Vücuda hareket etme ve dik durma yeteneği kazandıran kaslar, kas lifi denilen ve uzayıp kısalabilen lif demetlerinden oluşur. Kas zorlanması belirtileri; kas liflerinin gerilmesi veya yırtılması sonucu oluşur. Günlük aktiviteler ya da efor gerektiren yoğun egzersizler sırasında meydana gelebilir. Kasın sınırlarının ötesinde gerilerek çok güçlü bir şekilde kasılmaya zorlanması, tendonlarda veya kaslarda hasarlara yol açabilir. Hafif vakalarda, sadece birkaç kas lifi gerilir veya yırtılır. Ancak kas sağlam ve güçlü kalır. Ciddi vakalarda, gerilmiş kas yırtılabilir ve düzgün çalışmayabilir. Kas zorlanması, kas lifi hasarının ciddiyetine bağlı olarak üç sınıfa ayrılır:
1. Derece kas zorlanması: Hafif zorlamaya bağlı olarak sadece birkaç kas lifi gerilir veya yırtılır. Yaralanan kas hassas ve ağrılı olsa da normal bir gücü vardır.
2. Derece kas zorlanması: Zorlama derecesi biraz daha yüksektir. Daha şiddetli kas ağrısı ve hassasiyeti olan ılımlı bir türdür. Ayrıca hafif bir şişlik, gözle görülür bir güç kaybı ve bazen bir çürük vardır.
3. Derece kas zorlanması: Aşırı zorlama sonucu kas sonuna kadar yırtılır, bazen iki ayrı parçaya bölünür veya tendonundan kopabilir. Tam kas fonksiyon kaybının yanı sıra ciddi ağrı, şişme, hassasiyet ve renk bozulmasına neden olan ciddi yaralanmalardır. Genellikle kasın normal hattında keskin bir kırılmaya neden olduğundan, yırtık kas parçalarının ayrıldığı cildin altında açık bir “oyuk” veya “boşluk” olabilir.
Kas Zorlanması Belirtileri
Kas gerilme riski özellikle spor aktiviteleri sırasında yüksek olsa da günlük aktiviteler sırasında ağır bir nesneyi kaldırmak ya da sadece bir kaldırım taşından çıkmak da kaslarda gerilmeye sebep olabilir. Neredeyse tüm atletik aktivite türleri kas zorlanması riski taşır, ancak bu yaralanmalar en çok futbol gibi temaslı ve basketbol, tenis gibi hızlı başlangıç gerektiren sporlarda ortaya çıkma eğilimindedir.
Kas zorlanması belirtileri şunlardır:
- Kas şişmesi, morarma ve kızarıklık
- Kas krampı veya spazmı
- Kas gücünde bir azalma veya tam bir kas fonksiyonu kaybı
- Yaralanma anında kasta kopma hissi
- Kasın normal hattında bir boşluk ve oyuk
Hafif ve orta şiddette kas zorlanması belirtileri genellikle birkaç hafta içinde kaybolur. Daha ciddi zorlanmaların iyileşmesi aylar alabilir.
Kas Zorlanmasını Önleme
Akut kas gerilmesi, kasınızın ani ve beklenmedik bir şekilde yırtılmasıdır. Bu tür yırtıklar yaralanmalardan veya travmadan kaynaklanabilir. Soğuk havalarda akut kas gerilmeleri de daha yaygındır. Bunun nedeni kasların düşük sıcaklıklarda daha sert olmasıdır. Kas zorlanmasının en önemli nedenlerinden biri de uzun süre aynı pozisyonda durmaktan kaynaklanan duruş bozukluklarıdır.
Kas zorlanmasını önlemek için;
- Egzersiz öncesi ısınma hareketleri yaparak kasları egzersize hazırlayın. Ayrıca egzersiz sonrası gerilme hareketleri ile kaslarınızı dinlendirin.
- Egzersiz programınızın yoğunluğunu kademeli olarak artırın.
- Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Fazla kilolar, özellikle bacaklarınız ve sırtınızdaki kasları gerebilir.
- Duruş bozukluklarını önlemek için sırt, bel, boyun ve bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik pilates egzersizleri yapın.
- Ağır kaldırmamaya ve ani hareketler yapmamaya dikkat edin.
- Uzun süre aynı pozisyonda durmayın. Masa başı çalışanıysanız düzenli aralıklarla ofis egzersizleri yapın.
Kas Zorlanması Tedavisi
Hafif kas zorlanmaları evde tedavi edilebilir. Zorladığınız kasları dinlendirebilir hatta spor faaliyetlerinize bir süre ara verebilirsiniz. Hasar gören bölgedeki şişliği azaltmak için buz kullanabilirsiniz. Elastik bir bandaj ile kasları sıkıştırabilirsiniz. Tedaviye rağmen belirtileriniz kötüleşirse özellikle ağrınız dayanılmaz hale gelirse veya uyuşukluk, karıncalanma hissederseniz mutlaka doktora danışmalısınız.
Günlük aktivitelerinizde ve egzersizlerinizde kullanabileceğiniz rahat ve konforlu spor giyim ürünlerine Barcin.com üzerinden ulaşabilir, avantajlı ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.