Amatör veya profesyonel olarak ya da hobi düzeyinde futbol oynarken özenle seçilmesi gereken ekipmanlar arasında ilk sırada krampon geliyor. Her mevkiye, oyun tarzına ve saha yapısına göre birçok markanın birbirinden farklı modelleri bulunuyor. Hemen hemen her markada, tamamen ihtiyaca ve oyun tarzına yönelik modeller sunuluyor.
Krampon seçimi temelde iki ana başlığa ayrılıyor. İlk sırada zemin/saha seçimi yer alıyor. Doğal çim saha için uygun olan modeller büyük oranda tüm zeminlere uyum sağlıyor. Ancak %100 suni çim veya halı saha kramponları, sadece kendi zeminlerine uyumlu olarak kullanılıyor. Profesyonel futbola uygun kramponlar, futbol maçlarında zemin ıslatıldığı için ıslak zeminde kullanılabiliyor ama diğer kramponlar ıslak zeminlerde sorun yaşatabiliyor. Suni çim veya halı saha kramponları seçerken ıslak zemine uygun olup olmadığı büyük önem taşıyor. Üç ana modelin yanında sokak futbolu veya futsal için spor ayakkabılara daha yakın tabanları olan sokak modellerinin tercih edilmesi gerekiyor.
Zemine Göre Krampon Türleri
Çim saha, yapısı gereği toprak üzerinde olduğu için diğer sahalardan daha yumuşak özelliklere sahip ve bu zeminde kramponların çivili ya da uzun dişli olması gerekiyor. Çim saha kramponunun üst ve yan tarafları günümüz teknolojileriyle en hafif şekilde tasarlanıyor. Bu modeller, zemin tutuşunun en iyi seviyeye gelmesi için tabanı sert malzemeden üretiliyor. İyi bir çim saha kramponunda mutlaka zemini tamamen kavrayan dişler ve sert taban şartı aranması gerekiyor.
Futsal ve yine spor salonlarının sert zeminlerinde oynanan karşılaşmalar için tercih edilen halı saha ayakkabısı gibi ürünlerde uzun çiviler bulunmuyor. Koşu ve yürüyüş ayakkabılarında görülen, betonu ve sert zemini tutan ve kaymayı engelleyen tabanlarla üretilen futsal ayakkabıları, her krampon gibi ayağı sarıyor ve top kontrolünü iyileştiriyor. Suni çim ve halı saha kramponları ise orta dişli olarak tabir edilen ve çim saha kramponlarına göre daha fazla diş sayısına sahip modeller olarak ayırt ediliyor. Zeminin orta sertliğine uyumlu şekilde, ne çok sert ne de çok yumuşak tabana sahip oluyor. Ana zemin türlerine ait kramponlar, taban yapıları ile her kullanıcı tarafından kolaylıkla seçilebiliyor. Zemin koşulları ne olursa olsun, tüm modellerde hız, tutuş, kontrol, çeviklik gibi ince ayarlar yapılıyor ve sporcunun en doğru kramponu seçmesi sağlanıyor.
Mevkiye Göre Krampon Seçimi
Futbolda dört ana mevki olsa da her mevkinin farklı bölümleri için farklı futbol kramponlar kullanılabiliyor. Ancak her mevki için elbette olmazsa olmaz özellikler bulunuyor. Savunma oyuncularının hata riskini azaltmaları için zemin tutuşuna önem vermeleri gerekiyor. Bir kramponun çok kaygan olması veya yanlış diş tercihi yapılması defansif müdahaleleri kötü sonuçlandırabiliyor. Sıkı bir zemin tutuşu elde edildikten sonra bek oyuncuları için hız ve çeviklik, daha sabit oyuncular için de çeviklik ve top kontrolu özellikleri önem taşıyor.
Orta saha oyuncuları için çeşitlilik veya özellik kombinasyonu daha da artıyor. Top kontrolü, çeviklik, zemin tutuşu, hız gibi özellikleri aynı anda arayan oyuncular çoğunlukta olsa da orta sahada oynayanlar, top kontrolüne ve çevikliğe daha fazla önem verebiliyor. Defansif orta sahaların ise savunmacalara yakın tercihler yaptığı görülüyor. Ofansif orta sahalar da benzer şekilde forvetlere yakın tercihlerde bulunabiliyor. Ancak hepsinin ortak özelliği top kontrolünü yükselten, iyi pas atmayı sağlayan hafif modeller oluyor. Kanatlara geçildikçe öncelik hız ve çeviklik eksenine kayıyor.
Forvetler ise elbette daha iyi şut atmayı sağlayan modellere öncelik veriyor ama bunun yanında mutlaka çeviklik ve hız da aranıyor. Daha geniş alanda oynayan forvetler için ise top kontrolü olmazsa olmazlar arasına giriyor. Kanat forvet oynayan oyuncular, mutlaka hızlanmayı ve çevikliği destekleyen modelleri tercih ediyor. Çevikliği ön plana çıkaran kramponlar daha da hafif malzemelerden üretiliyor.
Barcin.com pek çok oyun tarzına uygun en iyi krampon modelleri ve futbol ayakkabısı seçenekleri ile her futbolsever için benzersiz alışveriş fırsatları sunuyor.