in , ,

1970 Dünya Kupası Pele İlginç Sponsorluk Hikayesi

Günümüzde dünyaca ünlü sporcuların büyük markalarla sponsorluk anlaşması imzalamaları son derece olağan bir uygulama. Sporcular ve spor markaları arasındaki bu ilişki aslında uzun yıllar öncesine dayanıyor. Her ne kadar geçmişte, bugün olduğu gibi milyonlarca dolardan söz etmek mümkün olmasa da oldukça ilginç sponsorluk hikayelerine rastlamak mümkün. Bu ilginç sponsorluk hikayelerinden birinin baş rolünde ise birçok otorite tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak kabul edilen Pele var. 1970 Dünya Kupası Pele için kariyerindeki en son büyük turnuva olmasının yanında başka bir anlam daha ifade ediyor: Brezilyalı yıldızın Puma ile gerçekleştirdiği reklam çalışması belki de dünya futbol tarihinin en ilginç sponsorluk anlaşmalarından biri olma özelliği taşıyor.

Puma ve Adidas Rekabeti

Uzun yıllar sonra bile kendisinden söz ettirmeyi başaran bu ilginç anlaşmanın hikayesini tam anlamıyla kavrayabilmek için öncelikle iki dev spor markasının rekabetine göz atmak gerekiyor. Adidas ve Puma’nın rekabeti iki firmanın kuruluş yıllarına dayanıyor. Adidas firmasının kurucusu ve isim babası Adolf Dassler, kardeşi Rudolf ile birlikte 1920’li yıllarda Adidas firmasını kurdu. Marka kısa sürede öylesine başarı kaydetti ki; Almanya Olimpiyat Takımı 1928 Olimpiyatları için Adidas ürünleri kullanmaya karar verdi. Ancak Adolf ve Rudolf kardeşleri bu başarı hikayesinin hemen ardından 2. Dünya Savaşı döneminde bir yol ayrımı bekliyordu. İdeolojik sebeplerle anlaşamayan ikili, ortaklığı sonlandırma kararı aldı.

adidas-vs-puma

Adolf Dassler, Adidas markasıyla çalışmalarına devam ederken kardeşi Rudolf ise önce Ru-Da ismini verdiği kısa süre sonra ise Puma adını koyacağı yeni markasını kurmuş oldu. Uzun yıllar boyunca sürecek olan Puma ve Adidas rekabeti de bu tarihten itibaren başlamış oldu. Özellikle bu iki marka spor ayakkabısı konusunda büyük bir mücadele içerisindeydi. Bu alandaki rekabetlerinde markaları öne çıkaran ise dünyaca ünlü sporcularla imzaladıkları sponsorluk anlaşmalarıydı.

Pele Anlaşması

pele-puma

Sporcular da bu iki dev marka arasındaki rekabetin farkına varmaya başlamıştı. Bu mücadeleyi fırsata çevirmek isteyen birçok ünlü sporcu, sponsorluk anlaşması için dönemin piyasasına göre astronomik denebilecek fiyatlar talep ediyordu. Aralarındaki rekabetin her iki firma için de finansal açıdan zarara sebep olduğunu fark eden Adidas ve Puma, 1970 Dünya Kupası için özel bir anlaşma imzalamaya karar verdi. Anlaşmaya göre dönemin en büyük yıldızı olan Brezilyalı futbolcu Pele’ye iki marka da sponsorluk teklifi götürmeyecekti. Ancak bu anlaşmadan Brezilyalı yıldızın tabii ki haberi yoktu.

Puma’dan Sponsorluk Atağı

1970 Dünya Kupası Pele için oldukça önem teşkil eden bir turnuvaydı. Brezilyalı yıldız kariyerinin zirvesindeydi ve son kez büyük bir turnuvada forma giyme fırsatı bulacaktı. Ancak Adidas ve Puma arasındaki Pele Anlaşması’ndan haberi olmayan dünyaca ünlü futbolcu, hiçbir spor markasının kendisine sponsorluk teklifi yapmamasına anlam veremiyordu. Şöhret ve yetenek açısından kendisinden çok daha alt seviyede olan takım arkadaşları teker teker sponsorluk anlaşması imzalıyorlar ancak Pele’nin kapısını kimse çalmıyordu. Brezilyalı yıldız bu konuyu o dönem Brezilya Milli Takımı ile oldukça yakın ilişkiler içerisinde olan Puma yetkilisi Hans Henningsen’e sordu. Pele anlaşması konusunda Henningsen’in de bilgisi yoktu. Pele’nin bu teklifine sıcak bakan yetkili, konuyu hızlı bir şekilde markanın üst düzey yöneticilerine aktardı. Ancak yöneticiler Adidas ile yapılan anlaşma sebebiyle resmi bir sponsorluk anlaşması imzalayamayacaklarını biliyorlardı. İşte tam bu noktada Puma yetkilileri dünya reklam tarihine geçecek bir strateji uygulama kararı aldılar.

120 Bin Dolarlık Bağcık

Puma, Pele ile 120 bin dolar üzerinden bir anlaşma sağladı. Ancak anlaşma basına yansıtılmayacak ve resmi bir şekilde duyurulmayacaktı. Yani bir diğer deyişle Pele’nin Puma reklamını fark ettirmeden yapması gerekiyordu. Buna çözüm olarak Puma yetkililerinin aklına gelen fikir ise oldukça ilginçti. 1970 Dünya Kupası renkli yayın ile televizyondan yayınlanacak ilk büyük turnuvaydı ve tüm dünyanın gözü Pele’nin üzerinde olacaktı. Marka, yıldız futbolcudan Brezilya-Peru karşılaşması öncesi giydiği Puma kramponların bağcıklarını acele etmeden bağlamasını istiyordu. Yayını gerçekleştirecek kameraman ile de anlaşan firma, bu sayede tüm dünyanın Puma ayakkabıları yakından göreceğinden emindi.

Bu anlaşma sonrasında Pele, santra vuruşu öncesi bağcıklarını yavaş yavaş bağladı, kameraman bu ilginç sahneye yakın çekim yapmayı ihmal etmedi ve dünyanın farklı coğrafyalarında milyonlarca insan canlı yayında Puma ayakkabıları izlemiş oldu.

Spor malzemeleri ve ekipmanları uzun yıllardan beri dünyaca ünlü markaların en büyük rekabet alanlarından biri oldu. Günümüzde de bu rekabet aynı hızla devam ediyor.

Dünyanın önde gelen sporcularının da tercih ettiği dev markaların onlarca spor ürününe Barcin.com üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

“Spor Yapsam Ama Nasıl” Diyenler için Etkili Egzersizler

Karın Kası Geliştirme için Beslenmenin Önemi