Doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olan yulaf ezmesinin faydaları saymakla bitmez. İnsan vücuduna bu kadar iyi gelen bir gıdayı günlük beslenme programınıza daha sık dahil etmenin zamanı gelmedi mi sizce de? İşte birbirinden lezzetli yulaf ezmesi içeren tarifler…
Sağlıklı bir ana veya ara öğün için marketten kolayca edinebileceğiniz sade yulaf ezmesiyle birbirinden besleyici ve lezzetli bu tariflerden birini mutlaka deneyin.
- Yulaf (1/2 Bardak)
- Bulgur (1/2 Kap)
- Patates (2 Orta boy)
- Paneer Peyniri (1/4 bardak taze rendelenmiş)
- Havuç (Rendelenmiş)
- Kişniş Yaprakları (Doğranmış ve 2-3 yemek kaşığı)
- Garam Masala (1/2 yemek kaşığı, bir Hint baharatı)
- Yeşil Biber (2 adet, ince kıyılmış olmalı)
- Köri (3/4 çay kaşığı)
- Kimyon Tozu (Kavrulmuş, 1/2 kaşığı)
- Maydanoz (1 demet)
- Limon Suyu (1/2)
- Tuz (Göz kararı)
- Yumurta (1 adet)
- Ekmek Kırıntısı (Blenderde çekilmiş)
Yulafları yağsız tavada renkleri koyulaşana kadar kavuralım. Bir yandan da patatesleri haşlamaya başlıyoruz tabii. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyduğumuz patatesleri püre yapıyoruz ve şimdi onları kimyon tozu, garam masala, köri, limon suyu, sebzeler ve peynirle buluşturma zamanı!
- Yulaf Ezmesi (1/4 fincan)
- Ispanak (1 demet)
- Taze Soğan (1 adet)
- Domates Sosu (1/4 bardak)
- Kepek Ekmek (1 yemek kaşığı)
- Zeytinyağı (1/2 fincan)
- Tuz (Göz kararı)
- Kıyma (İsteğe bağlı, 1/3 su bardağı)
- Sarımsaklı Yoğurt (Göz kararı ölçü)
Mevsimi yaklaşıyor! Ispanağın faydalarını Temel Reis’le öğrenenler aramızda mı? 2 bardak kaynamış suya bir bardak yulaf ezmesi ilave ediyoruz. Orta ısıda yaklaşık beş dakika pişen yulaf ezmesi orta yumuşaklığa eriştiğinde ıspanaklarla buluşturuyoruz ve beş dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Biraz tuz ve biberle karışımınıza farklı bir lezzet katabilirsiniz. Şimdi sosumuzu hazırlamaya başlayabiliriz. Biraz zeytinyağı döktüğümüz tencereye kıymayla taze soğanı atın ve önceden hazırlamış olduğunuz domates sosuyla bu karışımı birleştirin. Yulaf ezmeli ıspanakların üzerine önce kıymalı sosu sonra sarımsaklı yoğurdu dökerek servis yapıyoruz.
Ceviz ve Muzla Süsleyeceğiniz Yulaf Ezmesi İçeren Leziz Bir Tarif Daha!
Potasyum zengini muz ve beyin sağlığı açısından oldukça faydalı olan cevizle buluşturduğumuz yulaf ezmesinin başrolde olduğu bu tarif için ihtiyacımız olan malzemeler:
- Yulaf Ezmesi (1/4 kâse)
- Su (1/2 bardak)
- Tarçın (1 çay kaşığı)
- Tuz (1 tutam)
- Yağsız Süt (1/2 bardak)
- Muz (Göz kararı, dilimlenmiş)
- Ceviz (Parçalanmış ve bir çorba kaşığı kadar)
İlk dört malzemeyi karıştırın. Hazırladığınız karışımı mikrodalga fırında 90 saniye kadar yüksek ısıda pişirin. Sonra yağsız süt, muz ve cevizlerle süsleyerek servise hazır edin.
Günün İlk Saatlerini Kurtaracak O Tarif!
İhtiyacınız olan tüm proteinleri size sağlayacak ve güne enerjik başlamanıza sebep olacak bir önerimiz var! Yumurta, yer fıstığı ezmesi ve soya sütüyle süsleyebileceğiniz bu yulaf ezmesi içeren tarifi yapmak çok kolay!
- Yulaf Ezmesi (2 bardak)
- Tarçın (2 çay kaşığı)
- Yumurta (2 adet)
- Vanilyalı Soya Sütü (2 bardak)
- Su (1 bardak)
- Doğal Fıstık Ezmesi (4 çorba kaşığı)
Fırını 190 derecede ısıtmakla başlayabiliriz. Pişirmek için kullanacağınız tepsiye pişirme spreyi sıkmayı unutmayın. Genişçe bir kapta çırptığınız iki yumurtayı iki bardak vanilyalı soya sütü, bir bardak su ve fıstık ezmesiyle karıştırın. Sonra da bu karışımı yulaf ezmesi ve tarçın karışımıyla birleştirin. 20 dakika pişirdikten sonra servise hazır!
Artık tatlılara geçelim, değil mi?
- Yulaf Ezmesi (1/2 bardak)
- Yumurta (2 adet)
- Toz Şeker (1/2 bardak)
- Kepekli Un (1/2 bardak)
- Vanilya (1 paket)
- Kabartma Tozu (1 paket)
- Tarçın (1 tatlı kaşığı)
- Margarin (125 gr)
- Kuru Üzüm (1,5 çay bardağı)
- Damla Çikolata (1 çay bardağı)
- Fındık (2 çay bardağı)
Kâseler hazır mı? Kepekli un, yulaf ezmesi, tarçın, kabartma tozu, üzüm, çikolata ve fındığı genişçe bir kâsede karıştırın. Bir başka kâsede ise yumurtaları, eritilmiş margarini ve şekeri çırpın. Hamurları el yordamıyla ceviz büyüklüğünde parçalar hâlinde yuvarlayarak tepsiye dizin. 170 derece ısıtılmış fırında kurabiyeleri sertleşmesine izin vermeyecek şekilde sık sık kontrol ederek pişirin.
- Yulaf Ezmesi (1 fincan)
- Kaynar Su (1/2 bardak)
- Margarin (1/2 margarin)
- Kahverengi Şeker (1 fincan)
- Un (1/3 bardak un)
- Yumurta (2 adet)
- Tuz (1/2 çay kaşığı)
- Tarçın (1 yemek kaşığı)
- Hindistan Cevizi (1/2 çay kaşığı)
- Kabartma Tozu (1 çay kaşığı)
Süsleme için:
- Hindistan Cevizi (Rendelenmiş, 1 fincan)
- Vanilya (1/2 çay kaşığı)
- Margarin (6 yemek kaşığı)
- Krema / Süt (1/4 bardak)
- Kahverengi Şeker (1/2 fincan)
- Fındık (Kıyılmış, 1/4 su bardağı)
Küçük bir kâsede margarini, yulaf ezmesini ve kaynar suyu birleştirin. Margarin eridikten sonra karışımı soğuması için krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Kalan malzemeyi de ekleyerek tümünü bir mikserle karıştırın. 170 derece fırında yarım saat kadar pişirin ve sonra soğumaya bırakın. Süsleme için yapmanız gerekenler ise şu şekilde; şeker ve margarini krema kıvamına gelene kadar mikserle ya da blenderle karıştırın. Kalan malzemeyi ekleyip kek soğuyuncaya kadar üzerine sürün. Afiyetler!
Pişirilmeyen ve Metabolizmanızı Hızlandıracak Bir Tarif!
- Yulaf Ezmesi (1/2 kâse)
- Ayçiçeği Tohumu (1 çorba kaşığı)
- Kızılcık (Kurutulmuş, 1 çorba kaşığı)
- Yağsız Süt (1 su bardağı)
Yulaf ezmesi bulunan kâsenize bir çorba kaşığı ayçiçeği tohumu ve bir çorba kaşığı kurutulmuş kızılcık ilave edin. Üzerine bir su bardağı yağsız süt ekleyerek üzerini alüminyum folyo ile kapatıp karışımı koruyun. Bir gece buzdolabında sakladıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Yulaf Ezmesinin Faydaları
Gelelim, her öğüne uydurabileceğiniz tariflerin yıldızı yulaf ezmesinin faydalarına…
Birçok hastalık üzerinde tedavi edici özelliğiyle bilinen yulaf ezmesinin en önemli özelliği üreme bozukluklarını iyileştirmesi olarak biliniyor. Özellikle sindirim sisteminde ve bağırsak hastalıklarında sağlam bir direnç gösterebilen yulaf ezmesi, zararlı bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını engellemesiyle bilindiği gibi, zayıflamak için diyet yapanların günlük programlarında da sıklıkla karşımıza çıkıyor aslında.
Protein bakımından da oldukça zengin olan yulaf ezmesi, vücudunuzdaki hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Özellikle diyabetten mustarip takipçilerimizin dikkatine, kan şekeri seviyenizi kontrol etmeniz konusunda da takviye edici bir görev üstlenen yulaf ezmesi, içerdiği yüksek oranda aminoasit sayesinde vücudunuzun toksinlerden arınmasına da yardımcı olur.
İçerdiği bitkisel kimyasallar sayesinde anti-kanserojen etkisi de olan yulaf ezmesinin özellikle göğüs veya kolon kanseri tedavilerinde riski %10 azaltması sebebiyle her gün tüketilmesi öneriliyor. Yavaş emilen karbonhidratlar açısından zengin olması nedeniyle tok tutan ve sindiriminizi rahatlatan yulaf ezmesi, özellikle kabızlığı önleyici etkisiyle de dikkat çekiyor. Omega 3 ve linoleik asitler içermesiyle de kalp ve beyin dostu olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Yüksek kalsiyum sebebiyle kemik erimesi riskini ve demineralizasyonu önleyici etkisi bulunan yulaf ezmesi, aynı nedenden özellikle yağsız süt veya soya sütüyle birlikte tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olacaktır. Kilo vermeye yardımcı olacak 10 süper besin yazımız da ilginizi çekebilir.
Özellikle uzun günlerde aradığınız enerjiyi size verecek tariflerin yıldızı olan yulaf ezmesi, yazımızın başında da söylediğimiz gibi faydaları saymakla bitmeyecek bir besin gıdası olarak onu sıklıkla tüketmeniz için çıldırıyor diyelim mi? 🙂 Daha güzel alışkanlıklarda buluşmak üzere!