Her takımın bir rengi var. Fenerbahçe; sarı lacivert, Beşiktaş; siyah beyaz, Bursaspor; yeşil beyaz, Trabzonspor; bordo mavi… İyi de bu renkler neye göre kime göre seçildi? Bu renklerin seçilmesinin ardında nasıl bir hikaye var? Emin olun hepsi birbirinden ilginç bir hikayeye sahip. Forma rengi seçimi konusunda en ilginç hikayeye sahip takımlardan biri kuşkusuz Galatasaray. Önce başka bir renk seçiyorlar. Ardından seçtikleri rengin başlarına iş açabileceğinden korkup değiştiriyorlar ve uzun araştırmaların sonunda Galatasaray forması, bugün milyonlarca insanın gururla taşıdığı sarı kırmızılı renklerine kavuşuyor.
İşte böyle başlıyor Avrupa fatihi Galatasaray’ın forma hikayesi. Bakalım, Spor Toto Süper Lig’in en çok şampiyon olan takımı Galatasaray, bugünkü renklerine nasıl kavuşmuş, Ali Sami Yen’den dinleyelim.
Yepyeni Bir Takım Doğuyor…
Galatasaray’ı anlatmaya çok eskilere, taa 2. Beyazıt dönemine gitmek gerekir. Her şey, devlet adamı yetiştirmek için 1481’de sonraları adını açıldığı bölgeden alan bir “Galata Sarayı” mektebinin açmasıyla başlar. Okul günümüzdeki modern haline 1868’de kavuşur ve ilerleyen dönemlerde yenilikçi öğretmenleri sayesinde öğrenciler sporla tanışır. Mektepte o yıllarda jimnastikle başlayan spor çeşitliliğini yüzme, kürek, izcilik tenis, hokey takip eder ve futbol branşı adını Türk spor tarihine altın harflerle yazdıran Faik Üstünidman’ın girişimleriyle popüler olmaya başlar. O dönemde öğrenciler arasında hayli sevilen ve tutulan bir spor halini alır futbol. İşte o okul sıralarında başlayan futbol merakı, Galatasaray takımının da kurulmasının temelini oluşturan hikaye olur.
Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen, Galatasaray’ın kuruluşunu şu cümlelerle anlatır:
“1 Teşrin 1905’te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray’da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik.”
İşte bu sözlerle kurulan takıma forma dikme zorunluluğu doğunca, forma için önce renklerin belirlenmesi gerekliliği doğar.
Galatasaray Forması Nasıl Üretildi? Ali Sami Yen Anlatıyor…
Ali Sami Yen ve arkadaşları kafa kafaya verir ve Türk olmayan takımları yenmek için kurdukları Galatasaray takımı için renk arayışına girerler. Ve akıllarına bir renk kombinasyonu gelir.
“Galatasaray takımı için ilk seçtiğimiz renkler, bayrağımızın renkleri idi: Kırmızı-beyaz. İlk formaları Asım Tevfik’in annesi ile kız kardeşim Samiye dikmişlerdi. Bu ilk formaları giyince birden korktuk; acaba başımıza bir iş gelir mi diye. Bunun üzerine İngiltere’den sarı-siyah renkte hazır formalar getirttik, ama hiçbirimiz bu renkleri beğenmedik.”
Kırmızı beyaz forma renginden farklı sebeplerle korktukları, sarı siyah forma renginden de heyecan verici olmadığı için vazgeçen Ali Sami Yen ve arkadaşlarının yeni bir renk kombinasyonu bulması gerekir. Bu noktada kaleci Asım Tevfik ve sol açık Emin Bülend olaya dahil olur ve Bahçekapı’da kumaşçıları dolaşırlarken “o renklere” adeta vurulurlar.
Ali Sami Yen, sarı kırmızı rengi gördüğü o anı şöyle anlatır:
“Tezgahtar ustaca bir el hareketi ile bu iki kumaşı birleştirince, bir saka kuşunun başıyla, kanadının yarattığı neşeli bir renk değişimine benzer bir parlaklık hasıl oldu. O anda içinde bir alevin parladığını hissettim. Bu renkler bizi galibiyetten galibiyete götürecek diye hayal ettim.
Kumaşları alıp eve getirdim, kız kardeşim biçip dikti. Biz de sarı kırmızılı formayı 6 aralık 1908’de Barham İngiliz harp gemisinin oyuncularıyla yaptığımız maçta giydik.”
O gün o maç, Galatasaray’ın 3-1 maçı kaybetmesiyle sonuçlansa da takımın sarı kırmızılı formayı ilk kez giydiği maç olarak futbol tarihine geçer. Onlarca kupaya, Türkiye futbol tarihinde birçok ilke ve müthiş başarılara imza atan Galatasaray da takım renklerine böylece kavuşmuş olur.
Peki 1905 yılından günümüze kaç Galatasaray forması geldi geçti yeşil sahalardan? Tüm formaları görmek için Efsane Formalar: Galatasaray Formaları yazımıza tıklayın.