in

Kramp Nasıl Geçer?

Kramplar, başta sporcular olmak üzere yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunun yaşamında en az bir kere deneyimlediği kas spazmlarıdır. Kramp nedenleri oldukça çeşitli olan bir problemdir. Özellikle yürüyüş esnasında ya da gece uykuda bacağa kramp girmesi, her insanın başına gelebilecek bir durumdur. Genellikle kısa süreli olmaları nedeniyle vücudun olağan bir reaksiyonu olarak karşılanan kramplar, kimi zaman oldukça ağrılı ve uzun süreli şekilde de meydana gelebilir. Bu nedenle bacağa, mideye ya da ayağa kramp girmesi halinde neler yapılabileceğine dair bilgi sahibi olmanız, kas spazmlarını en kısa sürede atlatmanıza yardımcı olabilir. Siz de kramplar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız gelin, aklınızdaki soruları birlikte yanıtlayalım.

Kramp Nedir?

İnsan vücudundaki kaslar, hareketi sağlamak için düzenli olarak kasılıp gevşer. Ancak bazı durumlarda kasılan kas, henüz gevşemeden yeniden kasılır ya da beynin kaslara ulaştırdığı sinyalde bir problem oluşur. Bu tip anlarda kaslarda oluşan istem dışı ve bazen ağrılı kasılmalar, kramp ya da kas spazmı olarak adlandırılır. Kramplar aynı anda birden fazla kas grubunda görülebilir. Ancak genellikle bacağa, ayağa ve mideye kramp girmesi daha yaygın şekilde görülür. Spor antrenmanları esnasında veya öncesinde ve hamilelikte kramp girmesi problemine de sıklıkla rastlanır.

Kramp Neden Olur?

Farklı kas gruplarına kramp girmesi, birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Beslenme bozuklukları, sıklıkla tekrarlayan kramplara yol açan temel unsurlar arasındadır. Çünkü potasyum ve magnezyum gibi mineraller, sinirler ve kas hücreleri arasında kurulan iletişimin yapı taşlarını oluşturur. Vücutta mineral eksikliği oluştuğunda, kaslarda gevşemeye ve kasılmaya bağlı problemler söz konusu olabilir.

Krampların oluşmasına yol açan bir diğer temel neden ise spor aktiviteleridir. Uygulanan egzersizler sonucu vücutta tuz ve su kaybı yaşanması, kasların sinyal iletmesi sürecinde problemlere neden olabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak, vitamin yetersizliği, dolaşım bozuklukları, diyabet ve alkol kullanımı da kramplara neden olan unsurlar arasında yer alır.

Kramp Nasıl Geçer

Kramp Nasıl Geçer?

Kramplar genellikle, spazmın oluştuğu kas grubuna uygulanan gerilme egzersizleri sonucunda kısa sürede geçer. Bu nedenle bir kas grubuna kramp girdiğinde, çeşitli rahatlatma manevraları uygulanarak kasın gerilmesi tavsiye edilir. Kasa hafifçe masaj yapmak ya da sıcak kompres uygulamak da kramp ağrılarının ve spazm süresinin azaltılmasında etki gösterebilir. Eğer kramplara neden olan unsur vücuttaki su ve elektrolit eksiğiyse yeterli miktarda sıvı tüketilmesi büyük önem taşır.

Kramplar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden ya da rahatlatma manevraları sonucunda geçer. Ancak uzun süreli ve sıklıkla tekrarlayan kramplar, başka bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Örneğin, adet döneminde ya da hamilelikte sürekli ve şiddetli olarak karna kramp girmesi halinde, doktorunuzu bilgilendirmeniz tavsiye edilir. Krampları önlemek içinse spor antrenmanları öncesinde kasları germeye yönelik ısınma hareketlerinin uygulanması büyük önem taşır. Ayrıca sıcak havalarda aşırı yorgunluğa ve sıvı kaybına yol açabilecek yoğunlukta aktiviteden kaçınılması gerekir.

Kramp Girince Ne Yapılmalıdır?

Vücudunuzdaki bir kas grubuna kramp girdiğinde, söz konusu kas grubunu germeye yönelik rahatlatma manevralarına başvurabilirsiniz. Ancak bu manevraları dikkatle uygulamalı, kaslarınızı zedeleyecek ölçüde sert hareketlerden kaçınmalısınız. Kramp giren bölgeye nazikçe masaj yapmayı ya da sıcak kompres uygulamayı deneyebilirsiniz. Krampların tekrarlamasını önlemek için, hareketsiz yaşamdan uzak durmaya özen göstermeli ve spor antrenmanlarınız öncesinde yeterince ısındığınızdan emin olmalısınız. Gün içinde yeterli miktarda sıvı tüketmeniz, mineral ve vitamin açısından zengin bir beslenme düzeni oluşturmanız da krampları önlemek açısından büyük önem taşır.

Hareketsiz yaşam, kas ağrılarına ve kramplara davetiye çıkaran nedenler arasındadır. Siz de sporu yaşamınızın bir parçası haline getirebilir, ihtiyacınız olan tüm spor kıyafetlerine ve aksesuarlarına barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Nasıl Fit Vücut Sahibi Olunur

Nasıl Fit Vücut Sahibi Olunur?

Spor Branşları Nelerdir

Spor Branşları Nelerdir?