in

Bel Ağrısı Nedir? Bel Ağrısı İçin Evde Yapabileceğiniz Egzersizler?

İnsan hayatının herhangi bir döneminde ortaya çıkan bel ağrısı yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Ağrı şiddetli iken insanlar ameliyat korkusu ya da hareket güçlüğü nedeniyle doktora gitmiyor. Ağrının şiddeti azaldığında ise doktora gitmek genellikle ihmal ediliyor. Oysa bel ağrıları göz ardı edilmemesi gereken sorunlar arasında yer alıyor. Bel ağrısı fıtık da dahil olmak üzere birçok hastalığı işaret edebiliyor. 

Bel Ağrısı Nedir ve Bel Ağrısı Neden Olur? 

Bel ağrısı vücudun bel bölgesinde ortaya çıkan her türlü ağrı olarak tanımlanıyor. Araştırmalar hayatı boyunca en az bir kez şiddetli bel ağrısı şikâyeti yaşayanların oranının %75 ilâ 80 arasında olduğunu ortaya koyuyor. Bu ağrıların sık görülmesi vücutla ilgili ciddi problemlere davetiye çıkarmasının yanı sıra iş gücü, zaman ve maddi kaynak kaybına yol açıyor. Vücudun ağırlık merkezi olan bel bölgesi her hareketinizden etkileniyor. Böylelikle sürekli ve tekrarlayan strese maruz kalan belde ağrılar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu ağrılar aniden ortaya çıkan keskin ağrılar ya da hafif bölgesel ağrılar hâlinde gözleniyor. 

Bel ağrısı sebepleri arasında dejeneratif ve mekanik nedenler dikkat çekiyor. Ağrılar genellikle belin zorlanması, bağların, tendonların veya kasların gerilmesinden kaynaklanıyor. Bu bölgedeki yumuşak dokular gerildiğinde, belin etrafındaki yapılarda mikroskobik problemlere sebep oluyor. Belin zorlanması en sık rastlanan bel ağrısı nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Bel Ağrısı Nedir

Belde omurgadan çıkan sinirler, bel bölgesinde herhangi bir yerde mekanik basınçtan dolayı tahribata uğrayabilir. Sinir sıkışması olarak tanımlanan bu durum nedeniyle şiddetli bel ağrısı hissedebilirsiniz.

Yer değiştiren ya da genişleyen bel omurları, hemen yanında bitişik konumda yer alan omurilik ve sinirler için gereken boşluğu sınırlıyor. Kemiklerin yaptığı bu baskı belde ağrı olarak ortaya çıkabiliyor. Osteoporozlu insanlarda ve kortizonlu ilaç kullananlarda, kemiklerde ve eklemlerde hasar meydana gelmesi daha sık gözleniyor. Eğer bu tarz bir rahatsızlığınız varsa ayakkabı bağcığınızı bağlamak gibi basit günlük bir iş yüzünden bile bel ağrısıyla karşılaşabilirsiniz.

Bel Ağrısının Belirtileri Nelerdir? 

Bel ağrısı belirtileri gerçek sebebine ve kişilerin vücut yapısına göre değişiklik gösteriyor. Doktorlara bel ağrısı şikâyeti ile başvuranlar ortak bazı belirtilerden bahsediyor. Bu belirtiler arasında kas ağrısı, bıçak saplanması tarzı noktasal ağrılar, bacağa yayılan ağrılar, ayakta durma, yürüme, eğilme ve herhangi bir şey kaldırmayla artan ağrılar yer alıyor. 

Bel Ağrısı Nedir

Bel Ağrısı Nasıl Geçer? 

Uzun süreli ve şiddetli bel ağrısının geçmesi için önce ağrının nedenini belirlemelisiniz. Nedeni belirlemek ve herhangi bir teşhis veya tedavi için de mutlaka öncelikle bir uzman doktora başvurmalısınız. 

  • Beli güçlendirmek üzere geliştirilen hareketler sayesinde bel ağrılarınızın tekrarlama sıklığını azaltabilir ya da ağrıların tamamen önüne geçebilirsiniz.
  • Bel ağrısı için egzersiz yapmak ağrı devam ederken zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte kısa yürüyüşlerle, yüzerek veya yoga yaparak bel ağrınızı hafifletebilirsiniz. Egzersiz sayesinde gergin kaslarınız gevşiyor ve doğal bir ağrı kesici olarak bilinen endorfin salgılayabiliyorsunuz. 
  • Sıcak ve soğuk uygulama, germe hareketleri ve kısa topuklu ayakkabılar giyerek de bel ağrınızı geçirebilirsiniz.
  • Bel ağrısı hareketler ve ilaçlarla tedavinin yanı sıra tamamlayıcı tedavi yöntemleriyle de geçirilebilir. Bunun için mutlaka bir uzman doktora danışmalısınız.
  • Bel ağrısının tedavisinde, doktor kontrolünde basit ağrı kesici, kas gevşetici ve antiromatizmal ilaçlar kullanabilirsiniz. Egzersiz programları ve lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi ajanları, korseleme ve ağrı bantları kullanarak da bel ağrılarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. 
  • Akupunktur, spinal manipülasyon, masaj, PRP ve proloterapi enjeksiyonları aracılığıyla bel ağrınızı tedavi ettirebilirsiniz. Tüm bunların işe yaramadığı noktada ise cerrahi uygulamalara başvurabilirsiniz.

Bel ağrısını gidermek ve beli güçlendirmek için egzersiz seçerken ağrı şiddetini göz önünde bulundurmalısınız. Uzmanların, bel ağrısının merkezileşip kaybolması için önerdiği üç ana egzersiz bulunuyor. 

  • Düz zeminde yürüyüş egzersizi: Bu egzersize her gün on dakika ile başlamanız ve 30 dakikaya kadar çıkmanız tavsiye ediliyor. Yürüme hızı ve mesafesini beliniz ağrımayacak şekilde belirleyebilirsiniz. 
  • Ayakta geriye esneme egzersizi: Ellerinizi belinizin her iki yanına koyup belinizin ağrımaya başladığı noktaya kadar geriye esneyin. Her defasında daha da geriye esnemeye çalışarak hareketi 10 defa bir-iki saniye boyunca tekrarlayın. 
  • Yüz üstü dirsek üzeri egzersizi: Yere yüz üstü uzanın. Beliniz yerde ve içe doğru yönelecek şekilde dirseklerinizin üzerinde doğrularak 10 saniye bekleyin. Bu hareketi üç kez tekrarlamanız öneriliyor.

Bel ağrısını önlemek için evde yapabileceğiniz egzersizler için destekleyici tüm ekipmanlar barcin.com adresinde sizleri bekliyor!

Plank Nedir Nasıl Yapılır

Plank Nedir? Nasıl Yapılır?

Birbirinden Lezzetli ve Faydalı Smoothie Tarifleri kapak

Birbirinden Lezzetli ve Faydalı Smoothie Tarifleri