in

Yaz Ayları İçin Hafif Beslenme Önerileri

Yaz sıcakları etkisini hissettirmeye başladığında, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak her zamankinden daha zor olabilir. Çünkü yaz aylarında formunuzu korumayı her zamankinden daha fazla ön planda tutabilir, bunaltıcı sıcaklar nedeniyle iştahınızın azaldığını hissedebilirsiniz. Metabolizmanızın daha çok çalıştığı, vücudunuzun daha fazla toksin attığı ve günlük sıvı ihtiyacınızın arttığı bu dönemde, beslenme düzeninizde de birkaç değişiklik yapmaya ne dersiniz? Yaz aylarında sağlıklı beslenme tüyolarını uygulayarak her sofrada lezzetli yemekler tüketmeye devam edebilir, aç kalarak ya da ağır yiyecekler tüketerek sağlığınızı riske atmaktan kaçınabilirsiniz. İşte, yaz aylarında gönül rahatlığıyla uygulayabileceğiniz sağlıklı ve hafif beslenme ipuçları… 

1. Salata Deyip Geçmeyin

Sağlıklı ve hafif yiyeceklerden söz edildiğinde hep salata çeşitlerinin anılması, ilk etapta size basit bir klişe gibi görünebilir. Ancak salatalar ana öğün niteliğinde hazırlandığında, size damak zevkinize bağlı olarak birçok farklı tarif deneme özgürlüğü sunar.

Yalnızca yeşilliklerden oluşan ve gözünüze hiç de doyurucu gelmeyen salataları unutun. Hazırlayacağınız salatanın başrolünü beyaz peynir, ızgara tavuk, ton balığı ya da bonfile gibi sağlıklı protein kaynaklarına verebilir, kullanacağınız diğer malzemeleri damak zevkinize en çok hitap eden sebzeler arasından seçebilirsiniz.

Çiğ sebzelerin yanı sıra mantar, kuşkonmaz, fasulye ya da ıspanak gibi seçenekleri tercih edebilir, salatanıza badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişler ekleyebilirsiniz. Kullandığınız zeytinyağı ve sos miktarına dikkat ettiğiniz sürece oldukça lezzetli, doyurucu ve sağlıklı salatalar hazırlayabilir, hafif beslenme rutininizi dilediğinizce sürdürebilirsiniz. 

2. Yulaf Mucizesiyle Tanışın

Özellikle sporcuların sıklıkla tükettiği kahvaltılık kaselerin en popüler malzemelerinden olan yulaf, güçlü ve doğal bir protein kaynağıdır. Sabah kahvaltılarında ağır ve yağlı besinler tüketmek istemiyor, seçiminizi hafif ve içinizi ferahlatacak gıdalardan yana kullanmayı tercih ediyorsanız, kendinize enfes bir kahvaltılık kase hazırlayabilirsiniz.

Yulaf ezmesini sütle ya da yoğurtla karıştırarak tüketmekte zorlanıyorsanız; 3-6 yemek kaşığı yulafı süt ya da suyla pişirebilir, karışımın içine ezilmiş muz ya da çilek ekleyebilirsiniz. Yulaf karışımınız soğuduğunda kahvaltılık kasenizi en sevdiğiniz meyvelerle, kuru yemişlerle ve fındık/fıstık ezmesiyle süsleyebilir, her kahvaltıda farklı tarif kombinasyonları deneyebilirsiniz. Yulafın sizi uzun süre tok tutma etkisi sayesinde yaz aylarında sık sık acıkma sorununuzu ortadan kaldırabilir, fit ve ferah hissedebilirsiniz. 

3. Smoothie Tariflerine Göz Atın

Yaz sıcakları gerçekten bunaltıcı bir hale geldiğinde, bazen canınız hiçbir şekilde katı gıda tüketmek istemeyebilir. Sıcaklarla baş etmenin en etkili yollarından biri, bu dönemde kendinize serinletici ve sağlıklı içecekler hazırlamak olabilir. Smoothie’ler, doğru malzemeler kullanılarak hazırlandıklarında, bir ana öğün yerine geçebilecek ölçüde doyurucu içeceklerdir. Katı gıda tüketmeyi tercih etmediğinizde ve serinletici bir ana öğün yapmak istediğinizde, damak zevkinize uygun besinleri rondodan geçirerek enfes bir smoothie yapabilirsiniz.

Muz, süt, yoğurt, chia tohumu, yulaf, kırmızı meyveler, ıspanak, avokado ve mango gibi birçok besini karıştırabilir, farklı tarifler yaratarak hep aynı gıdaları tüketmekten kaçınabilirsiniz. Smoothie hazırlarken kullandığınız besinlerin kalori miktarını göz önünde bulundurmayı unutmayın. Aksi takdirde ideal beslenme rutini oluşturmakta zorlanabilir, günlük almanız gereken kalori miktarının üstüne çıkabilirsiniz. 

4. Izgara Et Tüketmeyi Tercih Edin

Kızartmalar, panelenmiş tavuklar, cipsler… Yağlı ve kalorisi yüksek besinleri sıklıkla tüketmek, her mevsim sağlığınızı tehdit eden bir eylemdir. Ancak özellikle yaz aylarında ağırlıklı olarak yağlı gıdalar tükettiğinizde, midenizde ve bağırsaklarınızda rahatsızlık hissedebilirsiniz. Yaz aylarında formunuzu, sağlığınızı ve enerjinizi koruyabilmek için, günlük tükettiğiniz sıvı ve protein miktarının ideal oranda olmasına özen göstermelisiniz.

Protein tercihinizi ızgara et, tavuk, balık ya da hindi seçeneklerinden yana kullanabilir, öğününüzü haşlanmış sebzeler ya da lezzetli bir salatayla süsleyebilirsiniz. Bu sayede hem öğlen ve akşam yemeklerinde aşırıya kaçmaktan kaçınabilir hem de daha uzun süre tok kalabilirsiniz. 

Son olarak, hâlihazırda yaz aylarında hafif beslenme kurallarına uyuyorken ve vücudunuz her zamankinden daha çok toksin atıyorken spor aktivitelerine ağırlık vermeye ne dersiniz?

Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildinizi koruduğunuz, yeterli miktarda beslendiğiniz ve sıvı tükettiğiniz sürece, sizi fazla zorlamayacak bir yaz antrenmanı programı oluşturmakta hiçbir sakınca yok.

Spor aktiviteleriniz esnasında konforunuzu ve aldığınız verimi artırmak için, Barcin.com‘da yer alan spor kıyafetlerine ve aksesuarlarına göz atabilir, yaz aylarını sağlıklı ve formda kalarak geçirebilirsiniz. 

Düzenli Yüzmenin Faydaları kapak

Düzenli Yüzmenin Faydaları

Yüksek Sıcaklıklarda Günlük Sıvı Tüketimi

Yüksek Sıcaklıklarda Günlük Sıvı Tüketimi