Günümüzde yoga yapan insan sayısı gittikçe artmaya başladı. Yoğun iş temposu, şehir hayatı, gerginlikler, ekonomik sıkıntılar ve gelecek kaygısı gibi birçok sebep insanların yoga stüdyolarını doldurmasının en büyük sebepleri arasında. Artık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesin yapabildiği bu sporda en önemli şey mekan seçimi. Elbette yoga nerede yapılır dendiğinde aklınıza ilk olarak yoga stüdyosu geliyor olabilir. Lakin artık devir değişti ve yoga stüdyosu dışına taşalı çok oldu. Yeter ki yoga yapmayı isteyelim, bunun için konsantre olabileceğimiz her mekanı koşullara uygun hale getirebiliriz. Bu yoga kursuna gitmeden, kendi kafanıza göre yoga yapın demek değil elbette. Yoga stüdyosu deneyiminin profesyonel anlamda size katacağı şeyler olduğunu unutmayın. Orada tekniğinden, doğru nefes almaya kadar birçok konuda tek başınıza öğrenemeyeceğiniz bilgiyi yoga derslerinden alabilirsiniz. Yoganın size katacağı faydaları okuyarak öğrenebilirsiniz.
Yoga, insanın kendisini rahatlatmak için yapabileceği, sonucunda da mutlu ve huzurlu olarak sonlandırabileceği bir kaçış, bir kendini dinleme seansıdır aslında. Yoga yapan insan, o süre içerisinde sorunlarından, sorumluluklarından ve zorunluluklarından bir nebze olsun uzaklaşmak ister ve yeterince uzaklaştığında da bunu başarır. Bunun için de kendini hazır hissettiği, yogaya elverişli olan her mekanda bunu gerçekleştirebilir.
Bir yoga stüdyosuna ihtiyaç duymadan tek başınıza evde, işyerinde veya açık alanda yoga yapabilirsiniz. Bahsedeceğimiz üç mekanda da konsantrasyonunuzu sağlayabildiğiniz müddetçe sorun ortadan kalkar. İstekli olmalı, kendinize inanmalı ve bir an önce harekete geçmelisiniz.
EVDE YOGA
Evde yoga, sayacağımız mekanlardan kendinizi rahat hissedebileceğiniz en uygun ortamlardan bir tanesi. Çünkü kendi mahreminizde kendi belirlediğiniz alan içerisinde yapmanıza olanak sağlamasıyla yoga, sizi ziyadesiyle mutlu ve huzurlu hissettirecektir. Şehrin karmaşasından sıkılmış ve kalabalıktan bunalmış olabilirsiniz, hatta iş çıkışı trafiğe yakalanmış olabilirsiniz. Haliyle bir yoga stüdyosuna gitmek gözünüzde büyüyebilir. Gün içerisinde iş yoğunluğundan kaynaklanan stresten uzaklaşmak için kendinizi eve atmak isteyebilirsiniz. İkinci bir ihtimal olarak da iş yerinize ya da evinize yakın, kafanıza göre bir yoga stüdyosu bulamamış olabilirsiniz. Yahut hiçbir bahaneniz yoktur; sadece ve sadece evde tek başınıza yoga yapmak istiyorsunuz. Bu kadar basit!
Evde yoga yapmak için ihtiyacınız olanlar ise sadece; yoga matı ve eğitici yoga videoları.
Madem yoganızı evde yapmaya karar verdiniz, o halde bilmeniz gereken birkaç ipucunu sizinle paylaşalım.
- Öncelikle yanınızda bir eğitmen olmadığından, yapabileceklerinizin sınırlı olduğunu unutmayın.
- Yoga yaparken vücudunuzu yormak ve zorlamaktan kaçının. Bu yüzden evinizde yoga yapmaya başladığınızda vücudunuza yumuşak ve kibar davranın. Esneklik gerektiren hareketlerde vücudunuzu fazla zorlamayın, herkesin kapasitesi ve esnekliği farklıdır. Esnekliğinizi gün gün kademeli bir biçimde artırmalısınız. Unutmayın, yanınızda olumsuz bir durumla karşılaştığınızda size müdahale edecek biri olmadığında aldığınız riskin sonuçları çok ağır olabilir. O yüzden mümkün olduğu kadar ani ve keskin hareketlerden uzak durmalısınız.
- Yoga üzerine araştırmalar yapın. Kendinizi geliştirin. Yogayı öğrenmeniz için mutlaka bir hocadan destek almanız gerekmez, kendinizi eğiterek de bunu başarabilir, yoga hakkında temel bilgilere sahip olabilirsiniz.
- Evde yoga yaparken mümkün olduğu kadar sert ve düz bir zemin seçmeye gayret edin. Yumuşak bir alan seçmekten uzak durun, çünkü bu sakatlanmalara yol açabilir.
- Evde yaptığınız yogada sürekli alan değiştirmeyin. Tek bir yer seçin ve belirlediğiniz periyotlarda sadece o alanda yoga yapın. Bu sizin yogayı kısa zamanda rahatlıkla benimsemenize yardımcı olur.
- Çalışmalarınızı rutin bir hale getirmek için belirli gün ve saatler seçin. Kendinize bir program belirleyin. Böylelikle daha istikrarlı ilerleyeceğinizden emin olabilirsiniz. Düzenli olmak her konuda olduğu gibi yogada da şart!
- Yoga matınızın yanında bir şişe su ve havlu bulundurun. Pozisyon aralarında ve terlediğinizde küçük molalar için uzağa gitmenize gerek kalmasın.
- Yoga ambiyansını yakalamak için mum yakabilir veya ışıkları kısabilirsiniz. Yoga matınıza uzanın ve egzersiz sırasında kullanabileceğiniz tüm malzemeleri yanınızda bulundurun.
OFİSTE YOGA
İş hayatının streslerinden bir nevi kurtulmak amacıyla yapılan şirkette yoga çalışmalarının, bireyleri büyük ölçüde rahatlattığı bir gerçek. Yoganın en büyük dinamiklerinden bir tanesi de doğru nefes almak. Doğru nefes almayı öğrenerek vücudunuzu ve ruhunuzu ziyadesiyle memnun edebilirsiniz. İş hayatında sıklıkla karşımıza çıkan olumsuzluklar ve stresle başa çıkabilmenin yollarını arayan insanlar, son yıllarda çareyi yogayla ve doğru nefes almakta bulmuşa benziyorlar. İş yerinde ya da ofiste yoga, çalışanın işe konsantrasyonunu artırdığı gibi verimliliğini de büyük ölçüde etkiler. Çünkü yoga yapan insan kendini huzurlu, arınmış ve mutlu hisseder. Bunu da büyük ölçüde yapacağı işe yansıtır. İşinde mutlu olan kişi aynı ölçüde başarıyı da yakalayabilir. Şirkette yoga için doğru zaman ise öğle tatilidir. Öğle aranızın belli bir vaktini yogaya ayırabilirseniz büyük ölçüde faydasını görebilirsiniz. Sonuç olarak midenizin ne kadar doymaya ihtiyacı varsa ruhunuzun ve bedeninizin de bir o kadar bu doygunluğa ihtiyacı var. Bunu sağlamanın en iyi yöntemi de kesinlikle yoga! Peki şirkette yoga nerede yapılabilir? Son yıllarda oldukça popüler bir hal alan ofis yogası, büyük markalar ve global şirketlerin de dikkatini çekmiş olacak ki, firmalar gün ortasında çalışanlarına küçük sürprizler yapmayı ihmal etmiyor. Eğer sizin de şirketiniz böyle aktiviteler düzenliyorsa mutlaka katılmalı, düzenlemiyorsa da yöneticinizden bunu kesinlikle talep etmelisiniz. Özellikle de şirketin spor salonu ya da bahçesi varsa bu alanlar yoga stüdyosu olarak rahatlıkla kullanılabilir.
İş yerinde yapılan yoganın faydalarını sıralamak istersek şunlardan söz edebiliriz:
- -Masa başında saatlerce oturmak; duruş bozukluklarına, sırt bel ve omurilik ağrılarına yol açar. Yoga, bu duruş bozukluklarını düzeltir ve vücut ağrılarına iyi gelir.
- İş hayatının hızına ve temposuna ayak uydurabilmek çoğu zaman oldukça zorlayıcıdır. Yoga, bireyin kendisini iyi yönde yavaşlatmasına ve daha sakin bir çalışma hayatı sürdürebilmesine yardımcı olur.
- Toplu yogalarda bir diğer fayda ise, çalışanların birbirleriyle ilişkilerini dengeliyor oluşu. Örneğin; iş arkadaşlarınızla beraber bir aktivite yaparak hem sosyalleşip hem de kendi bedeninize ve ruhunuza yatırım yapabilirsiniz.
DOĞADA YOGA
Kendinizi yoga yaparken özgür hissedebileceğiniz bir alan da doğanın ta kendisi. Yoganın temel taşlarından olan doğru nefes alma eyleminin bu mekânda çok büyük yeri olduğunu söyleyebiliriz. Açık alanda yogayı, evde yoga ve ofiste yogadan ayıran en heyecan verici özelliklerden bir tanesi de şu ki, doğada yoga yapmak, içinize çektiğiniz temiz havayı hem vücudunuza hem ruhunuza dağıtmanızı sağlar. Bu ayrıcalığı yoga stüdyosu size asla sağlayamaz.
Doğanın içinde yoga yaparken kendinizi şımartabilir, kelimenin tam anlamıyla mutlu ve huzurlu hissedebilirsiniz. Elbette şirket ve ev yogasında olduğu gibi açık alanda yoga yapmanın da bazı önemli noktaları vardır:
- Olmazsa olmazımız bir yoga matı. Doğadayız diye direkt çimene veya taşa kesinlikle oturmuyoruz.
- Açık alanda yogayı dört mevsim yapmanız pek mümkün değil. Hava durumunun buna elverişli olması şart. Çok fazla güneşin olduğu veya fazla esen rüzgârlı bir havada yoga yapmak iyi bir seçenek değil.
- Yoga yaparken rahat kıyafetler tercih etmelisiniz. Sizi sıkacak ve çalışmanızı engelleyecek kıyafetler giymekten uzak durmalısınız. Basit bir tayt ve sizi rahatsız etmeyecek bir tişört güzel bir seçim olabilir.
Kısacası, yogayı dilediğiniz yerde yapmak konusunda özgürsünüz. Yoga yer ve zaman ayırt etmeksizin yapılabilir ancak doğru fiziki ortamı sağlamak koşuluyla tabii ki. Yani yanınızda yoga matınız, üzerinizde rahat kıyafetleriniz varsa, ruhunuzu dilediğiniz yerde dinlendirebilirsiniz.