in

D Vitamini Faydaları ve Önemi

Hem çocuk hem de yetişkin sağlığı için elzem bir ihtiyaç olan D vitamini, yapılan araştırmalara göre insan vücudundaki neredeyse her organı etkiler. D vitamini faydaları, birçok hastalığa karşı kalkan görevi görerek vücuduzu korurken eksikliği birçok sağlık problemine yol açabilir. D vitaminini doğru miktarda alabilmek için yararlarını, hangi kaynaklardan alınabileceğini, eksikliği ve yüksekliği ile bunların belirtilerini bilmek gerekir.

D Vitamini Faydaları

D vitamini, kalsiyum emiliminde önemli bir rol oynayarak kemik sağlığı ve gücünü artırır. Diş problemlerinin önüne geçilmesinde etkilidir. Kas ve sinir sistemini güçlendirir. Vücut dinçliği ve direncini yükseltir. Sinir sistemine sağladığı katkı ile ileri yaşlarda ortaya çıkan nörolojik rahatsızlıkların önüne geçilmesine yardım eder.

İnsülin düzeyini dengeleyerek diyabetin yönetilmesine katkı sağlar. Kan basıncını kontrol etmede ve arter hasarların önüne geçmede rol oynayarak kalp hastalıkları riskini azaltır ve tansiyonu kontrol altına alır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlık için tehdit oluşturan bakteri ve virüsler ile savaşır. Kronik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yorgunluk hissi, kaygı bozukluğu ve depresyonu önlemede etkilidir. İştah bastıran yönü ile kilo verme konusunda yardımcıdır. Hücre yenilenmesini destekleyerek cildi onarır ve daha genç kalmasını sağlar. Saç ve tırnakları kuvvetlendirir. Hamilelik sürecinde destekleyicidir.

D Vitamini Kaynakları

D vitamininin alındığı en büyük kaynak güneştir. Ardından gıdalar gelir ve onu da takviyeler takip eder.

Güneşten alınan D vitamini, kişinin güneşte kaldığı saatlerden hava kirliliğine, ten renginden kilo ve yaşına, güneş kremi sürüp sürmemesinden üzerindeki kıyafetlere kadar birçok koşuldan etkilenir. Güneşten yeterince faydalanabilmek için; saat 10:00 ile 15:00 arası, 20 dakika kadar, hava şartları uygunsa kollar ve bacakların güneş görebileceği bir kıyafetle güneşte kalınmalıdır. Güneşte daha uzun vakit geçirmenin gerektiği durumlarda, zararlarından korunmak için bazı önlemler almak gereklidir.

D vitamini için tüketilebilecek gıdalar arasında somon balığı, uskumru balığı, ton balığı gibi yağlı balıklar bulunur. Yumurta sarısı, ciğer, mantar, süt ve süt ürünleri, yulaf ve kakaonun yanı sıra ısırgan otu, maydanoz, yonca gibi yeşil bitkiler ve kuşburnu, karpuz, kavun, böğürtlen, çilek, muz, şeftali, kivi ve üzüm gibi meyveler de D vitamini kaynaklarıdır. Ayrıca A vitamini, K vitamini ve magnezyumun, D vitamini emilimine sağladığı katkıdan ötürü, ıspanak, kuşkonmaz, bal kabağı, kuru yemiş, kuru kayısı, havuç gibi besinlerin tüketilmesinin de D vitamini alımına yararı vardır.

D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

D vitamini eksikliği son derece yaygın görülen bir problemdir. Nedenlerinden bazıları; açık havada ve güneşte yeterince zaman geçirmemek, D vitamini içeren besinlerden gerektiği kadar tüketmemek, böbrek ve karaciğerlerin yetersiz çalışması, uyku düzeni bozukluğu, yüksek faktörlü güneş koruyucu ürünler kullanmak, koyu ten, kilo, bazı hastalıklar, yaşlılık kaynaklı kimi sorunlar ve birtakım ilaçların kullanımıdır.

Bu eksikliğin belirtilerinden bazıları; bitkinlik, kas ve kemik ağrıları (sırt, bacak, kalça ağrıları gibi), depresif hissetmek, cilt hasarları ve yaralarda yavaş iyileşme, saçta dökülme, sık hastalık geçirme, kemik kayıpları ve kırıklar, hipertansiyon gibi belirtilerdir. Ancak D vitamini eksikliğini kesin bir biçimde anlamanın yolu, basit bir kan testi yaptırmaktır. Doktorunuz, bu testin neticesine göre size uygun bir tedavi önerir.

Diğer her şeyde olduğu gibi D vitamininin de fazlası vücuda zarar verir. Gereğinden yüksek bir D vitamini düzeyi, bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden beslenme düzenine, takviyelerin doktor tarafından önerilen kullanım sıklığına göre kullanımına ve uygun saatlerde yeterli miktarda güneşte vakit geçirmeye dikkat etmek önemlidir.

Balkonda, bahçede, terasta zaman geçirmek; D vitamini alınabilecek saatlerde, evden, işten çıkmanın mümkün olmadığı zamanlarda güzel bir tercih olabilir. Bunun yanında; dışarıda yürüyüş, koşu, tenis, basketbol, voleybol, futbol gibi sporlar ya da outdoor sporları yaparak, hem güneşten faydalanılabilir hem de stresten kurtulup vücut direnci artırılabilir.

Spor yaparken ihtiyaç duyulabilecek birbirinden kullanışlı ve güzel spor giysileri, ekipman ve aksesuarları Barcin.com üzerinden incelenebilir, uygun olanlar seçilip alışveriş tamamlanabilir.

voleybolcu beslenmesi

Voleybolcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

tok tutacak fit yaz yemekleri

Tok Tutacak Fit Yaz Yemekleri