in

Krampon Nasıl Seçilir? FG ve AG Krampon Farkları Nelerdir?

Futbol, yetenek, zeka ve kondisyon üzerine kurulu bir spordur. İyi bir futbolcu olmak için bu 3 özelliğe mutlaka sahip olmalısınız. Bu özellikler iyi bir futbolcu olmanın altın kuralları olsa da iyi olmak için 1 şeye daha ihtiyacınız var: doğru ekipman. Giydiğiniz kıyafet hangi sporu yaparsanız yapın, kondisyonunuzu da performansınızı da fazlasıyla etkiler. Tabii en çok da futbol oynayanları. Öncelikle futbol oynarken rahat olmalısınız. Kıyafetlerinizle ilgili hiçbir problem yaşamamalısınız ki, oynadığınız oyuna konsantrasyonunuz tam olsun. Bir futbolcunun en önemli ekipmanı ise kesinlikle kramponlarıdır. Krampon, farklı stillere ve teknolojilere göre üretilirler ve her kramponun teknik özellikleri birbirinden farklı olduğundan kramponu ne için giyeceğiniz çok önemlidir.

Krampon alırken, 2 konuya dikkat etmelisiniz.

1. Hangi mevkide oynayacaksınız?

2. Nasıl zeminde giyeceksiniz?

Forvette oynuyor, hız ve çeviklik sizin için önemliyse giyeceğiniz krampon, giydiğinizde sizi ileri hareketlendirecek biçimde tasarlanmış olmalıdır. Hatta hangi mevkide oynayacağınıza göre çivilerin sayısı ve çivilerin yerleşimi bile farklılık gösteriyor. Bazı amatör futbolcular krampon seçiminde bu detayı atlasa da bugünün büyük futbolcuları dediğimiz Cristiano Ronaldo, Messi, Neymar gibi isimlerin gollerini doğru kramponu seçmeye borçlu oldukları unutmamalılar. Bu konuda detaylı bilgiye Mevkiye Göre Krampon Seçimi Nasıl Yapılır?  yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sıra geldi hangi zeminde oynayacağınız konusuna. Aynı kramponla hem çimde, hem ıslak zeminde hem de sert zeminde oynayamazsınız. Kramponlar, hem dış kaplama hem de taban teknolojileriyle burada tamamen ayrışıyor. Arasındaki farkları ise zemine göre krampon seçiminin nasıl yapılması gerektiğini anlattığımız Her Zeminde Vurduğunuz Gol Olsun yazımızda daha önce anlatmıştık.

nike-krampon_tabani

AG ve FG Krampon Nedir?

Krampon almak isteyenlerin en merak ettiği şeylerden biri Ag krampon ve Fg krampon arasındaki farklar konusu. İnternette Nike krampon modelleri diye arattığınızda karşınıza bu kısaltmalar çıkar. Peki nedir bu kısaltmalar?

Bu kısaltmalar tamamen kramponun giyileceği zeminle ilgilidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her krampon her zeminde giyilemez. Bu durumu anlatmak içinse böyle kısaltmalar üretilmiştir.

Ag krampon, suni çim kramponudur.

Fg krampon ise, gerçek çim kramponudur.

İnternette dolaşan yanlış bir bilgi ise bu iki kısaltmanın kramponun profesyonellik değeriyle ilgili olduğu konusu. AG kramponlara profesyonel, FG kramponlara yarı profesyonel dendiğini görmüşsünüzdür. Bu tamamen yanlıştır. Bu kısaltmalar sadece o ayakkabını en iyi performansı hangi zeminlerde verdiğini anlatır. 

futbol-ayakkabisi

Üç Çeşit Futbol Ayakkabısı Var: Halı Saha Ayakkabısı, Amatör Krampon ve Yarı Profesyonel Krampon!

Öncelikle neden bu listeye tam profesyoneli almadık onu açıklayalım. Profesyonel kramponlar üst düzey liglerde oynayan futbolcuların tercih ettiği bir krampon çeşididir. En çok karıştırılan konulardan bir tanesi:

Birçok futbolsever yarı profesyonel ayakkabıya profesyonel, amatör krampona da yarı profesyonel der. Bu yanlış bir tanımlamadır.

Amatör Kramponlar

amator-krampon

Adının amatör olduğuna bakmayın, halı sahada, suni çim zeminlerde giymek için alınan birçok krampon amatör krampon adıyla anılır. Bazıları yarı profesyonel dese de herhangi bir mağazaya gittiğinizde bu ayakkabılar amatör krampon olarak adlandırılır. Daha sert çivi yapısına sahip taban yapısı vardır ve dış kaplaması biraz daha kalındır. Burada dikkat etmeniz gereken tek konu ayak yapınız. Taraklı ayaklar için üretilen parmak kısmı daha geniş olan modelleri tercih etmelisiniz. Aksi durumda ayakkabı ayağınızı fazlasıyla sıkacak ve başkasında mükemmel sonuç veren spor ayakkabı siz de ayak ağrısından başka bir şeye sebep olmaz. Amatör kramponlar ıslak zeminler için pek uygun değildirler. Yarı profesyonellerle aynı görünüme sahiptirler ve fiyat olarak yarı yarıya daha ucuzdurlar.

Yarı Profesyonel Kramponlar

yarı-prof

Amatör kramponlarla neredeyse aynı görünüme sahip olsalar da elinize aldığınız zaman farkı hissedersiniz. Derisi çok daha yumuşak ve incedir. Bu da topu ayağınızda çok daha fazla hissetmenizi ve topa yön verirken kontrolün tamamen sizde olmasına olanak sağlar. Hafifliği, yumuşacık derisi ve çorap gibi ayağı saran yapısıyla yarı profesyonel kramponlar, gerçek çimde oynayacaklar için özel olarak tasarlanmış bir ayakkabıdır. Yarı profesyonel ayakkabıların amatör ayakkabılardan ayrıldığı bir diğer nokta ise tabanı. Plastik çivili yapısı amatör ayakkabıya oranla çok daha yumuşak ve esnektir. Yani ani patlama yapmanız gereken ve pozisyona hızlı reaksiyon vermeniz gereken anlarda mükemmel sonuç verir. Bu ayakkabıyı giydiğinizde gücü, esnekliği ve atikliği ayaklarınızda hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

Nerede Oynayacaksınız?

Krampon alacaksınız ve bir mağazaya gittiniz. Size sorulacak ilk soru nerede giyeceksiniz? olur. Halı sahada giyecekseniz başka, ıslak zeminde giyecekseniz başka, sokakta giyecekseniz başka bir krampon almanız gerekir. bu da oynayacağınız zeminleri iyi tanımanız ve hangi zeminlerin futbolcusu olduğunuzu bilmenizle alakalı bir şey. Zemine karar kıldıktan sonra size yöneltilecek ikinci soru ise hangi mevkide oynayacağınız sorusu. Kramponlar giyileceği mevkiye uygun teknolojilerle üretilirler. Yani Ronaldo gibi gol atmaya odaklanmış, ileri mevkii oyuncular Nike Mercurial Superfly modelini tercih edebilirler. Orta saha gibi tabanın zemine maksimum ölçüde temas ettiği mevkilerde dokulu dış yüzeye sahip bir Nike Magista Onda II, top temasını kuvvetlendireceği için oyun kurucu olarak oynayanlar tercih etmelidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu konuda çok daha fazla detaya Her Zeminde Vurduğunuz Gol Olsun yazımızdan ulaşabilirsiniz.

adidas-x17.3

Kuru Çim

Piyasada kuru çim olarak satın alacağınız kramponları hafif yağmurlu hatta çok hafif çamurlu zamanlarda da giyebilirsiniz. Bu tip kramponlara Nike Hypervenom ve adidas X 17.3, örneklerinizi verebiliriz.

Halı Saha

Halen çivili modellere alışamayanlardansanız ve “ben klasikçiyim abi” diyorsanız çivili olarak beğendiğiniz tüm modellerin bir de halı saha için üretilmiş versiyonlarını alabilirsiniz. Suni deriden üretilen üst kısmı, kramponlara kıyasla daha sert ve kalındır. Futbola yeni başladıysanız ya da futbolu sadece arkadaşlar arasında ara sıra halı saha maçı yaparak oynuyorsanız bu ayakkabılar işinizi yeterince görür. İşi biraz daha bilinçli yapmaya başladığınızda çiviliye geçmek isterseniz de amatör krampon modelleri işinizi görecektir.

Yumuşak Zemin

Yani ıslak ve çamurlu zeminler futbol oynaması en zorlu zeminlerdir ve kullanılan krampon da en az bu zeminler kadar özel olmalıdır. Oynadığınız zemin bolca yağmur alıyorsa kesinlikle yumuşak zeminler için üretilmiş kramponları tercih etmelisiniz. Çünkü kaymayı önleyen taban teknolojileri ile aniden hızlanabilir, düşmeden hızlı duruşlar yapabilir ve yanal hareketlerde muhteşem bir denge sağlayabilirsiniz. Yumuşak zemin demişken, bu konuda son yıllarda yapılan teknolojik gelişmelerden biri de Anti-Clog Traction.

Anti-Clog-Traction

Krampon Tabanında Biriken Çamura Çözüm: Anti-Clog Traction

“Zemin güzel, hava güzel futbol için her şey müsait” diye bir söz vardır, futbol jargonunda. Futbol maçlarının sadece TRT’den yayınlandığı o yıllarda dönemim spikerleri sahanın ve havanın maç yapmaya ne kadar uygun olduğunu anlatmak için kullanırlardı bu cümleyi. Ancak zemin her zaman bu cümledeki kadar uygun olmayabiliyor. Hatta yakın geçmişe kadar takımlar rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için bazı ufak taktikler uygularlardı. Maçtan en az 45 dakika önce sulanması gereken sahayı son 20 dakikada sularlardı ki, rakip atak esnasında top kontrol kabiliyetini kaybetsin. Bu tip taktikler yıllarca uygulansa da gelişen teknoloji özellikle kramponlarda çok şeyin de değişmesine sebep oldu. mesela geçen yıl Nike geliştirdiği yeni bir taban teknolojisiyle son 20 yılın devrimini yaptı ve Anti-Clog Traction yani çamurun tabanda birikmesini engelleyen bir teknoloji geliştirdi. Eğer siz de hava koşulları değişkenlik gösteren bir sahada oynuyorsanız ayakkabınızı alırken bu özelliğine mutlaka dikkat edin.

Evde Aletsiz Nasıl Vücut Geliştirilir?

Açık Havada Koşu Öncesi Isınma Taktikleri