Türkiye’nin tenis sporu ile tanışması 1900’lü yılların hemen başında ülkemizde görev alan elçilik personelleri aracılığıyla gerçekleşmiştir. İstanbul’da üst üste üç yıl boyunca düzenlenen Challenge Kupası, tenisin daha geniş kitleler tarafından tanınmasına ön ayak olmuştur. 1910 yılında Kadıköy Moda’da açılan ilk tenis kortunda tenis eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Türkiye Tenis Federasyonu tarafından yürütülen turnuvalar ve organizasyonlar sayesinde tenise olan ilgi ve merak artarak devam etmiştir.
Geçmişten Günümüze Türk Tenis Tarihi
Tenisin ilk olarak hangi tarihte ve kimlerin öncülüğünde Türkiye’de oynanmaya başlandığı bilinmese dahi İngiliz konsolosluk çalışanlarının tenis tutkusunu ülkemize taşıdığı düşünülmektedir. İngiliz elçilik çalışanları tarafından Tarabya’da tertiplenen Challenge Kupası ve aynı yıllarda moda tenis kortunda düzenlenen amatör etkinlikler, tenisin ülkemizde tanınmaya başlamasına destek olmuştur. 1915 tarihinde Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından açılan tenis şubesi, Türk oyuncuların da kortlarda kendini gösterebilmesine katkıda bulunmuştur. Cumhuriyetin ilanıyla beraber 1923 yılında kurulan Türkiye İdman Cemiyetleri ise tenis sporunun profesyonel olarak oynanmaya başlanmasını mümkün hale getirmiştir.
Tenisin tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olan Balkan Şampiyonası (1930), Türk tenisçilerin ilk kez uluslararası bir platformda mücadele edebilmesini sağlamıştır. Balkan Şampiyonası’nda Sedat Erkoğlu ile Vahram Şirinyan, çiftlerde Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya takımlarını eleyerek birinciliğe ulaşmıştır. 1942 yılında, Mecdi Serdengeçti, Avni Şaşa, Rıza Arseven, Muhterem Sökmen, Cihat Tegin ve Memduh Moran gibi isimlerin öncülüğü ile açılan TED Spor Kulübü de altyapı ve eğitim anlamında teniste ciddi atılımların gerçekleştirilebilmesine olanak tanımıştır.
Tenis sporunun yaygınlaşması ve geliştirilmesi için çalışan Türkiye Tenis Federasyonu, ülkemizin bu branşta uluslararası seviyede temsil edilmesine öncülük etmiştir. Özellikle 1970’li yıllardan itibaren tenise olan ilginin artması belediyeler, vakıflar, oteller ve özel spor tesisleri tarafından evrensel standartlarda ve özelliklerde tenis kortlarının inşa edilmesini sağlamıştır. 10 yaş altı, 12-16 yaş aralığı ve 18 yaş üstü gruplar için düzenlenen yerel turnuvalar sayesinde hem milli takım düzeyinde hem de bireysel seviyede mücadele eden sporcular yetişmiştir.
Ünlü Türk Tenis Oyuncuları
Nazmi Bari, Tevfika Celaloğlu, Alaaddin Karagöz, Duygu Akşit ve Mert Ertunga gibi birçok isim, Türk Tenis tarihçesi içinde önemli bir yere sahiptir. Değerli tenisçilerin anılarını geleceğe taşıyan Türkiye Tenis Federasyonu, 150’ye yakın spor kulübünü bünyesinde barındırır. Böylece yeni yeteneklerin ülkemizi temsil edebilmesine destek olur. Yaz döneminde gerçekleştirilen özel eğitim kampları sayesinde genç ve yetenekli tenisçiler, federasyon bünyesinde geleceğin tenis yıldızı olarak eğitim görür.
2004 yılında özerk bir yapıya kavuşan Türkiye Tenis Federasyonu, Türk tenisinde farklı bir dönemin başladığının sinyallerini vermiştir. Aynı yıl dünya klasmanı için gerekli puanları toplayan İpek Şenoğlu, Grand Slam`lere bireysel puanlar ile katılabilen ilk Türk tenisçi olmayı başarmıştır. WTA düzeyinde final oynayan ilk Türk kadın tenisçi olma unvanını günümüzde de koruyan İpek Şenoğlu, tüm Grand Slam`lerde oynama başarısına da ulaşmıştır. Erkeklerde son 10 yılın en başarılı temsilcilerinden biri olan Marsel İlhan, Nazmi Bari’nin ardından Grand Slam’de ana tabloda kendine yer bulabilen ikinci milli tenisçimiz olmuştur. İpek Şenoğlu ile başlayıp Marsel İlhan ile devam eden başarı grafiğini Başak Eraydın, Melis Sezer ve Çağla Büyükakçay gibi yeni jenerasyon tenisçiler takip etmiştir.
Tenis oynarken raket, taşıma çantası ve tenis topu gibi eşyaların yanı sıra tenis şortu, tenis ayakkabısı ve tenis kasketi gibi sportif ekipmanların da özenle seçilmesinde fayda vardır. Siz de dünyaca ünlü markalara ait şort, tişört, çorap, ayakkabı ve çanta gibi spor ürünlerine güvenli alışveriş imkanı ve cazip fiyat seçenekleri ile Barcin.com üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.