in

Kış Öncesi Beslenme ve Spor Düzeni Önerileri

Çoğu insan, sonbahar aylarında beslenme düzeninin değişmesinden ve iştahının artmasından şikâyet ediyor. Kış yaklaşırken hem vücudu soğuk günlere hazırlamak hem de yazdan sonra değişen beslenme düzenini toparlamak gerekiyor. Uzmanlar, kış hastalıklarından korunmak için öncelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini öneriyor. Vücudu güçlendirmek amacıyla egzersiz yapmak kışı zinde geçirmenizi sağlıyor. Beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızda, en doğru kış öncesi beslenme rutinleri için yapacağınız birkaç küçük değişiklik sizi sağlıklı bir döneme hazırlıyor.

İşe Antioksidanlarla Başlayın

Antioksidanlar, hücrelerdeki oksitlenmenin önüne geçiyor. Bir başka deyişle antioksidanlar, vücuttaki bazı enzimlerin miktarını artırıyor ve savunma mekanizmasının güçlenmesine yardımcı oluyor, enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltıyor. Kış öncesinde antioksidan tüketimini artırmak vücudunuzun güçlenmesine katkıda bulunuyor. A, C, E vitaminlerinin yanı sıra çinko, selenyum, magnezyum mineralleri ve Omega-3 vücuttaki antioksidan miktarını artırıyor.

Belirgin renklere sahip olan sebzeler ve baklagiller, antioksidanca en zengin besinler arasında yer alıyor. Ispanak, domates, brokoli, kuşburnu, roka, yeşil soğan, kivi, sivri biber, Brüksel lahanası, turp, şalgam, pancar, kereviz, karalahana, havuç, pazı, limon, elma, portakal, mandalina gibi koyu yeşil, turuncu, sarı mor ve kırmızı sebze meyveler, beslenme rutinine mutlaka dahil edilmesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Vücuttaki antioksidan miktarını artırmak için kış öncesi beslenme programına haftada en az iki defa olmak üzere, kuru baklagillerin mutlaka dahil edilmesi öneriliyor.

Kışa Hazırlık İçin de Yaşamın Kaynağı: Su

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmenin ne kadar önemli olduğu artık herkes tarafından biliniyor. İçmeniz gereken su miktarı kilonuza göre belirleniyor, buna göre uzmanlar günde kilogram başına en az 35 mL su tüketmenizi tavsiye ediyor. Ancak havaların soğumaya başlamasıyla beraber su tüketiminin de azaldığı bir gerçek. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve kış hastalıklarına yakalanmamak için, sağlıklı su tüketim sınırları dahilinde su içmeniz gerekiyor.

Yaz Aylarında Vücudun Sıvı İhtiyacı İçin Öneriler

“Serin ve soğuk havalarda su içmek aklıma gelmiyor.” diyenlerin imdadına telefon uygulamaları yetişiyor. Bu uygulamalar sayesinde telefonunuz su içmeniz gereken zamanlarda bildirimler aracılığıyla size hatırlatmalarda bulunuyor. Üstelik uygulamalar, su gereksinim ve tüketim miktarlarınızı takip etmenizi de mümkün kılıyor.

Güneşten Kaçmayın

Her ne kadar ülkemizin konumu güneşli günler açısından çok şanslı kabul edilse de, güneş ışınları kışları kendini oldukça özletiyor. Sonbaharda güneşli havalarda 15-20 dakika arası yürüyüş yapmak D vitamini depolamanızı sağlıyor. D vitamini, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimine yardımcı olup kemik ağrıları, kas ağrıları ve kış aylarında büyük problem hâline gelen kronik yorgunluğun önüne geçiyor.

Kış öncesinde ve kış aylarında güneşi gördüğünüzde bir süre tadını çıkarmak hem D vitamini düzeyini artırıyor hem de ruhunuzu besleyerek pozitif hissetmenizi sağlıyor.

Vücudu Güçlendirmenin En Etkili Yolu: Egzersiz

Spor yapmak vücuttaki kan dolaşımını düzenliyor ve dokulara giden oksijen miktarını artırıyor. Soğuk kış aylarında hissedilen bitkinliğin en önemli nedenlerinden biri, vücutta depolanan enerjinin bir kısmının ısınma ihtiyacını gidermek için kullanılması. Vücut ısısı, vücudun ürettiği ısı ve kaybettiği ısı arasında denge sağlanmasıyla korunuyor. Egzersiz yapmak kan dolaşımını düzenlerken bacak, el ve ayaklardaki üşüme hissini de azaltıyor. Böylece kış aylarına gelindiğinde vücut kendini daha sağlıklı ve zinde hissediyor. Haftada üç ya da dört kez 35-40 dakika arasında egzersiz yapmak zinde ve fit olmanız için yetiyor.

Egzersiz Yapmanın 4 Önemli Faydası
Egzersiz Yapmanın 4 Önemli Faydası

Egzersiz rutini oluşturmak özellikle kışa doğru her zamankinden daha zor olabilir. Fakat zinde ve güçlü bir vücut için haftalık egzersiz programına uyulması şart. Pazar gecesi haftalık egzersiz programı hazırlamak ve hangi günler hangi egzersizleri, ne kadar süreyle yapacağınızı net olarak belirlemek programa uymanızı da kolaylaştırıyor. Yoga, aerobik, kuvvet antrenmanı gibi çevrim içi programlar sayesinde evde de yapabileceğiniz egzersizler, kış öncesi vücudunuzun güçlenmesinde size destek oluyor. Evde Yoga Yapmaya Başlayacaklar yazımızı yoga sporu için değerlendirebilirsiniz.

Kış öncesi beslenme ve spor önerileri kışı rahat geçirmenize yardımcı oluyor. Ancak siz farkına bile varmadan baharın geleceğini ve söz konusu önerilerin sizi bahar aylarına hazırlayacağını unutmamanız gerek. Siz de kışa hazırlık için ihtiyacınız olan tüm spor ekipmanlarına barcin.com üzerinden ulaşabilir ve dilerseniz ürünleri sipariş verebilirsiniz.

Pratik Spor Hareketleriyle Forma Girin

Pratik Spor Hareketleriyle Forma Girin

Yaygın Olarak Yapılan Vücut Geliştirme Hataları

Yaygın Olarak Yapılan Vücut Geliştirme Hataları