Pek çok sporcu, farklı antrenman tekniklerini deneyerek kendisi için en uygun yöntemi bulmaya çalışır. Circuit training de böyle bir arayışın neticesinde, ilk kez 1953 yılında İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nde ortaya çıkmıştır. Hem kuvvet hem de aerobik kapasite açısından oldukça iyi sonuçlar almanıza yardımcı olan bu antrenman metodunun en önemli noktası, istasyonların hiç ara verilmeden veya çok az dinlenme ile geçilmesidir. Peki, çıktığı ilk günden beri uygulayıcısı her gün artan bu antrenman yönteminin detaylarına göz atmaya ne dersiniz?
Circuit Training Nedir?
Aynı zamanda dairesel antrenman olarak da isimlendirilen circuit training, genel anlamda ağırlık çalışmaları ile aerobik kapasitenin harmanlandığı bir antrenman tekniğidir. Dairesel antrenman, vücudun dayanıklılığını, süratini ve gücünü aynı anda geliştirmeyi hedefler. Bu antrenman metodunda uygulanan hareketler, genellikle vücut ağırlığı ile yapıldığından özel bir ortam veya ekipman gerektirmez.
Dairesel antrenman yönteminde, uygulanan egzersizlerin yoğunluğu kişiye göre ayarlanabildiğinden her seviyeden sporcu rahatlıkla yapabilir. Bununla birlikte bu metot, vücut geliştirme ile ilgilenen veya kas hacmini artırmak isteyen sporcular için uygun bir antrenman türü değildir. Dairesel antrenman yönteminde, istasyon aralarında çok az dinlenerek veya hiç dinlenmeden diğer harekete geçildiğinden, aynı kas grubu salt ağırlık idmanlarındaki gibi yoğun bir şekilde çalışmaz. Bu nedenle özel kas gruplarına yoğunlaşmak veya kas kütlesini artırmak isteyen sporcular, aynı hareketin setler halinde tekrarlandığı klasik ağırlık programlarını tercih etmelidir.
Circuit Training Nasıl Uygulanır?
Dairesel antrenman yöntemini uygulamadan önce, yapmak istediğiniz hareketleri, tekrar sayısını ve set sayısını form ve deneyim durumunuza göre belirlemeniz gerekir. Seçtiğiniz her egzersiz bir istasyon sayılır ve istasyonlar belirlenen sıra ile takip edilir. İstasyon sayısını ve istasyonlardaki hareketlerin tekrar süresini yaşınıza, çalıştırmak istediğiniz kas grubuna ve geliştirmek istediğiniz özelliklere göre ayarlayabilirsiniz. Genellikle istasyonlardaki çalışma süresi 20 ile 40 saniye arasında veya tekrar sayısı olarak belirlenir. Dilerseniz yeterli kondisyon seviyesine ulaşana kadar istasyonlar arasına dinlenme süresi koyabilirsiniz.
İstasyonlar arası dinlenme süresini, istasyon süresi kadar, 1,5 katı veya 2 katı olarak belirleyebilirsiniz. Tüm istasyonları tamamladığınızda bir set biter. Setler arasındaki dinlenme süresini de 1 – 2 dakikadan fazla olmayacak şekilde ayarlayarak bir sonrakine başlamalısınız. Hatta set arası dinlenmeleri, yerinizde hafif jogging yaparak veya yürüyerek aktif dinlenme şeklinde uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte isterseniz, istasyonlara başlamadan önce 15 ile 30 dakika arası normal tempoda koşu veya bisiklet yaparak metabolizmanızı hızlandırabilir ve antrenmana hazır hale getirebilirsiniz.
Circuit Training Yönteminin Faydaları Nelerdir?
Dairesel çalışma yöntemi, daha kısa sürede daha verimli antrenman yapmanıza olanak tanır.
Özellikle kısıtlı spor zamanı olanlar için en uygun çalışma yöntemlerinden biridir.
Kuvvette devamlılık ve kondisyon açısından gelişmenize yardımcı olur.
Antrenman sırasında dinlenmeler kısa tutulduğu için, nabız çok aşağılara düşmez ve aerobik sistem sürekli olarak kullanılır.
İstasyonlar için belirlediğiniz egzersizlerde farklı kas gruplarına yoğunlaşarak tüm vücudunuzu çalıştırabilirsiniz.
Dairesel antrenman yöntemini istediğiniz her ortamda herhangi bir özel ekipmana gereksinim duymadan uygulayabilirsiniz.
Bu metot, yağ yakım sürecini hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur.
Rutin antrenman yöntemlerinin dışına çıkarak farklı bir metot denemenize olanak verir.
Formda kalmanıza katkı sağlayarak kendinizi zinde hissetmenize olanak tanır.
Kendine güven duygusunun kazanılmasına ve irade gücünün geliştirilmesine yadım eder.
Dairesel antrenman yöntemi sayesinde klasik idman metotlarınızı değiştirebilir ve kendinize yeni bir motivasyon sağlayabilirsiniz. Antrenmanlar sırasında kullanmak istediğiniz spor giysisi ve ekipmanlarına Barcin.com üzerinden kolaylıkla ulaşabilir, beğendiğiniz ürünleri hemen sipariş vererek kapınıza kadar gelmesini sağlayabilirsiniz.