in

Ketojenik Beslenme ve Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet, son dönemin popüler beslenme trendlerinden birisi olup aç kalmadan kilo vermenizi kolaylaştırır. Katı yasakları olmadığından uzun süre rahatlıkla uygulayabileceğiniz diyeti, kardiyo antrenmanlarla tamamlayarak kısa sürede forma girebilirsiniz.

Ketojenik Ne Demek?

Fazla kilolarınızdan kurtulurken bir taraftan yağ yakmak, kronik yorgunluktan kurtulmak ve zihinsel performansınızı artırmak için “Ketojenik diyet nedir?” konusunu öğrenmenizde fayda vardır.

İlk olarak epilepsi hastası çocukların tedavisinde faydalanılmaya başlanan ketojenik beslenme, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ tüketimine dayanan bir diyettir. Bu sayede, vücut ketosis adı verilen sürece girer ve yağ yakması kolaylaşır.

Vücudun enerji kaynağı olarak ketonları kullanmasını sağlayan diyet, öğün sonrasında kan şekerinizin dalgalanmasının önüne geçer. Bu sayede insülin seviyesi düşer ve ani bastıran açlık krizleri minimuma iner.

Ketojenik Beslenme ve Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, vücudu ketosise sokarak vücudun enerji kaynağını değiştirmeyi amaçlayan bir diyettir. Karbonhidrat tüketimini sınırladığınızda ve şekeri mümkün olduğunca hayatınızdan çıkardığınızda vücut ketonlardan enerji üretmeye başlar. Bu duruma ketosis adı verilir.

Ketosis sürecine girebilmek için karbonhidrat tüketiminizi 40-50 gram ile sınırlı tutmanız önemlidir. Ayrıca ihtiyaç duyduğunuz karbonhidratı şeker ve basit karbonhidratlardan almamalısınız. Ketojenik diyet listelerinin etkisini daha kısa sürede göstermesi için aralıklı oruç ile destekleyebilir ve gün içerisinde 16 saat aç kalırken yeme sürecini 8 saat ile sınırlandırabilirsiniz.

Ketojenik Beslenme ve Ketojenik Diyet

Ketosise giriş süreci kişiden kişiye değişmekle beraber yaklaşık 3 gün sürer. Keton testleri ile vücudunuzda keton üretilmeye başlayıp başlamadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca ağzınızda hissettiğiniz aseton tadı da ketosise girdiğinizin bir göstergesidir.

Ketojenik Beslenme Nedir?

Ketojenik diyet listesi hazırlarken kullanabileceğiniz farklı makrolar bulunur. En çok uygulanan yöntem; alınan kalorinin %70’inin yağ, %20’sinin protein ve %10’unun karbonhidrat olmasına dayanır. Eğer diyeti daha sıkı uygulamak isterseniz %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrat makrolarını da kullanabilirsiniz. Vücudunuzu şaşırtmak ve diyeti daha esnek uygulamak içinse 5 gün ketojenik diyet yapıp 2 gün serbest beslenebilirsiniz. Ancak esnek uygulama her ne kadar daha kolay olsa da ketosise girişinizi zorlaştırabilir.

Ketojenik diyet menüsü hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, karbonhidrat hesabı yaparken lifin besin değerini düşmektir. Bu sayede net karbonhidrat oranını bulabilirsiniz.

Ketojenik Diyet Örneği

Ketojenik diyette katı listeler bulunmaz. Bu sayede uzun süre keyifli bir şekilde diyeti sürdürebilirsiniz. Diyette tüketebileceğiniz besinleri öğrenebilir, ketojenik tarifler sayesinde tatlı ve atıştırmalık ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

  • Kahvaltıda avokado gibi lifli ve yağlı sebzelerle yapılmış omlet, kavrulmamış kuru yemişler ya da Hindistan cevizi ile yapılmış chia tohumlu müsli yemeniz mümkündür.
  • Öğle ve akşam öğünlerinde ise tavuk, et, balık tüketebilirsiniz. Karbonhidrat değeri yüksek olduğundan bakliyatlardan mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Ancak yeşil sebzeler, karnabahar, lahana, mantar gibi düşük karbonhidrat içeren besinleri tüketebilirsiniz. 
  • Meyvelerden mümkün olduğunca uzak durmanızda fayda olmakla beraber çilek, ahududu, böğürtlen gibi karbonhidrat ve şeker değeri düşük meyveleri az miktarda tüketebilirsiniz.
  • Ketojenik diyeti uygularken sevdiğiniz yemekleri tüketebilmek için yiyeceklerin besin değerlerini öğrenebilir ve tarifleri diyete uygun şekilde değiştirebilirsiniz.

Ketojenik Diyet Ne Kadar Süre Yapılmalı?

“Ketojenik beslenme nedir?” diye öğrenerek diyeti katı bir şekilde uygularsanız 7-10 gün içerisinde etkisini görmeye başlayabilirsiniz. İlk günlerde yaşayabileceğiniz yorgunluk, zihin durması gibi durumlar vücudun enerjisini ketonlardan karşılamaya alışmasının etkileri arasında yer alır. Ayrıca keto gribi adı verilen süreci de atlatabilirsiniz.

Ketojenik Beslenme ve Ketojenik Diyet

İlk 10 günden sonra diyetin yan etkileri azalmaya başlar ve 6 hafta içerisinde ciddi miktarda kilo verirsiniz. Aynı zamanda kendinizi daha enerjik hisseder ve daha az uyku ile yetinebilirsiniz. Eğer ketojenik diyette aldığınız karbonhidrat oranını %10’un altında tutuyorsanız 6 ay sonunda diyete ara vermenizde fayda vardır.

Ketojenik diyetle yağ oranınızı düşürürken kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olacak spor aletlerini uygun fiyat avantajları ile Barcin.com’dan satın alabilirsiniz.

Spor Nedir Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir

Spor Nedir? Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Spor Yaparken Dinleyebileceğiniz Müzikler

Spor Yaparken Dinleyebileceğiniz Müzikler