OLİMPİK RUHU TEMSİL ETTİLER
Kadınlar 5000 metre yarı finallerinde ABD’li Abbey D’Agostino ve Yeni Zelanda’lı Nikki Hamblin bir çarpışma esnasında yerde kaldı. D’Agostino geri dönüp Hamblin’i kaldırırken ilerleyen metrelerde sakatlık nedeniyle yavaşladı. Bu sefer Hamblin, Amerikalı sporcuya yardım ederken ikili neredeyse bir dakika sonra yarışı bitirdi. Olimpiyat Komitesi iki sporcuyu da finale çıkardı ancak D’Agostino sakatlığı nedeniyle finalde yarışamadı. Nikki Hamblin ve D’Agostino’ya, Olimpiyat’ın babası Pierre de Coubertin’in adını taşıyan ödül verildi.
Nikki Hamblin: “Yere düştüğümde ne olduğunu anlayamadım. Sonra birden omzumda bir el hissettim. Bana “Haydi kalk yarışı bitirmeliyiz” der gibiydi. Abbey’ye minnettarım. Tanımadığınız birinin böyle bir şey yapması gerçekten inanılmaz.”
GÖĞSÜMÜZÜ KABARTAN KADINLARIMIZ
Türkiye 3 branşın ilk Olimpik heyecanını kadınlarda yaşadı. Kanoda Lasma Liepa, modern pentatlonda İlke Özyüksel ve teniste Çağla Büyükakçay Türk sporunun gururu oldu. Eskrimde İrem Karamete ilk kez Ay-Yıldız’a eskrim kategorisinde yer açarken jimnastikçi 17 yaşındaki Tutya Yılmaz kafilenin en genç ikinci ismi ve performansıyla dikkat çekti. Dramatik bir sonla çeyrek finalde elenen Potanın Perileri de alkış aldı. Ve alkışın en büyüğü Olimpiyat gümüşünün yanına bir de bronz ekleyen Nur Tatar‘a geldi.
İRAN’IN BRONZ KIZI KIMIA
Tekvandoda Kimia Alizadeh Zenoorin, bronz madalyaya uzanarak, ülkesine olimpiyat madalyası kazandıran ilk kadın sporcu unvanının sahibi oldu. 18 yaşındaki sporcu İsveçli rakibini 5-1 mağlup ettikten sonra yaptığı açıklamada İranlı kadın sporcuların önünü açtığı vurguladı ve onu desteleyen ailesine teşekkür etti.
#KimiaAlizadeh #sport #women #Olympics2016 #Iran #irannews pic.twitter.com/wu8aFChXom
— Nooshin- نوشين (@GhNooshin) 21 August 2016
KADIN CİNAYETLERİNE MADALYALI YANIT
Hintli kadınlar ülkelerinin gururu oldu ve kazanılan iki madalyaya da imza attı. Sakshi Malik, Hindistan adına Olimpiyat madalyası kazanan ilk kadın güreşçi oldu. Malik’in kadın cinayetlerinin en yoğun olduğu bölgelerden birinden çıkması uluslararası medyanın da ilgisini çekti. V. Sindhu, badmintonda finalde kaybetse de bireysel sporlarda madalya kazanan ilk Hint kadın oldu.
ARAP BAHARI MISIRLI SARA AHMED’LE GELDİ
Mısırlı Sara Ahmed, ülkesinin 104 yıllık Olimpiyat tarihinde altın madalya kazanan ilk kadın. Ahmed, aynı zamanda halterde altın madalyaya ulaşan ilk Arap kadın.
ABD’NİN 46 ALTINININ 27’Sİ KADINLARDAN
ABD, yaşayan efsane Michael Phelps kadar Rio’da kadın sporcularıyla büyük sükse yaptı. Olimpiyat’ın yıldızı 19 yaşındaki Simone Biles, bir olimpiyatta dört altın kazanan ilk ABD’li jimnastikçi oldu. Jimnastik sporunun yeni kraliçesi, aynı zamanda atlama masasında altına uzanan ilk ABD’liydi. ABD, Olimpiyat Oyunları’nda bininci altına ulaşan ilk ülke unvanını kadınlar yüzmede 4×100 metre karışık bayrak mücadelesinde elde etti. Takımın parçası Katie Ledecky, Rio 2016‘yı 4 altın 1 gümüşle tamamlayarak Brezilya’ya damga vuran sporculardan biri oldu. Bu üçlü dışında elbette Olimpiyat’a damga vuran en önemli Birleşik Devletler hikayesi eskrimci Ibtijah Muhammad oldu. 30 yaşındaki sporcu baş örtüsüyle mücadele ettiği Rio’dan takım kılıç bronz madalyasıyla ayrıldı. Muhammad, ABD adına yarışan ilk baş örtülü kadın oldu. 100 metre serbestte altın madalyaya ulaşan Simone Manuel de Olimpik yüzmede bireysel altın kazanan ilk siyahi kadın oldu.
Bom dia from Rio!! 🇧🇷🇺🇸 #TeamUSA Ibtihaj Muhammad (@ibtihajmuhammad) tarafından paylaşılan bir fotoğraf ()
Michelle Carter, Olimpiyat tarihinin en başarılı ülkesi olan ancak gülle atmada Rio’ya kadar altın madalyası olmayan ABD’ye bir ilk yaşattı. Bu madalyayla başka bir rekor da gerçekleşti. Michelle Carter’ın babası Los Angeles 1984’te gülle atmanın gümüş madalyalı ismi Michael Carter’dı ve böylece Olimpiyat Oyunları tarihinde bireysel dallarda madalya kazanan ilk baba-kız oldular.
Atıcılıkta mücadele eden Kim Rhode, üst üste altı olimpiyatta madalya kazanarak kırılması zor bir rekora imza attı. 37 yaşındaki sporcu üç altın, bir gümüşle, bir bronzla geldiği Rio’dan madalya koleksiyonuna bir bronz daha ekleyerek ayrıldı.
KİM BU MONICA PUIG?
Rio öncesinde Porto Riko’nun tarihinde sadece iki gümüş ve bir bronz madalya vardı. Monica Puig, Rio’da tek kadınlar finalini kazanarak bunu değiştirdi ve ülkesine ilk altın madalyayı getirdi. Rio öncesi sadece bir WTA turnuvası kazanan, Grand Slam’lerde en fazla 4’üncü tura çıkabilen 22 yaşındaki Puig, tenisin yükselen yıldızı olmaya aday.
She did it! Monica Puig won the women’s singles tennis final and wins the first EVER #GOLD for Puerto Rico. #Tennis pic.twitter.com/rWpVITGXBT — Rio 2016 (@Rio2016_en) 13 August 2016
EV SAHİBİNİN İLK ALTINI FAVELA’DAN
Ev sahipleri için ilk altın madalya her zaman önem taşımıştır. Brezilya’ya ilk sevinci judocu Rafaela Silva yaşattı. Silva’nın Tanrı’nın Şehri diye nitelendirilen fakirliğin, gelir adaletsizliğinin simgesi görülen Favela’lardan çıkması ayrı bir hikaye oldu.
ICHO ANNESİNİ UNUTMADI
Serbest güreşte 58 kg’da mücadele eden Japon Kaori Icho, hem üst üste dört olimpiyat altını olan ilk güreşçi, hem de herhangi bir sporda bunu başaran ilk kadın. Icho madalyasını bir yıl önce adadığı annesine adarken “Son iki sayımı o aldı hissettim” dedi.
Last year Kaori ICHO #JPN lost her mother. Tonight she honored her memory w/a fourth #gold in #Olympic #wrestling pic.twitter.com/oP0RLyaqAd — World Wrestling (@wrestling) 17 August 2016
KOSOVA’NIN GURURU KELMENDI
2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 2014 yılında Uluslararası Olimpiyat komitesi üyesi olan Kosova, ilk kez katıldığı Olimpiyatlar’da judo şampiyonu Majlimda Kelmendi ile birlikte ilk altın madalyasını da kazandı. Ülkesine zafer turu atarak dönen Kelmendi, ülkemizde Galatasaray adına da yarışmıştı.
VIDEO of @Shpend_Lila shows atmosphere at regular roads where the bus with golden medal winner Kelmendi rides pic.twitter.com/5txUp7znGI
— Stefan in Kosovo (@StefanInKosovo) 14 August 2016
BADMINTON’IN İLK AVRUPALISI MARIN
İspanyol badmintoncu Carolina Marin, büyük bir sürprize imza atarak tek kadınlarda badminton altınına ulaştı. Marin, badmintonda altın madalya kazanan ilk Avrupalı.