Yeni başlayanlar için pilates antrenmanı, vücudunu forma sokmak isteyenler için en doğru seçimdir. Vücut ağırlığınızı kullanmanıza olanak veren hareketlerle hem vücut direncinizi artırabilir hem de esnekliğinizi en üst seviyeye kolayca çıkarabilirsiniz.
Pilatese yeni başlıyorsanız şunu bilmelisiniz; pilates en hızlı fayda göreceğiniz spordur. Sadece birkaç dersten sonra vücudunuzdaki değişimleri hissetmeye başlayacak, birkaç hafta sonra gözle görünür değişimleri fark edecek noktaya geleceksiniz.
Bu yazıyla pilates nedir, ihtiyacınız olan pilates aletleri nelerdir ve pilates yaparken ne giyilir gibi pilatese yeni başlayanların merak ettiği her sorunun yanıtını bulacak, her satırda pilates gibi mucize bir spora neden daha erken başlamadığınızı düşüneceksiniz. Hazırsanız başlıyoruz 🙂
Pilates Nedir?
Pilates, günümüzde oldukça popüler bir spor olsa da geçmişi aslında 20. yy’ın başlarına dayanır. Joseph Pilates, pilates hareketlerini bulduğunda bunu bir spor olarak değil bir fizik tedavi olarak uygular. Hatta birinci dünya savaşı sırasında ilk kez yaralı askerler üzerinde denediği hareketler başarıya ulaşınca boksörlerden, balerinlere kadar birçok farklı meslek grubundan insanın faydalandığı bir spor haline geldi. Pilates özetle, kendi beden ağırlığınızı kullanarak yapabileceğiniz, vücuda esneklik kazandıran, duruş bozuklukların tedavisine büyük katkı sağlayan bir spordur!
Pilates Ekipmanları Nelerdir?
Yeni başlayanlar için pilates derslerinde henüz başlangıç seviyesinde olunduğundan herhangi bir ekipmana ihtiyacınız olmayacaktır. Henüz anca kendi vücudunuzu tanımaya, kendi ağırlığınızla hareketleri yeni yeni yapmaya başlayacağınız için ilk etapta herhangi bir ekipman almanıza gerek yoktur. Birkaç ay sonra yaptığınız hareketlerin size yetmediğini, direnç anlamında daha zor hareketlere ihtiyaç duyduğunuzda sahip olmanız çok önemli 3 pilates ekipmanına ihtiyacınız olacak. Bu konuda detaylı bilgiye Kısa Sürede İncelmenizi Sağlayacak 3 Pilates Aleti! yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.
Pilates Yaparken Ne Giyilir?
Pilates yaparken aramanız gereken tek unsur rahatlık. Vücudunuzu fazla saran yahut “bir yerim görünüyor mu?” endişesiyle yapacağınız bir pilates size asla fayda getirmez. Pilatese fiziken hazır olmak kadar ruhsal olarak da hazır olmalısınız ve aklınızı kurcalayan hiçbir şeyi o matın üzerine taşımamalısınız. Bunun için de kıyafet seçimlerinizde rahatlığı ön planda tutmalısınız. Ne çok sıkan ne çok bol gelen hiçbir şeyi üzerinize giymeyin. Hangi kıyafetleri neden ve nereden almalısınız sorularını Pilates Kıyafeti Nasıl Seçilir yazımızda bulabilirsiniz.
Pilatesin Faydaları
Pilates, vücut yağlarınızdan hızlıca kurtulmanıza, varsa duruş bozukluğunuzun düzelmesine, yoksa da daha dik ve sağlam bir duruş kazanmanıza, çok daha esnek ve ince bir vücuda sahip olmanıza yarar. Elbette hormonları harekete geçirmesiyle verdiği mutluluk ve vücudunuzdaki değişimleri hissettikçe içinizi kaplayan sevinç de cabası! Üstelik tercihiniz pilates stüdyosu ise, kendiniz gibi pilatese hevesli insanlarla da tanışabileceğiniz müthiş ortamlar yaratabilirsiniz.
Pilatesin diğer faydaları:
- Kaslarınızı mükemmel hale getirir.
- Zihninizi ve vücudunuzu güçlendirir.
- Abdominal kaslarınızı kuvvetlendirir.
- Daha hızlı ve atik olursunuz.
- Stresinizi azaltır, enerjinizi yükseltir.
- Yağ yakar.
Aletli Pilatesin Normal Pilatesten Farkı Nedir?
Aletli pilateste, Reformer, Cadillac, Chail gibi isimlere sahip aletler vardır. Bu aletlerin sadece biri bile onlarca farklı hareketi yapabilmenize olanak sağlar. Herhangi bir ekipman olmadan yani normal pilateste yapacağınız hareketler sınırlıyken, aletli pilates size 500’den fazla hareket olanağı sağlar. Bu da farklı kas gruplarının çalışması ve ileri seviye bir performans anlamına gelir. Aletli olanı, yeni başlayanlar için pilates yapanlara pek uygun olmasa da artan kondisyon ve esneklikle kısa zamanda aletli pilatese geçiş yapabilirsiniz. Aletli pilates hakkında çok daha fazla detaylarını ve aletli pilatesin faydalarını anlattığımız Aletli Pilates Yapanların Vücutlarındaki 4 Mucize Değişim yazımızı mutlaka okuyun.
Kimler Pilates Yapmamalı?
Aslında hiçbir pilates hareketi tehlikeli değildir ancak yapılacak yanlış bir hareketle beldeki disklerin kayma ihtimali vardır. Bu sebeple bel fıtığı ve boyun fıtığı olanlar doktor kontrolü ve izni olmadan pilatesten uzak durmalıdır. Tüm sporlarda olduğu gibi pilatesi de doktor kontrolünde yapmak en doğrusudur.
Sakın Unutmayın!
- Sabırlı ve gerçekçi olun; evet pilates hızlı sonuç alabileceğiniz bir spordur ancak o kadar da hızlı değil. Sabırlı olmalı, vücudunuzdaki değişimi her an hissetmelisiniz.
- Kendinizi fazla zorlamayın; unutmayın siz pilatese yeni başlamış belki de daha önce pek de sporla ilgilenmemiş birisi olabilirsiniz. Vücudunuz bu ani değişime yavaş yavaş alıştırmalı, hareketlerde kendinizi fazla zorlamamalısınız.
- Duruşunuzun değiştiğini hissedin; pilates yaparken duşunuzun değiştiğini hissedersiniz ancak önemli olan pilates yapmadığınız zamanlarda da duruşunuza önem vermektir. Tam bir değişim için duruşunuza her zaman dikkat edin.