in

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, vücudunuzu yağ yakma makinasına dönüştüren karbonhidrat bakımından oldukça fakir bir beslenme tarzı öneriyor. Vücudumuzda az karbondihrat tüketimi yaptığımızda karaciğerde oluşan ketonlar, beynimizde yakıt görevi görerek yağ yakımını hızlandırıyor.

Kandaki yüksek şekeri engellemesiyle dikkat çeken ketojenik diyete alışmanın çok da zor olmadığını belirten beslenme uzmanları sadece kilo kaybı için değil sağlığına kavuşmak isteyenlere ketajonik diyeti öneriyor.

Ne kadar az karbonhidrat o kadar çok yağ kaybı!

Tek amacın zayıflamak olmadığı bu diyet, temelde şekerin yükselmesini engelleyecek türde beslenmeye dayanıyor. Ketojenik diyete göre, günlük 50 gramın altında karbonhidrat almanız gerekiyor. İdeali 20 gram. Ne kadar az karbondihrat alırsanız yağ yakımınız o kadar artar. Bu şekerli gıdalardan, patatesten, pirinçten, makarnadan uzak durmanız anlamına geliyor.

Protein ve sebzeye evet, karbonhidrata hayır

Sağlıklı yağlardan ve gerekli miktarda protein almak esasına dayanan bu diyette, et, balık, yumurtanın her türlü pişmiş hali, tereyağı, hindistancevizi yağı veya zeytinyağı, brokoli, domates, soğan gibi yerde yetişen tüm sebzeler, tatlı yerine fındık ve kaju hariç kabuklu kuruyemişleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Tatlı olarak kuruyemiş ve fındığın yanı sıra birkaç küçük parça bitter çikolata da tüketebilirsiniz. Konserve ürünlerden ve içinde tat vermesi açısında ekstra şeker bulunan salam, sosis ve sucuk gibi ürünlerden uzak durmanız gerekiyor. Margarin, şekerli gıdalar, çok şekerli meyvelerden de mümkün olduğunca uzak durun.

Süt şekeri nedeniyle yoğurt, lor peyniri ve türevlerinde, yağı azaltılmış olan diyet adıyla satılan ürünleri değil, normal yağ içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Bol sıvı tüketimi de diyeti destekliyor. Su, çay ve kahve şekersiz olduğu sürece serbest.

Acıkmadan yemek yemeyin

Az ve kalitesiz yağ aldığınızda kendinizi yorgun hissederseniz. Az karbonhidrat ve kaliteli yağla enerji yakar, kendinizi enerjik hissedersiniz. İngilizcesi ‘Low-Carb Eat Fat’ (LCEF) olan beslenme tarzı, doyana kadar yağlı gıda yemeyi savunuyor. Peki bu ne anlama geliyor? Bu beslenme anlayışına göre, az az sık sık değil acıktığınızda yemeniz gerekiyor. Klasik diyetlerdeki gibi saat ve öğün sayısı sınırlaması yok. Zeytinyağı, tereyağı, yumurta, et gibi doyurucu gıdalarla gerçek tokluk hissi sağlayabilirsiniz. Düşük karbondihratlı gıdalardan kast edilen marketlerdeki hazır karbonhidrat seviyesi azaltılmış gıdalar değil, et, yumurta, sebze gibi gerçek yiyecekler.

İyi ki Doğdun Del Piero

Spor Tarz Yaratmanın Yolları