in

Maydanoz ile Ödemlerinizden Kurtulun!

Maydanoz ile Ödemlerinizden Kurtulun!

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek, sürekli tartılarla mücadele eden herkesin hayalidir. Bir dizi fiziksel egzersiz ve iyi demlenmiş bir maydanoz çayıyla birlikte dengeli bir diyet bu hayali gerçeğe dönüştürmenin bir sırrıdır. Ancak burada sadece maydanoza güvenmek doğru olmayacaktır. Sağlıklı ve fit bir vücut için spor yapmak şarttır. Bunun için ise doğru spor ayakkabısı, tayt vb ürünler oldukça önemlidir. Maydanoz, mineraller açısından zengin bir bitki olduğu için ödemden kurtulmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda, vücutta ödem oluşma riskini de minimum seviyeye düşürebilir. Ödem sadece kilo vermeye yönelik diyet planlayanların değil, kilosunu korumaya çalışanların da hayatını zorlaştırabilir. Maydanoz çayının yanı sıra bu mucize ödem söktürücü bitkiyi birçok farklı şekilde değerlendirerek ödemlerinizden kurtulun! 

Ödem Neden Oluşur?

İnsanın vücudunun %60’ı sudan oluşur. Bu oranın %60’dan yüksek seviyeye çıkması vücudun fazla suyu atamadığı anlamına gelir. Bu noktada “Ödem nedir?” sorusu akıllara gelebilir. Vücutta biriken fazla suya ödem adı verlir. Vücudun fazla suyu atamamasının nedenleri şöyledir:

  • Egzersiz Yapmamak: Fonksiyonların yerine getirilebilmesi için en önemli besinlerden olduğu için vücut, suyu sürekli tutma eğilimdedir. Günlük egzersizler aksatıldığında ve masabaşı çalışıldığında vücut suyu tutabilir. 
  • Uzun Süre Ayakta Kalmak: Günün büyük bir kısmı ayakta geçirildiğinde vücutta yeterli kan dolaşımı sağlanmaz. Bu durum da vücudun ödem toplamasına sebep olabilir.
  • Regl Dönemi: Regl döneminde hormonlarda oluşan değişimler sebebiyle vücutta şişkinlik oluşabilir. Ancak, bu dönemde artan tatlı krizleri de vücudun su tutma sebeplerinden sayılabilir. 
  • Sıcak Hava: Artan hava sıcaklıkları sebebiyle vücut bazen, dokularda biriken suyu atamayabilir. 
  • Yüksek Sodyum: İşlenmiş gıdalar, özellikle içindeki koruyucu tuz sebebiyle ödem yapan yiyecekler arasında sayılabilir. Sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olan bir mineral olmasına karşın vücutta sodyum oranı yükseldiğinde ödem yaşanabilir. 
  • Fazla Miktarda Şeker ve Rafine Karbonhidrat: Çok fazla ilave şeker ve rafine karbonhidrat tüketmek, vücutta oluşan yüksek inflamasyonla birlikte ödeme sebep olabilir. 

Ödeme oluşumdan eller, ayaklar, bilekler ve bacaklarda şişkinlik hissedilebilir. Özellikle hızlı alınan kilolar, vücutta ödem oluştuğunun bir işareti olabilir. Bazı besinleri kısıtlayıp, diyetinizde ödem attırıcı besinlere yer vererek vücudunuzdaki fazla sudan kurtulmanız mümkün.

Ödem Oluşmasını Engelleyecek Besinler Nelerdir?

Oluşturduğu şişkinlik sebebiyle ödem, vücutta rahatsızlık hissi oluşturabilir. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kilo probleminiz olmasa bile ödem sizi rahatsız hissedebilir. Hatta bazı durumlarda tartıda 10 kiloya kadar daha fazla sonuç görmenize sebep olabilir. Ödem attıran besinlerle bu riski minimum seviyeye düşürebilirsiniz. Ödem atmak için gerekli besinler aşağıda sıralanmıştır:

  • Taze Sebzeler: Patates cipsi, ekmek, konserve sebzeler, dondurma, şekerleme, makarna, pizza ve hamburger gibi yüksek sodyumlu yiyeceklerin yerine taze sebzeler tüketin. 
  • Tavuk ve Balık: Dengeli şekilde protein almak, su tutulmasını önleyebilir. 
  • Meyveler: Domates, muz ve avokado, potasyum ve magnezyum açısından zengin meyvelerdir. Magnezyum eksikliğinin de vücutta ödem artışına neden olabileceğini aklınızda bulundurun.

Güçlü protein kaynakları, sebze ve meyvelerle birlikte hızlı ödem söktürücü olarak kullanabileceğiniz en önemli besin kaynağı maydanozdur. Maydanoz, sodyumun idrar söktürücü etkilerini dengelemeye ve vücuttaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olan potasyum kaynakları arasında yer alır. 

Maydanoz Çayı Nedir?

En hızlı ödem attırıcı bitkilerden olan maydanozu, limon gibi lezzetlerle bir araya getirerek kendiniz için güzel bir maydanoz çayı hazırlayabilirsiniz. Maydanoz çayını hazırlamanın adımları şu şekildedir:

  • Beş dal maydanozu bir litre suyla birlikte beş dakika kaynamaya bırakın.
  • 5 dakikanın ardından ocaktan alın ve hazırladığınız çayın soğumasını bekleyin. 
  • Hazırladığınız çayı lezzetlendirmek için içine salatalık ve limon dilimleri ile birlikte nane ekleyin. 
  • Birkaç saat buzdolabında beklettiğiniz bu karışımı süzüp tüketebilirsiniz.
Maydanoz ile Ödemlerinizden Kurtulun!

Ödem için maydanoz çayının ideal kullanımı günde ortalama dört fincan olur. Bu fincanlardan birisini sabah aç karnına içerek güne mineraller açısından zengin bir detoks içeceği ile başlayabilirsiniz. Maydanozu çay olarak tüketmenin dışında salatalara, yemeklere hatta ince ince doğrayarak zeytinyağlı soğuk yiyeceklere bile ekleyebilirsiniz. Kendine has aromasıyla maydanoz, yiyeceklerinize lezzet katar. Ayrıca, sabah kahvaltı sofranıza da maydanoz eklemeyi ihmal etmeyin.

Maydanoz Çayının Faydaları Nelerdir?

Maydanoz, potasyumun yanı sıra yüksek oranda C vitamini içerir. İçeriği sayesinde 1 fincan maydanoz çayından günlük C vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını edinebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin detoks içeceği bu yönüyle ödemlerinizden kurtulmanıza destek verirken hastalıklara karşı korunmanıza ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de katkı sağlayabilir. Önerilen günlük miktarı aşmadan ve hekiminize danışarak günlük beslenme programınıza ekleyerek maydanoz çayı faydaları ve bitkinin kendine has özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Ancak, ödemlerinizden kurtulurken egzersizin önemini de unutmayın. Egzersiz yapmak için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Barcin.com adresinde bulabilirsiniz!

Kaynaklar:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493#:~:text=Edema
  2. https://www.groundwatergovernance.org/how-well-does-parsley-work-for-water-retention/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/284490
  4. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/weight/how-recognize-reduce-water-retention-edema/
  5. https://www.healthshots.com/preventive-care/self-care/can-water-retention-lead-to-sudden-weight-gain/

Animal Flow Nedir? Vücuda Etkileri Nelerdir?

Animal Flow Nedir? Vücuda Etkileri Nelerdir?

5 İkonik Sneaker Modeli

5 İkonik Sneaker Modeli