in

Ve Barçın, Karşıyaka 100. Yıl Formasını Yarattı…

1912 yılında Kadızade Zühtü Işıl öncülüğünde kurulan ülkemizin güzide kulüplerinden olan Karşıyaka Spor Kulübü bugünlerde kuruluşunun 100. yılını  kutlamakta. Tarihi şan, şeref, başarılarla dolu olan ve  100 yaşını deviren koca çınara layık  Karşıyaka 100. Yıl Taraftar Forması Barçın tarafından yaratıldı.

Karşıyaka 100. yıl Taraftar Forması içinde Karşıyaka tarihindeki sembol isimlerden, Kuvayı Milliye ruhuna,islamiyetten,milliyetçilik akımına, içinde ay-yıldız taşıma hakkına sahip olan üç Türk kulüpten biri olma özelliğine sahip armasına, taraftarına ve Karşıyaka tarihinin en özel kişilerinden olan Gazi Mustafa Kemal’in imzasına kadar bir çok değerli ögeyi barındırmakta.

Karşıyaka Spor Kulübü tarihsel karakteri bakımından Kuvayi Milliye ruhu taşıyan bağımsızlık hareketinin sembol kulüplerinden biridir. 1908 yılında Meşrutiyetin ilanı ile Karşıyakalı gençlerde hürriyet ve adalet inançları önemli bir konuma geldi. Bu inanç ile Kadızade Zühtü Işıl önderliğinde, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin’den oluşan gençler tarafından bir zeytin ağacı altında dönemin Rum, Ermeni ve İngiliz futbol takımlarının egemenliğine karşı başkaldıran yeminleri ile kuruldu. Bu kıvılcım ile parlayan ateşleri  1 Kasım 1328 yani 1912 tarihinde” Karşıyaka Mumarese-i Bedeniyye Kulübünü” (Karşıyaka Spor ve İdman Cemiyeti) bugünkü adı ile  Karşıyaka Spor Kulübü altında resmiyete kavuşmuş oldu.Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir’in ilk spor kulübüdür. ‘Kaf Sin Kaf’, ‘K.S.K’ harflerinin Osmanlıca okunuşudur.Kulübün renkleri yeşil ve kırmızıdır. Yeşilini islamiyetten kırmızısını bayraktan almıştır.

Karşıyaka Futbol takımının tarihindeki ilk on biri Kaptan Raşit Kadızade, Suat Karşıyaka, Refik Civelek, Kaleci Salih, Çakır Kemal, Örnekköylü Hüseyin, İtalyan Hanri Barter, Kemal Paşalı Sarı Ali, Muharrem, Hüsamettin ve Zühtü Işıl’dan oluşmaktaydı.

Karşıyaka Spor Kulübü, kuruluşundan Kurtuluş Savaşı’na kadar geçen sürede hiçbir maçta yenilmemiş, İtalyan ve Yunan şampiyonlarını birçok kez yenerek bu kulüplerin kapatılmasına sebep olmuştur. İlerleyen dönemlerde Başbakan Adnan Menderes’te santrafor mevkisinde görev alarak  K.S.K’de top koşturmuştur. Futbol dışında bir çok amatör branşa da Kaf Sin Kaf damgasını vurmuştur. Özellikle Yelken branşında kulübün sembol isimlerinden olan Selçuk Yaşar’ın başarıları yeni yetişen nesillere örnek olmuştur.

Karşıyaka Spor Kulübü‘nün en özel isimlerinden biri kuşkusuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Gazi, Karşıyaka Spor Kulübünü iki kez ziyaret etmiştir. Karşıyaka 100. Yıl Taraftar Forması’nın sağ göğüs hizasında, resimde görülen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaret leri sırasında şeref defterine atmış olduğu orijinal imzası bulunmaktadır. 13 Ekim 1925 tarihindeki ilk  ziyaretinde kulubün şeref defterine şu ifadeleri yazmıştır;

“Karşıyaka Spor Kulübü`nde karşı karşıya bulunduğum gençlik iftihara şayandır. Bu gençlik muvacehesinde istikbalin kuvvetli saadeti ne bariz görünmektedir.”

İkinci ziyaretini 24 Haziran 1926 tarihinde yapmıştır.Bu ziyaretinde şeref defterindeki ifadeleri ise şöyledir;

“Bu defa ki ziyaretimde geçen aylar da masarrıf ve mesai hizmetin kıymetli asarını gördüm. Teşekkür ve tebrik ederim.”
Gazi Mustafa Kemal

Gazi Mustafa Kemal‘in Karşıyaka’ya oluşan samimiyeti ve duygusal bağı bir ölçüde annesi Zübeyde Hanımın vefatı ile de perçinleşmiştir. 11 Ekim 1925 tarihinde yapmış olduğu İzmir gezisindeki  şu konuşmasında Karşıyaka’ya olan duygularını şu şekilde ifade etmiştir;

İzmir`in Karşıyakalıları; sizi derin muhabbetle selamlarım… Ben bütün İzmir`i ve bütün İzmirlileri severim. Güzel İzmir`in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim. Yalnız, bir rastlantı beni Karşıyaka`ya daha fazla bağlamıştır. Karşıyakalılar! Annem, sizin sinenizde, sizin topraklarınızda yatıyor. Karşıyakalılar! İzmir`i gördüğüm gün, öncelikle Karşıyaka`yı ve orada da sizin Türk topraklarınızda yatan anamın mezarını gördüm.”

Karşıyaka Spor Kulübü‘nün şerefli tarihinde yer alan kurucuları, başkaldırı ve özgürlük duyguları bu formanın yaratılmasında ilham kaynağı oldu. Formanın kumaşı özel saten ipekten yapıldı. Kumaş özelliği bakımından parlak ve kaygan bir yapıya sahiptir. Türkiye’de ilk defa bir formada Gazi Mustafa Kemal’in orjinal imzası bulunmaktadır. Formanın arka yakasının alt kısımında armada yer almaktadır.

Bu özel formadan sadece 1912 adet üretilmiştir. Formadaki özel hologramlı seri numaraları sayesinde forma sahipleri 1912 adet seriden sahip olduğu numarayı isimlerine düzenlenmiş sertifikalarıyla belgeleyebilmektedir. Üretilen sembol rakamlara sahip formalardan; ilk üretilen, Karşıyaka müzesinde olacak, 1 numaralı formayı Onursal başkan Selçuk Yaşar’a, 2 numaralı formayı Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a, 12 numaralı formaya taraftara verilecek şekilde planlanmıştır.

Karşıyaka 100. Yıl Taraftar Forması tanıtımı Kulübün Yalı Tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısında yapıldı. Barçın Spor Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Barçın da forma için ipliğinden nakışına çok titiz bir çalışma yapıldığını ve yaklaşık 1 ayda hazırladıklarını belirterek, formayı tuttuğu zaman heyecanlandığını kaydetti.

100 yaşını deviren ve şu anda 9 branşta faaliyet göstermekte olan Karşıyaka Spor Kulübünün başarılarının devamını diliyoruz.

adidas Group Kurumsal Blogunun Açılışını Duyurdu

Euro 2012 Resmi Topu Tango 12