in

Futbolcular Neden Çin’i Tercih Ediyor?

Son yıllarda yaptığı transferlerle adını sıkça duymaya başladığımız Çin ligi, hem futbolcuların hem de futbolseverlerin gözde futbol cenneti konumunda!

Futbolun ilk oynandığı toplumun Çin olduğu düşünüldüğünde, Çin’in bir futbol cenneti olması gerekirken şike ve yolsuzluk batağı olması inanılır gibi değil elbette. Lakin bu konuda hükümetin aldığı sıkı tedbirler –küme düşürmek, hapis cezası- Çin futbolunun düzelmesi için atılmış en büyük adımlar oldu ve ligin bugün ulaştığı popülerliğin temeli bu kararlarla sağlandı.

2004 yılından itibaren büyük bir toparlanma dönemine giren Çin futbolu, sadece şikecilerden kurtulmadı, köklü bir vizyon değişimiyle önce kendi milletine bu sporu sevdirdi, ardından iyi transferler yaparak dünyanın dikkatini çekmeyi başardı.

Bu ligde kırılma noktası ise, şike yüzünden 2010 yılında ligden düşen Guangzhou’yu satın alan, ülkenin en büyük emlak firmalarından Evergrande sayesinde yaşandı. Çin’in en zengin 5. adamı olan şirket sahibi sayesinde takım kısa sürece toparlandı ve yükseldiği 1. ligde son 4 yılda üst üste şampiyon oldu. Bu takımın başarılarıyla birlikte şaha kalkan Çin ligi bir daha durmadı. Şirketlerin futbol takımlarına yatırım yapmasıyla birlikte Çin, sermayesi yüksek, başarıya hasret ve büyümek isteyen bir lig halini aldı. Ligdeki bu iyileşmeye bir de artan yayın gelirleri ve büyük isimlerin transferleri eklenince Çin, son yılların en popüler ligi oluverdi.

Eskiden emekliğini geçirmek isteyen başarılı ama yaşlı futbolcuların tercih ettiği bir ligken, artık kariyerinin zirvesinde genç futbolcular da bu ligi tercih etmeye başladı. Tabii bunda takımların arkasındaki büyük firmaların verdiği astronomik transfer ücretlerinin de etkisi büyük.

İşte bir zamanlar Çin’de oynamış ya da halen oynayan o isimlerden birkaçı:

Burak Yılmaz

Kendisine yapılan cazip teklife hayır diyemeyen ve dönemin teknik direktörü Mustafa Denizli’ye Galatasaray’dan ayrılmak istediğini söyleyen Burak’ın Çin’deki tercihi Beijing Guoan kulübü oldu. İmzaladığı 4 yıllık sözleşmeyle Burak’ın cebine her yıl 8 Milyon Euro girecek.

burak

Demba Ba

Senagal’li oyuncu Çin’in Shangai Shenhua takımıyla 22.5 Milyon Euro’ya el sıkıştı. Oyuncu, Beşiktaş’a ise 6 Milyon Euro’ya transfer olmuştu. Aradaki farkı siz düşünün.

dembaba

Luis Fabiano

Çin takımı, 35 yaşındaki Fabiano için o günkü takımı Santos’a gözünü bile kırpmadan 11 Milyon Euro vermeyi kabul etmişti. Emeklilik yaşında bir futbolcu için oldukça yüksek bir rakam.

fabiano

Jackson Martinez

Atletico Madrid’in Kolombiyalı forveti Jackson Martinez, Çin’in Guangzhou Evergrande takımına attığı imzayla hem cebine 42 Milyon Euro’yu atmayı hem de 2016’nın transfer ücret rekorunu kırmayı başardı.

jackson

Fredy Guarin

Fenerbahçe’nin teklifini, Jiansgsu’nun 18 Milyon Euro’luk teklifini duyunca reddeden Guarin’i çok iyi anlıyoruz.

Guarín-Shenhua

Ramires

Jangsu Suning takımı Chealsea’de oynayan ve o dönemler 28 yaşında olan Ramires için tam 106 Milyon TL ödedi.

Ramires

Ersan Gülüm

Hebei China Fortune takımı Ersan Gülüm için hiçbir masraftan kaçmadı ve bonservis bedeli için tam 7 Milyon Euro ödedi.

ersan

Hulk

Zenit takımında forma giyen Hulk, Asya rekoru kırdığı transfer ücretiyle 41.5 Milyon Sterlin’e Shanghai SIPG takımıyla el sıkıştı.

hulk

Fenerbahçe, Panathinaikos’un Hevesini Kırdı!

Tek Rakipleri Kendileri!