in

Zayıflamak İçin Günde Kaç Kalori Yakmalıyız?

Zayıflamanın temeli, harcadığınız enerjinin aldığınız enerjiden fazla olmasının bulunduğu düşünülse de bu, her zaman geçerli değildir. Her bireyin günlük olarak alması gereken enerji ve besin ögelerinin miktarı farklıdır. Dolayısı ile yakması gereken enerji miktarı da farklıdır. Gün içerisindeki aktivite yoğunluğu, yaşınız, boyunuz, hangi besinlerle beslendiğiniz ve kilonuz, metabolizma hızınızı etkiler. Bu da kalori yakabilme düzeyinizi belirler. Her birey aynı uygulamalarla aynı kalori miktarını yakamayabilir. Bu yüzden “Günde kaç kalori yakmalıyız” sorusuna daha geniş bir perspektiften bakmanız gerekir.

Kaç Kalori Kaç Kilograma Denk Gelir?

Bilimsel veriler ışığında su ve kas kaybı yaşamadan sağlıklı bir şekilde yağ yakabilmeniz için haftada ortalama 1 kg vermeniz gerekir. Tabii ki bu miktar, kişiden kişiye değişir. Çok daha fazla veya az kilo verilebilir. Fakat asıl olan şudur ki kısa sürede çok fazla kilo kaybetmek, yalancı kilo kaybıdır. Gereksiz deri altı yağlar yerine vücudunuzun ihtiyacı olan kas, su ve mineral kaybına sebep olur.

verilen-kiloyu-geri-almama-yollari

1 gram kilo verebilmeniz için 7 kcal enerji harcamanız gerekir. Dolayısı ile 1 kg verebilmeniz için 7000 kcal enerji harcamalısınız. Basit bir hesap yaptığınız zaman, 1 kg’ı bir haftada vermeniz için günde 1000 kalori yakmanız gerektiğini göreceksiniz. Peki, sizce aldığınız enerji ile harcadığınız enerji arasında günlük 1000 kalorilik bir açık olması gerekirken, sadece spor ile bunu gerçekleştirmeniz mümkün olabilir mi? Maalesef hayır. Bu yüzden, her şeyden istediğiniz kadar yedikten sonra onları yakmak için spor yapmak, gerçekçi bir seçenek değildir. Gün içerisinde bedeninizin ihtiyacı olan enerji ve besin ögelerini almak ve hızlı bir metabolizma için spor yapmak, kalıcı ve doğru kilo verebilmek için en doğru seçenektir.

Bazal Metabolizma Hızınız Daha Önemli

Bazal metabolizma hızı (BMH), uyku halinde iken vücudunuzun hayati fonksiyonlarının devam edebilmesi için harcadığı enerjidir. Siz hiçbir çaba sarf etmeseniz bile vücudunuz gün içerisinde önemli miktarda enerji harcar. Gün içerisinde ne kadar aktif olursanız olun, organlarınızın çalışması için gerekli olan bu bazal enerji, almanız gereken enerjinin büyük çoğunluğunu oluşturur. Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için asla bazal metabolizma hızınızdan daha az kalorili bir diyet yapmamalısınız.

ideal kilo hesaplama 6

55 kg ağırlığındaki orta yaşta bir kadının bazal metabolizma hızı, ortalama 1200 kalori; 70 kg ağırlığındaki bir erkeğinki ise 1700 kaloridir. Bazal metabolizma hızınız; yaşınızdan, kilonuzdan, boyunuzdan, yağ ve kas oranınızdan, yaşam biçiminizden ve bazı hastalıkların varlığından etkilenir. Bu yüzden onu sürekli aktif tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenme, vücut kas oranınızın yeterli düzeyde olması gibi faktörler oldukça önemlidir. Metabolizması hızlı çalışan bir birey, rahatlıkla doyarak kilo verebilir.

Eğer siz de “Çok az kalorili besleniyorum, buna rağmen hiç kilo veremiyorum.” diyenlerdenseniz metabolizmanız yavaşlamış olabilir. Bu tarz bir durumda “Günde kaç kalori yakmalıyız?” sorusundan çok, “Metabolizmamızı nasıl hızlandırmalıyız?” sorusu önem kazanır. Çünkü hızlı bir metabolizmaya sahip olduğunuzda kalori yakmak için eskisi kadar uğraşmanız gerekmeyecektir. Peki, hızlı bir metabolizma için yapmanız gerekenler neler?

  • Gün boyunca ortalama 2,5-3 litre su için. Uzun süre içmeyip birden içmek yerine suyu tüm güne yararak için. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız tarçın, nane gibi aroma vericilerle veya çeşitli meyvelerle tatlandırarak da tüketebilirsiniz.
  • Ana öğünlerinizi atlamayın. Hafif ara öğünler ile metabolizmanızı canlı tutun.
  • Sadece kaloriye odaklanmadan; karbonhidrat, protein ve yağ bakımından dengeli bir beslenme düzenine sahip olun. Bunun için bir diyetisyenden yardım alın. Bu sayede vücut kompozisyonunuz dengede kalacak ve metabolizmanız yavaşlamayacaktır.
  • Her gün en az 10.000 adım atın. Bir spor salonuna kaydolarak ilginizi çeken bir spor dalına yoğunlaşabilirsiniz.

Barcin.com‘u ziyaret ederek tercih ettiğiniz spor dalı için gereken ekipmanlara hızlı bir şekilde sahip olabilirsiniz.

Duruş Bozukluğunu Önlemek için Kamburluk Egzersizleri

omega 3 omega 6

Beslenmede Omega 3 ve Omega 6 Dengesi