in ,

Efsane sporcular: Bobby Moore

Efsane sporcular köşesinde bu hafta İngiliz futbolunun önemli isimlerinden Bobby Moore’u misafir ediyoruz. 60’lar futbolunun önemli isimlerinden olan Bobby Moore, İngiltere milli takımının, Dünya Kupası’nı kaldırdığı 1960 yılında kaptanlığını yapmaktaydı. Futbol tarihinin en saygı duyulan isimlerinden olan Moore kariyerinin büyük kısmında West Ham forması giydikten sonra 3 yıl Fulham’da oynadı. Daha sonra ABD’ye giden savunma oyuncusu, burada 3 takımın formasını giyip futbol kariyerini noktaladı.

12 Nisan 1941 doğumlu defans oyuncusu West Ham United genç takımına 1956’da katıldı. 1958 yılında ise as takıma geçti. As takımda ilk maçını 8 Eylül 1958’de Manchester United’a karşı oynadı ve bu maçtan sonra takımın değişmez bir oyuncusu oldu. Moore’un oyunu okuma ve rakibin bir sonraki hamlesini tahmin etme yeteneği hayranlık uyandırıcıydı. Bu özellikleriyle yalnızca mücadele eden ya da  yükseğe zıplayabilen bir  bir defans oyuncusu imajından  fazlasına sahipti. Hatta, top sürme yeteneği  ya da süratli oyunu, ortalama seviyedeyken, onu dünya klasmanında bir oyuncu yapan özellikleri oyunu okuyabilmesi, takımı yönlendirebilme ve zamanlama yeteneğiydi.

Avrupa’da zafere koşan bir İngiliz

Bobby Moore 1960 yılında İngiltere 23 yaş altı milli takımına çağrıldı.

İngiliz milli takımı 1962 Şili FIFA Dünya Kupası finallerine hazırlandığı sırada, formu ve West Ham’daki başarı grafiğiyle Walter Winterbottom ve Futbol Federasyonu komitesinin dikkatini çeken Moore, milli takım kadrosuna alındı.

Takımla birlikte Güney Amerika’ya giden Moore, şampiyona öncesi 4-0 yendikleri hazırlık maçında oynasa da Dünya Kupası’nda forma giyemedi. Çeyrek finalde Brezilya ile karşılaşan İngilizler kupa veda etti.

Milli takım kaptanlığı

Johny Haynes’in milli takımı bırakması, halefi Jimmy Armfield’ın da sakat olması sonucu, 23 Mayıs 1963’te 12.milli maçına çıkan Bobby Moore, 22 yaşında kaptanlık bandını taktı. Bu maçta Moore, Dünya Kupası gibi önemli bir maçta İngiltere’ye kaptanlık yapan en genç oyuncu oldu. Bu maçta İngiltere Çekoslovakya’yı 4-2 yendi. Sakatlığı atlattıktan sonra Jimmy Armfield kaptanlığını geri alsa da milli takımın yeni koçu Alf Ramsey, 1964’teki tüm dostluk maçlarında kaptanlığı Moore’a verdi.

1964 yılı Bobby Moore için başarılarla dolu bir seneydi. İngiltere’nin kaptanlık bandını taktıktan sonra, Wembley Stadı’ndaki FA Cup finalinde Preston North End’i 3-2 yenen West Ham ile birlikte FACup Kupası’nı kaldırdı. Aynı yıl kanseri yenen Moore, Futbol Yazarları Birliği tarafından yılın futbolcusu seçildi.

1964’teki FA Cup Kupası Moore’un Wembley Stadı’nda yaşayacağı 3 büyük başarıdan ilkiydi. 1965’te Kupa Galipleri Kupası finalinde West Ham, 1860 Münih’i 2-0 yenerek mutlu sona ulaştı. West Ham’ın iki golünü de Alan Sealey atmıştı ve kaptanlık da Moore’daydı.

30. milli maçına çıkan Moore, koç Ramsey’in kaptanlık için birinci tercihi haline geldi. Bu takımla 1966 Dünya Kupası’nı kazanacağına inanıyordu.

Gerçekten de Moore’un kaptanlığındaki İngiltere Dünya Kupası grup maçlarını zorlanmadan geçti. Çeyrek finalde Arjantin’i tartışmalı bir maçta geçtikten sonra yarı finalde de Portekiz’i kupa dışına itti. Finalde İngiltere’nin rakibi Batı Almanya’ydı. Maçın başında Almanya Helmut  Butler’ın golüyle  1-0 öne geçti. Wolfgang Overath’ın Bobby Moore’u Almanya yarı sahasında düşürmesinden sonraki pozisyonda İngiltere’nin beraberlik golü geldi. Maç İngiltere’nin 4-2 galibiyetiyle sonuçlanırken İngilizler büyük bir sevinç yaşıyordu. Kupa töreninde, Jules Rimet kupasını Kraliçe Elizabeth II’den almak üzere yürüyen Bobby Moore’un elindeki toz ve çamuru şortuna silme çabaları bu kupanın renkli görüntülerinden biridir.

Boby Moore İngilitere milli takımında 108 kez forma giyerek kendi zamanının rekorunu kırmıştı. Bu rekor daha sonra 125 milli maça çıkan kaleci Peter Shielton tarafından kırıldı.  Kaleci dışında Bobby Moore’un rekorunu geçen tek oyuncu David Beckham’dır. Beckham 28 Mart 2009’da 109. kez İngiltere formasını giydi. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, Bobby Moore, Beckham’ın aksine sahaya çıktığı her maçın her dakikasında oynamıştır.

Bobby Moore’a, İngiliz futboluna yaptığı katkılardan dolayı, “İngiliz futbolunun ilk beyefendisi” lakabı yakıştırılmıştır.

Dünyanın en iyi futbolcularından Brezilya’lı yıldız Pele, Bobby Moore için karşısında oynadığım en iyi savunma oyuncusuydu diyerek Moore’a olan hayranlığını dile getirmiştir.

Bugün İngiltere’nin en büyük ve milli stadı olan Yeni Wembley Stadı önünde Bobby Moore heykeli yer alıyor.

Bobby Moore yalnızca futbol sahasında değil sinemada da kamera karşısına geçmişti. 1981 yapımı Özgürlüğe Kaçış (Escape To Victory) isimli sinema filminde  Terry Brady rolünde oynadı. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere esir düşen bir grup müttefik askerinin, Nazi subaylarıyla karşılaştığı futbol maçını ve askerlerin kaçış hikayesini anlatan filmde Pele ve daha bir çok futbolcu da rol almıştır.

Fenerbahçe yeni sezon formaları tanıtıldı

Galatasaray 2012 formaları tanıtıldı