlar yer alır.

300 Şeker Yüksek mi?

Normal şartlarda açlık kan şekerinin 70-100 mg/dl arasında olması, tokluk kan şekerinin ise 140 mg/dl’yi geçmemesi beklenir. Bu nedenle “300 şeker yüksek mi?” sorusuna yüksek olduğu şeklinde cevap vermek gerekir. Kanda şekerin yüksek olup olmadığı ev ortamında kolayca belirlenebilir. Peki, evde şeker hastalığı testi nasıl yapılır? Bunun için öncelikle glukometre denilen cihazı satın almak gerekir. Hekim önerisi ve talebi doğrultusunda yemekten önce veya 2 saat geçtikten sonra parmaktan kan alınarak ölçüm yapılabilir.

3 Aylık Şeker Yüksekliği Belirtileri

Kandaki şeker seviyesi olması gerekenden yüksekse, bununla birlikte bir şeker hastası düzeyinde de değilse buna “gizli şeker” adı verilir ve HbA1c adı verilen bir testle ölçülür. Testte ortalama olarak 2-3 aylık kan şekeri düzeyi belirlenir. 3 aylık şeker yüksekliği belirtileri arasında hızlı yemek yeme, çabuk acıkma, kiloda artış, halsizlik, ağızda kuruluk, açlığa tahammülsüzlük, yüksek su tüketimi gibi semptomlar yer alır.

Açlık Kan Şekeri Yüksek Olursa Ne Olur?

Sağlık için kan şekerinin normal seviyelerde seyretmesi oldukça önemlidir. Peki, açlık kan şekeri yüksek olursa ne olur? Açlık kan şekerinin yüksek olması aşırı kilo artışı, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıkların meydana gelme riskini yükseltebilir.

Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri

Kan şekeri yükselmesi belirtileri vücutta bazı semptomlara neden olur. Bunlardan bazıları sık sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, puslu görme, sık acıkma veya iştah kaybı, yaraların geç iyileşmesi, kilo kaybı, fazla su tüketimi, uyku hali, halsizlik, yorgunluk şeklinde sıralanabilir.

Glukoz Yüksekliği Belirtileri

Kanda glukozun yüksek seyrettiği, “hiperglisemi” de denilen glukoz yüksekliği genellikle doğru şekilde tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi gören diyabet hastalarında görülen bir tablodur. Glukoz yüksekliği belirtileri ayaklarda yanma ya da keçeleşme hissi, sık sık enfeksiyona yakalanma, ağızda kuruluk, ciltte kaşınma ve kuruluk, nedensiz kilo kaybı, bulanık görme, idrara sık çıkma şeklinde sıralanabilir.

Tokluk Kan Şekeri 500 Olursa Ne Olur?

Yemek yedikten (ilk lokmadan) 2 saat geçtikten sonra tespit edilen kan şekeri düzeyine “tokluk kan şekeri” denir. Peki, tokluk kan şekeri yüksekliği nasıl anlaşılır? Bunu tespit etmek için tokluk kan şekeri testi yapılabilir. Tokluk kan şekerinin 140 mg/dl’den yüksek olması şeker hastalığı için risk oluşturur. 200 mg/dl olması durumunda ise şeker hastalığı teşhisi konulur. Dolayısıyla “Tokluk kan şekeri 500 olursa ne olur?” sorusuna komaya varan oldukça ciddi tablolar görülebilir, şeklinde cevap vermek mümkündür.

Kan şekerinin yüksek olması vücutta çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilir, ilerlemesi durumunda ise tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle belirtileri takip etmek ve şikayet söz konusu ise vakit kaybetmeden hekime görünmek oldukça önemlidir. Sağlıklı olmanın anahtarlarından biri olan sporu da günlük yaşamınıza dahil etmelisiniz. Beden sağlığını destekleyen spor ürünleri için siz de Barcin.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.drcankaraca.com/sinirsel-seker-hastaligi-nasil-ortaya-cikar/

https://www.koruhastanesi.com/kan-sekeri-nasil-dusurulur-3557-5

https://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/yuksek_dusuk_kan.pdf

https://tektiklabilgielinde.saglik.gov.tr/ani-kan-sekeri-yuksekligi.html

Vakum Egzersizi Nedir & Ne İşe Yarar?

Göz Sağlığı için Yapılması Gereken 10 İpucu