in

Voleybolcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

File yardımıyla tam ortadan ikiye bölünmüş bir oyun alanında, altışar kişilik iki takımın mücadele etmesi esasına dayanan voleybol, en heyecan verici takım sporlarının başında geliyor. Oyunda sayı kazanmak için, topu filenin üzerinden rakip alana göndermek ve zemine değmesini sağlamak gerekiyor. Profesyonel ya da amatör olarak ilgilenebileceğiniz bu spor, son yıllarda özellikle plaj voleybolu ile adından sıkça söz ettiriyor

Dinamizm, konsantrasyon ve taktik oyunculuğunu aynı oyunda birleştiren voleybolda, hem zihinsel hem de fiziksel performans büyük önem taşıyor. Hal böyle olunca voleybolcu beslenmesi başarının önemli faktörlerinden birini oluşturuyor. Sporcuların beslenme düzenlerine dikkat etmeleri, hatta antrenman periyotlarına göre özel bir diyet uygulamaları gerekiyor. 

voleybol nasıl oynanır voleybol kuralları kapak

Voleybolcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Enerji yoğun sporların başında gelen voleybolda çabuk kuvvet uygulamak, iyi bir kondisyona sahip olmak ve maç süresince etkili oyunculuğu korumak büyük önem taşıyor. Ancak tüm bu sistemin düzenli işlemesini sağlayacak sıra dışı bir formül, mucize bir yiyecek ya da sihirli bir ilaç yok. Dolayısı ile başarı için doğru programlanmış bir antrenman takvimine ek olarak iyi, yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Yiyeceklerden alınan besin ögelerinin vücudun ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve mineralleri karşılaması olarak tanımlanan dengeli beslenme, tek bir programa dayanmıyor. Çünkü voleybol sporunda, özellikle antrenman dönemi ile turnuva ve maç dönemi beslenmesi hem fiziksel hem de zihinsel performansı etkiliyor. 

Antrenman Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Günde çift antrenman programı ile ilerleyen bu yoğun dönemde beslenme; lif ve kalori yönünden zengin yiyecekleri, kompleks karbonhidratları ve değerli yağları ihtiva ediyor.

Sabah antrenmanlarından yaklaşık iki saat önce yapılan kahvaltı, hem egzersiz sırasında mideyi yormuyor hem de gereken enerjiyi sağlamış oluyor. Karbonhidrat ve protein bakımından zengin bir menüye mutlaka yeterli miktarda sıvı alımı da eklenmesi gerekiyor. Örneğin tam buğday ekmeği, taze meyve suyu ve bir protein kaynağı ideal bir kahvaltıyı oluşturuyor. Akşam yemeğinde ise yine kompleks besin ögelerinin dengelenmesi gerekiyor. Rahat bir uyku ve dinlenme için ağır ve gazlı yemekler tavsiye edilmiyor.

en kısa sürede göbek eritme

Antrenmandan sonraki ilk 30 dakika, toparlama dönemi olarak bilinen son derece önemli bir zaman dilimi olduğu için, ufak bir menünün beslenmeye dahil edilmesi gerekiyor. Toparlama döneminde, vücut kas dokularını yeniliyor ve boşalan glikojen depolarını dolduruyor. Antrenman sonrası bir muz, fıstık ezmeli sandviç ya da kuru meyve tüketilmesi öneriliyor.

Maç Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Maç ve turnuva dönemlerinde, antrenmanlar esnasında uygulanan beslenme düzenine benzer bir program uygulanıyor. Ancak maç sırasında çok yoğun enerji harcayan voleybolcular, setler arasında da beslenmeye devam ediyor. Ne var ki bu besinler klasik yiyeceklerden değil, karbonhidrat bakımından zengin sporcu jellerinden ve enerji veren sporcu içeceklerinden oluşuyor. 

Tüm bunlara ilaveten maç ve turnuva dönemlerinde;

  • Sindirimi zor ve gaz yapan yiyeceklerin,
  • Daha önce denenmemiş, sindirim sisteminin alışık olmadığı yiyeceklerin,
  • Fazlaca şeker içeren ve ağırlık yapan yiyeceklerin, 
  • Sütlü ve şerbetli tatlıların,
  • Paketlenmiş, içeriği belirsiz yiyeceklerin,
  • Faza yağda kızartılan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi ve alkolden uzak durulması tavsiye ediliyor.

Beslenme düzenine ilaveten, dehidrasyonu önlemek için yeteri kadar su içilmesi de son derece önem taşıyor.

Genel kurallarının ve profesyonel işleyişinin yanı sıra eğlenceli yanı ile de dikkat çeken voleybol, ağ ve zeminin buluştuğu her yerde oynanabiliyor. Enerji yükselten, konsantrasyonu arttıran ve odaklanma becerinizi geliştiren voleybol sporu ile siz de ilgilenmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm voleybol ekipman ve aksesuarları Barcin.com‘da sizleri bekliyor. 

kol egzersizleri

Kolları Sıkılaştırmak için Egzersiz Önerileri

d vitamini faydaları

D Vitamini Faydaları ve Önemi