Menu
in

Türkiye’ye Gelmiş 9 En iyi Yabancı Kaleci

türkiyeye gelmiş geçmiş en iyi yabancı kaleciler

Genelde ülkemizdeki efsanevi yabancı oyuncular golcülerden veya 10 numaralardan oluşsa da birçok kaleci de unutulmazlar arasında yer alıyor. Döneminin en büyük yıldızları olanlar, şampiyonlar ve golcüler… Süper Lig ve Türk futbolu, uzun süredir birçok önemli kaleciye ev sahipliği yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Türk futbolunda efsaneleşmiş ve iz bırakmış en iyi dokuz kaleciye bakıyoruz.

9- Dimitar Ivankov

Kalecilerin unutulmaz kurtarışlar yapıp kimi zaman kalelerine duvar örmelerine alışığız ama Bulgar yıldız, golcü kimliğiyle listedeki tüm rakiplerinden ayrılıyor. Levski Sofya’da başladığı kariyerinde penaltı golleriyle öne çıkan Ivankov, 2005’te Kayserispor formasıyla Süper Lig’le tanışıyor ve gollerine ülkemizde de devam ediyor. 200’e yakın maçta forma giydiği Türkiye’de üç yıl Kayserispor, üç yıl da Bursaspor formalarını giyerek Güney Kıbrıs’ta bir sezon daha geçirip futbol kariyerini noktalıyor. Kariyerinde attığı 43 penaltının hiçbirini kaçırmayan Ivankov, dünya futbol tarihinin en golcü kalecileri arasında 3. sırada yer alıyor.

8- Oscar Cordoba

Güney Amerikalı kalecilerin farklı bir iz bıraktığı futbolumuzda Cordoba, listenin ilk Güney Amerikalısı olarak 8. sırada yer alıyor. Kendi kıtasında geçirdiği kariyerinde 2002’de Perugia’ya kiralık olarak giden Cordoba, Avrupa’ya ilk adımını atıyor ve aynı yılın yaz aylarında Beşiktaş’la sözleşme imzalıyor. Dört yıl İnönü’de kaleyi koruduktan sonra bir sezon da Antalyaspor’un kalesini koruyor ve ülkemize veda ediyor. 2009’da ise eski takımı Millonarios formasıyla futbolu bırakıyor. Kolombiyalı kalecinin kariyerinde Arjantin, Türkiye ve Kolombiya lig şampiyonluklarının yanı sıra Türkiye Kupası, Copa America ve Kıtalararası Kupa şampiyonlukları da bulunuyor.

7- Jean-Marie Pfaff

Dünya futbolunun Bayern’in 80’lerdeki üst üste üç şampiyonluğunda kaleyi koruyan isim olarak tanıdığı efsane Belçikalı, 36 yaşında Trabzonspor’un kalesine geçip bir yıl kaleyi koruduktan sonra futbolu bırakıyor. Pele’nin FIFA 100 listesinde tarihin en iyi 100 ismi arasında kendine yer bulan Pfaff, 1986’da Dünya Kupası’nın en iyi 11’ine seçiliyor ve 1987’de de Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafınan dünyanın en iyi kalecisi ödülünü alıyor.

6- Marijan Mrmic

Listemizin ikinci Beşiktaşlı kalecisi olan Mrmic, iki sezon forma giydiği ülkemizde esnekliği ve harika refleksleriyle hatırlanıyor. 1998’de dünya üçüncüsü olan Hırvatistan milli takımının da kadrosunda yer alan Hırvat kaleci, kulüp kariyerindeki tüm kupaları Türkiye’de kazanıyor ve kendisi kadar ülkemiz için de önemli bir karakter haline geliyor. Mrmic, 2016’da Beşiktaş’ta kaleci antrenörlüğü yapmaya başlamasıyla ve o dönem Türkiye’deyken İslamiyeti seçtiğini açıklamasıyla biliniyor.

5- Faryd Ali Mondragon

Listenin ikinci Kolombiyalı kalecisi, aynı zamanda da Galatasaray’dan listeye giren ilk isim olarak 5. sırada yer alıyor. Metz’den geldiği Galatasaray’da Taffarel sonrası kaleyi devralmasıyla büyük bir yükün altına giren Kolombiyalı, bu yükün altından başarıyla kalkıyor ve uzun yıllar kalesini başarıyla koruyor. 43 yaşla Dünya Kupası’nda forma giyen en yaşlı kaleci unvanını 2018’e dek elinde tutan Mondragon, 2018’de bu unvanını Mısırlı Hadary’e kaptırıyor. Futbola Deportivo Cali formasıyla başlayan Mondragon, 1 maç kalesini koruduğu ilk takımına dönüp 2 yıl forma giyerek vefa örneği gösteriyor ve 2014 Dünya Kupası sonrası futbolu bırakıyor.

4- Zoran Simovic

Krusevac ve Hajduk Split formalarıyla tanınan Yugoslav kaleci Simovic, Galatasaray’a geldiğinde bir futbol devriminin parçası olacağından habersizce kaleye geçiyor. Türk futbolunun Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynadığı tek sezonda Galatasaray formasını terleten Simovic, Derwall-Denizli dönemindeki efsane şampiyonluklarda kaleyi koruyor ve takımının 14 yıl sonra şampiyon olmasının baş aktörlerinden biri oluyor. Simovic sonrası Galatasaray kalesi Taffarel’e kadar büyük sorunlar yaşıyor ki bu da onun ne kadar üst düzey bir performans sergilediğini gösteriyor.

3- Fernando Muslera

Listemizdeki dokuz isim arasında yer alan tek futbolcu olan Uruguaylı yıldız, 2011’den bu yana Galatasaray’ın kalesini koruyor ve 2017’den itibaren takımının kaptanlığını yapıyor. 2011’de Uruguay’la Copa America zaferi yaşadıktan sonra geldiği Galatasaray’da dört şampiyonluk yaşıyor ve üç kez yılın kalecisi, bir kez de yılın futbolcusu ödülünün sahibi oluyor.

2- Toni Schmuacher

Genellikle yerli kaleci kültürüne sahip Fenerbahçe, bu yüzden yabancı kalecileriyle pek hatırlanmıyor ama bir isim lig tarihine damga vurmayı başarıyor. Fenerbahçe’nin 103 gol atarak şampiyon olduğu 1988/89 sezonunda kaleyi koruyan Toni Schumacher, kariyerinde kazandıklarıyla dikkat çekiyor. İki kez Bundesliga şampiyonluğu yaşayan efsane, Almanya’nın şampiyon olduğu Euro 1980’de finalde kaybedilen 1982 ve 1986 Dünya Kupası’nda Almanya kalesini koruyor.

1- Claudio Taffarel

Ligimize birçok kaleci geldi ancak onun gibisi bir daha gelmedi ve birçoklarına göre bir benzerinin gelmesi de beklenmiyor. 1991 ve 1994’te dünyada yılın kalecisi seçilen Taffarel, 1998 Dünya Kupası’nda ise takımı kupayı finalde kaybetmesine rağmen en iyi 11’in ilk sırasında yer alıyor. Türk futbol tarihinde kazanılan iki Avrupa kupasının da baş aktörlerinden olan Brezilyalı efsane, Fatih Terim’in 2017/18 sezonunda Galatasaray’a dönmesinin ardından kariyerinde ikinci kez Galatasaray kaleci antrenörlüğü görevini üstleniyor. Taffarel, Galatasaray’la eş zamanlı olarak Brezilya milli takımında da aynı görevi yapıyor.

Ligimize gelene efsane kalecilerden etkilenip hem amatör hem de profesyonel düzeyde kalecilik tutkusundan vazgeçmeyenler için Barcin.com online mağazası en iyi kaleci ve futbol ekipmanlarını kolay ve güvenli bir alışverişle kapınıza getiriyor.

Yorum Yazın

Exit mobile version