Egzersiz yapmayı kilo vermek için yapıyorsanız, hangi tür egzersizin en iyi sonuçlara ulaştıracağını merak etmişsinizdir: Uzun koşular gibi dayanıklılık antrenmanları mı, yoksa ağırlık kaldırmak gibi kuvvet antrenmanları mı?
Applied Physiology dergisinin yakın zamanda yaptığı bir araştırma, azaltılmış kalorili diyetle birleştirilmiş egzersizin türünün, kilo kaybı için önemli bir etken olmadığı gerçeğini bulmuştur.
96 obez kadın ve erkeğin katıldığı 22 haftalık programda katılımcılar, 4 farklı egzersiz grubuna ayrılmışlar: Kuvvet antrenmanı grubu, 8 egzersiz döngüsü yapmış, dayanıklılık antrenmanı grubu kardiyo çalışmaları yapmış, kuvvet ve dayanıklılık grubu kardiyo ve istasyon çalışmalarının bir bileşimini uygulamış ve bir kontrol grubuna da her hafta en azından 200-300 dakika kadar yürüyüş, bahçe işleri gibi birçok etkinliği içine alan egzersiz yapması söylenmiş.
4 grup da haftada 3 gün antrenman yapıp, azaltılmış kalorili bir diyet uygulayarak kilo kaybını hedeflemiş.
Peki sonuç ne olmuş? Program sonunda herkes kilo vermiş. 4 grup üyelerinin hepsi de kilo olarak büyük düşüş kaydetmiş. (8-15kg aralığında) Bu durumda fiziksel etkinlik ne olursa olsun katılımcılar kilo vermişler.
Bu bilgi de, kalori alımını azaltıp etkinlik seviyesini yükseltmenin en verimli incelme yolu olduğunu öneriyor. Bir koşucu olarak muhtemelen zaten hayli hareketli ve yediklerinize dikkat ediyor olmalısınız.
Yine de her iki konuda da kendinizi geliştireceğiniz önerilerle hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşabilir ve kilonuzu koruyabilirsiniz. İşte öneriler;
Daha Fazla Hareket Edin
- Asansör yerine merdivenleri kullanın
- Her oturduğunuz 1 saatin ardından 10-15 dakikalık bir yürüyüş yapın.
- İş arkadaşlarınızla öğle aralarında yürüyüş yapın ve ofis içinde arkadaşça şınav yarışması düzenleyin.
- Masanızın altında bir iki dambıl bulundurun ve squat ile lunge hareketlerini yaparken bunları kullanın.
Daha Az Yiyin
- Vücudunuzun ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğunuz bir telefon programı aracılığıyla öğrenin.
- Günlük kalori alımı için hedefler koyun ve besin alımınızı takip edin.
- Porsiyonlarınızı kontrollü bir şekilde alın. Daha küçük bir tabağa yemeğinizi kendiniz doldurun.
- Sebze ve diğer düşük kalorili besinler tüketin.