in

2016 NCAA Finali’nde Dramatik Son

NCAA yani Amerikan Üniversite Sporları Federasyonu Basketbol Şampiyonası bu sene nefes kesen bir mücadeleye sahne oldu. 1939 yılından beri düzenlenen erkekler basketbol şampiyonasının 2016 finalinde North Carolina ile Villanova Wildcats kozlarını paylaştı. Maç boyunca temponun hiç düşmediği, birbirinden aksiyon dolu bir mücadelenin izleyicilere yansıtıldığı mücadelede ise gülen taraf ikinci şampiyonluğunu kazanan Villanova Wildcats oldu.

Doğu’nun birincisi North Carolina ile Güney’in ikincisi Villanova Wildcats arasındaki final maçı Teksas eyaletinde Houston şehrinde oynandı. NRG Stadyumunda oynanan müsabakanın tansiyonu hiç düşmediği için seyir zevki yüksek bir basketbol maçı izleme şansı yakaladık. İzleyiciler arasında basketbol tarihinin en önemli mihenk taşlarından birisi olan Michael Jordan‘ın olması ise geceye damga vuran bir diğer olaydı. İki devre olarak oynanan final mücadelesinde hem ilk yarı hem de ikinci yarı çok küçük farklarla ilerledi. Villanova Wildcats iki devreyi de az farklarla olsa da önde kapatarak maçı kazandı.

NCAA final maçında ilk devre aslında bariz bir biçimde Villanova üstünlüğüyle geçiyordu. Son anlarda farkı kapatarak 39-34 bitmesine sebep olan North Carolina skoru bir türlü lehine çeviremedi. Hatta bir süre oldukça geride kalan ve performansı buna oranla düşen takım birçok otoritenin gözünde yenilgiyi kabullenmiş gibi gözüküyordu. Ta ki ikinci yarıya fırtına gibi eserek başlayana kadar bu düşünce sürdü.

İkinci yarıda Phil Booth ve Ryan Arcidiacono gibi skorer isimlerin sayı katkılarıyla oyundaki denge biraz daha kızışmaya başladı. Farkın düşmesi Villanova içinde risk doğurdu ve her iki takımın yaptığı hatalar artmaya başladı. Basketbol gibi hataların önem teşkil ettiği bir spor dalında üst üste alınan sayılar ve ribaundlar oldukça üstün bir maç haline gelmesini sağladı. Çekişmeli mücadele maçın son saniyesine kadar sürdü. Sonuca baktığımızda Villanova Wildcats 77-74’lük skorla 3 sayı fark atarak rakibi North Carolina’yı saha dışına itmeyi başardı. Burada hiçbir zaman oyundan düşmemeleri, psikolojik olarak diri kalmaları, oyuncuların mental açıdan fazlasıyla hazır olmaları dikkat çekti.

Aslında maçın son saniyeleri oyunun kaderini değiştiren bir olay yaşandı. 13 saniye kala Villanova 74-71 önde götürdüğü maçta beklenmedik bir biçimde gelişen atak sonucunda skora denge getirdi. North Carolina adına Marcus Paige zoru başardı ve imkânsız denilen noktadan 3’lük atışıyla skoru eşitledi. Ancak cevap çok fazla gecikmedi. Villanova cephesinde Kris Jenkins son saniyelerin içerisindeyken yaptığı üçlük denemesinde başarılı olunca skor tekrar üç farkla Villanova lehine döndü. O noktadan sonra ise geri dönüş imkânsızdı.

Villanova için finalde göze çarpan oyuncu olarak oyun kurucuları Ryan Arcidiacono seçildi. Sonradan oyuna giren Booth 20 sayı atarak dikkat çekmeyi başarırken maçın kazanılmasında en büyük pah sahibi Jenkins 14 sayıyla maçı noktaladı. North Carolina takımında en çok sayı atan oyuncu 21 sayı ile Marcus Paige olurken Joel Berry onu 20 sayıyla takip etti. 2016 NCAA finali nefes kesen basketbol mücadelesiyle uzun yıllar unutulmayacak bir enstantane yarattı.

Wings For Life World Run 8 Mayıs’ta İzmir’de

Teniste Bir Tanrıça: Serena Williams