in

Tenis Raketi Nasıl Seçilir?

Tenis oynamaya niyetlendiyseniz, yapmanız gereken ilk şey kesinlikle raket almamak. Evet, almamak. Çünkü önce yeteneğinizi, gücünüzü ve en önemlisi raketleri tanımakla işe başlamalısınız. Başlangıç seviyesindeyseniz, hafifliği ve kolay kontrolü sayesinde hafif bir raket seçmek doğru bir tercih olabilir.

Eğer tekniğinizi geliştirmek ve bir Serena Williams olmasanız da kendi çapınızda “hiç de fena değil” noktasına gelmek istiyorsanız, bir noktadan sonra hızınıza hız katacak ve daha güçlü vuruşlar yapmanızı sağlayacak raketlere ihtiyacınız olacak. İşte o gün geldiğinde raketinizi seçerken olaya profesyonel yaklaşmalı, doğru raketi nasıl seçeceğinizi bilmelisiniz. Raket seçmek oldukça zor bir iştir. Ağırlığı, raketin kafa büyüklüğü, raketin sap ölçüsü, denge noktası, kordaj gerginliği gibi birçok faktör, doğru rakete ulaşmadaki bilmeniz gereken teknik detaylar.

Sakin olun, çünkü hepsini tek tek anlatacak, en doğru tenis raketini seçebilmeniz için gereken tüm teknik detayı vereceğiz. Hazırsanız, başlıyoruz.

Raketler 3’e Ayrılır!

-Güç ve oyun geliştirme odaklı raketler:

Bunlar 105 inç’ten büyük olarak hesaplanan Oversize raketlerdir. Hafiftirler, uzun boyludurlar (68-74 cm.), vuruş bölgesinde yeteri kadar güç sağlayabilmek için even balance ya da head heavy olarak tasarlanmışlardır. Daha çok yeni başlayanların tercihidir.

-Tweener raketleri

Kontrol raketlerine göre daha hafiftirler (270-310 gr.), dengeleri biraz sapa veya kafaya doğru farklılık gösterebilir, manevra kabiliyetleri ve Midplus kafa ölçüsü ile orta seviyeden ileri seviyeye kadar tüm oyuncular için uygundur.

-Kontrol raketleri:

Küçük bir Maria Sharapova olma yolunda sağlam adımlar atmaya başladıysanız bu raketler tam size göre. Diğer raket türlerine göre daha ağırdır, (325-375 gr.), kafa ölçüsü küçük ve daha incedirler. Manevranın artması için denge ölçüsü sapa doğru ağırlaşırlar. Güç destekleri düşük olsa da iyi kontrol sağlayan profesyonel nitelikte raketlerdir.

raket

Raket Kafa Ölçüsü

Bazı tenis raketlerinin kafalarının çok büyük bazılarının ise küçük olduğunu fark edeceksiniz. İşte bu raket büyüklüğü de sizin profesyonellik göstergeniz. Hata payına daha elverişli ve vuruş için ideal noktasının genişliği sebebiyle geniş kafalı raketler yeni başlayanlar için idealdir. Böyle bir raketle başlamak ilk başlarda güç ve oyununuzu geliştirmeniz adına oldukça faydalıdır.

105 inç ve üzeri raketlere büyük kafa raket denirken profesyonel oyuncular bu boyuttan daha küçük kafalı raketleri tercih ederler. Bunun sebebi de bu raketlerin kontrolünün daha kolay olması ve manevra kabiliyetinin daha gelişmiş olmasıdır.

Gelişen tekniğinize bir de hızlı vuruşlar eklemek istiyorsanız artık daha küçük bir raket seçebilirsiniz. Raket ölçüleri ise şöyle: Midsize 90-95 inç, Midplus 95-105 inç, Oversize 105+

Ağırlık

240 gramdan başlayan raketler 370 grama kadar değişkenlik gösterebilir. Hafif raketlerde kontrol ve manevra kabiliyetiniz artarken hızlı bir vuruş yapmak için daha fazla güç harcamanız gerekir. Ağır bir raketi savurduğunuzda (swing) ise raketin ağırlığıyla birlikte topa daha fazla güç uygulanacak ve hem top daha fazla hız kazanacak hem de bileğinize binen şok azalacak.

Gelişen teknolojiyle birlikte daha hafif raketler son yıllarda daha popüler olsa da ağır raketlerin de avantajları bulunur. 250-280 gr arasındaki hafif tenis raketlerini kontrol etmek ve taşımak daha kolaydır. Tabii ani vuruşlara da daha uygundurlar. Ancak sert gelen toplarda bileğe ve kola daha fazla yük binmesine neden olurlar.

310 gramdan daha ağır raketler ise topa daha fazla güç uygulanmasına imkân tanır. Bu da topun daha hızlı gitmesine yardımcı olur. Ancak ani vuruşlar için daha hızlı hareket etmek ve daha fazla güç kullanmak gerekir.

raket_secimi

Denge

Raketler farklı ağırlık noktalarına sahip olarak üretilirler. Kimi kafaya doğru ağırlaşırken, kimi ağırlığı sapta toplar, kimisi ise eşit bir dengeye sahip olarak üretilirler. Bu noktada neye göre seçim yapacağınız ise swing esnasındaki rahatlığınıza göre değişir.

Ağır kafa raketler, zor kontrol edilmelerine rağmen topa daha fazla güç uygulama konusunda öne çıkarlar. Hafif kafa raketler ise raket üzerinde maksimum kontrol imkânı sunarlar. Daha fazla güç içinse bol bol çalışmak gerekir.

Durumu şöyle özetlemek gerekirse; gücünüzü vuruşlarınıza yansıtamıyor ama kontrolünüz güçlüyse, kafa ağır raketler tercih edebilirsiniz. Gücünüzü yeterince aktarabiliyor ancak daha fazla manevra kabiliyeti istiyorum diyorsanız da sapı ağır raketler size göredir.

Grip ölçüsü

Raketin sap kalınlığını tanımlamak için kullanılan grip, küçükten büyüğe 1’den 5’e kadar numaralarla anılır. Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken nokta ise raketi tuttuğunuzda parmak uçlarınızla avucunuz arasında kalan mesafenin fazla olmamasıdır. Yani tenis raketini tuttuğunuzda parmaklarınızla avucunuz birbirine değmemeli ama aradaki mesafe çok az olmalı.

Eğer grip kalınlığı yüksek olan bir raket alırsanız bunu telafi etmeniz mümkün olmayabilir, ancak daha dar saplı bir raketiniz varsa ek aksesuarlarla ideal kalınlığa getirmeniz mümkündür.

Raketi sapından kavradığınızda parmaklarınızla eliniz arasında 1 parmaklık boşluk kalıyorsa raketinizi doğru grip ölçülerinde demektir. Eğer raket elinize ince geliyorsa grip malzemesiyle grip malzemesiyle sapı kalınlaştırabilirsiniz. Tabii yanlışlıkla kalın bir raket alırsanız onun geri dönüşü olmayacağı için raketin sağlık açısından zorluk yaşatması muhtemel.

tenis_raketi

Esnek raketler daha mı avantajlı?

Esnekliği (flex) az olan sert raketler, daha güçlüdür. Yani topu daha hızlı ve daha uzağa atarlar. Ancak kola ekstra yük bindirirler. Esnek raketler ise kolu destekledikleri gibi daha hızlı hareket olanağı da verirler. Ancak topu daha uzağa atma konusunda yeterli gelmeyebilirler.

Kordaj

Kordaj yani raket içinde yatay ve dikey teller 16×18, 16×19, 18×20 gibi sıklıklarla üretilir. Sık kordaj yapısına sahip rakette top daha fazla tele çarpar ve bu daha fazla kontrol sağlar; açık kortajlarda ise spin atmak daha kolaydır ve daha konforludur. Lakin açık kortajın olumsuz tarafı ise daha hızlı yıpranması ve kolay kopmasıdır.

Kortaj gerginliği ise kişinin oynama biçimiyle doğrudan alakalıdır. Tellerdeki gerginlik arttıkça top daha az itilecek ve kontrolü artıracaktır. Tansiyon düşükse kontrol seviyesi azalacak ancak top daha uzağa itilecektir. Yani, kontrol konusunda sıkıntı yaşamıyorsanız ve size hız lazımsa; kortaj tansiyonunuzu düşürmenizde fayda var demektir.

Kordaj ne kadar sık olursa top da tellerle o kadar çok temas kuracağından daha rahat kontrol edilebilir. Tellerin daha seyrek olduğu açık kordajlı tenis raketleri ise daha fazla konfor sunar, kesik (slice) vuruşları daha rahat yapmanızı sağlar. Tabii daha az tele daha çok yük bindiği için açık kordajlar daha hızlı yıpranır. İdeal kordaj sayısı verebilmek için kafa büyüklüğü önemli olduğu için her ikisi arasında doğru orantı bulunur denilebilir.

Raketler konusunda her şeyi öğrendiğinize göre seviyenize en uygun raketi seçmek için işe buradan başlayabilirsiniz.

Futbol Takımlarının Simgeleri Nereden Geliyor?

Final Four Yolunda Bir Dev: Ekpe Udoh