Dünya Kupası Topları incelememizde bu hafta sırada 1970 Meksika Dünya Kupası resmi topu adidas Telstar var.
1930’da Uruguay’da düzenlenen ilk Dünya Kupası’ndan 1966 İngiltere Dünya Kupası’na kadar kupa maçlarında kullanılan futbol topları çeşitli firmalar tarafından, çoğunlukla da ev sahibi ülke kararına göre üretiliyordu.
1962 Şili Dünya Kupası için Santiago’yu üreten adidas 1970’ten itibaren ise FIFA ile tüm Dünya Kupaları resmi toplarını üretmek için anlaştı. Bugün futbol topu deyince hepimizin aklına ilk gelen siyah-beyaz panellerden oluşan top ilk kez bu kupada kullanıldı. O yıllardaki siyah beyaz televizyonlarda daha rahat görülmesi için siyah-beyaz üretildi. Bu kupa ilk kez canlı yayınlandığından topa da Televizyonun starı anlamına gelen Telstar ismi verildi. Telstar ayrıca o yıllardaki uydulardan birisinin ismiydi ve Telstar uydusunun şekli de hemen hemen futbol topuna benziyordu. Kendinden önceki toplarla karşılaştırıldığında devrinin en yuvarlak topu olan adidas Telstar 12 siyah beşgen ve 20 beyaz altıgenin elle birbirine dikilmesiyle ortaya çıktı. Deriden üretilmiş olmasına rağmen topun üzerine kaplanan Durlast poliüretan malzeme sayesinde hem su geçirmiyordu hem de daha dayanıklı hale gelmişti.
Futbol severlerin hala daha en güzel Dünya Kupası olarak niteledikleri 1970 Mesika, hücum futbolunun zirve yaptığı bir kupaydı. Jairzinho, Pele, Gerson, Tostao ve Rivelino’lu kadrosuyla kupaya damga vuran Brezilya hem grup hem de eleme maçlarının tamamını kazandılar. Finalde kupayı daha önce ikişer kez kaldıran İtalya ve Brezilya karşılaştı. Maçı 4-1 kazanan sambacılar kupayı 3 kez kazanan ilk takım oldular ve Jules Rimet kupasını kalıcı olarak müzelerine götürmeye hak kazandılar.
Brezilya-İngiltere maçı Brezilya’nın 1-0 üstünlüğü ile bitse de İngiliz kaleci Gordon Banks’ın Pele’nin kafa vuruşunda yaptığı inanılmaz kurtarış, tarihe gelmiş geçmiş en iyi kurtarış olarak geçti.