in

Yarış Öncesi Tuvalet İşini Nasıl Halletmeli?

Her koşu yarışı öncesi yaşanan bir durumdur, tuvalet işini halledip yarışa rahat bir hisle başlama çabası. Özellikle de 1 saat içerisinde başlayacak yarışınızın mesafesi maraton ise, mutlaka yarıştan önce tıp diliyle defekasyonu gerçekleştirip hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamış ve yarışa hazır bir şekilde start çizgisine gitmelisiniz.

Ancak yarış sabahı, diğer günlere göre daha farklı bir saatte uyanmak, farklı bir kahvaltı yapmak ve özellikle de yarışın getirdiği heyecanla bu işlem biraz zorlaşabilir. Şimdi yabancıların 2 numara (number 2) diye adlandırdığı büyük tuvalet işini aradan çıkarmayı nasıl garanti altına alacağımızı açıklayayım;

İdeal bir yarış sabahında, kalkıp kahvaltı yaparsınız ve en azından bir, belki iki defa tuvalete gidersiniz

Ve yarış sırasında acilen tuvalete gitmek için durmak zorunda kalacağınızın endişesini taşımadan başlangıç çizgisine gidersiniz.

Fakat bazen bu işler istediğimiz şekilde ilerlemez. Yarışın olduğu şehre seyahat etmekten ve bu şehirdeki saat farkından ya da alıştığınız beslenmenizin bir miktar değiştiğinden veya sadece fazla heyecandan karnınız ağrıdığı için sorun çıkabilir. Bazı sabahlar, iyi bir koşu için ne kadar gerekli olduğunu bilseniz de tuvalete çıkamazsınız.

Peki bu durumda ne yapmalısınız? Son araştırmalar, durumun çözümünü bilimsel temellere dayandırarak açıklıyor. Şimdi onlara göz atalım;

İçin ve Oturun

Kahvenin neden böyle bir etki sağladığı bilinmese de birçok koşucu sabahleyin kahvelerini içtikten sonra bağırsaklarının hareketlendiğini ve tuvalete gitmelerini kolaylaştırdığını bilir. En azından bu konuda yapılmış bir çalışma, kahvenin tuvalete çıkma isteğini uyardığını göstermiştir. (Bunun kafeinle bir ilgisi yoktur çünkü kafeinsiz kahve de aynı etkiyi göstermektedir.)

Tabi aslında bir bardak çay veya hatta sıcak su gibi herhangi bir sıcak içecek de, bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olabilir. Sıcak sıvı, vazodilatör (damar genişletici) gibi davranıyor ve sindirim sistemindeki damarları genişleterek kan akışını ve gastrointestinal faaliyeti artırmaya yardımcı oluyor.

Bu konuda en iyisi sabah uyanınca sıcak bir içecek içmek ve ardından bir süre tuvalette oturmak olacaktır. Sadece orada birkaç dakika için oturmak bile henüz tuvalete çıkma hissi olmasa da duruma yardımcı olacaktır.

Hareket Edin

Fiziksel aktivite de tuvalet molasına sebep olabilir. İşte bu yüzden yarıştan veya zorlayıcı bir antrenmandan önce ısınmak önemlidir.

Eğer kendi evinizde veya bir otel odasında tuvaleti kullanacaksanız, merdivenleri çıkıp inmeyi veya olduğunuzda yerde zıplamayı deneyin. Çoktan yarış yerine gelmiş bulundunuz mu? O zaman seyyar tuvaletlerin yakınında birkaç depar atın.

Daha Erken Uyanın

Tuvalete gitmeyi de içeren her zamanki sabah alışkanlıklarınızı yapabilmek için yeterince erken kalktığınızdan emin olun.

Masaj yapmayı deneyin

Son zamanlarda yapılmış bir araştırma, perinum bölgeniz (genital organlar ile anüs arasında kalan bölge) üzerine nazikçe baskı uyguladığınızda, kabızlık durumunda işleri kolaylaştırdığı sonucuna ulaşmıştır.

Acil Durumlarda : Gliserin Suppozituarları

Eğer çaresiz bir durumdaysanız, yarıştan önceki gece veya yarış sabahında bunu kullanabilirsiniz. Tabi etki süresi kişiden kişiye göre değiştiğinden, mutlaka daha önceden deneyimlemiş olmanız önerilir.

Yarı Maratonda Jel Tüketimi

Yeni Koşuculara Detoks Diyeti Uygun mudur?