in

Basketbolda En Çok Kullanılan Hücum Dizilişleri

Bu dizilişler, özellikle takımdaki belirli oyuncuların farklı ve özel yeteneklerinden daha iyi yararlanmak üzere tasarlanmış saha yayılımlarıdır. İyi bir hücum stratejisti, bu dizilişlerde avantaj ya da dezavantajlardan daha çok, hangi oyuncuyu ne zaman devreye sokması gerektiğine karar vermeyi bilmelidir. Oyundan oyuna değişecek dizilişler, yıllar geçtikçe de kendi evrimini geçirmeye devam etmektedir.

  • Tek Post, 4 Dışarda

Bu diziliş özellikle, potaya yakın birebiri kuvvetli ve post-up’ı (pivot hareketleri) çok iyi olan bir oyuncunun olduğu takımda uygulanabilir.

  • Tek Post (Single Stack)

Bu dizilişin genel amacı baskılı defanslara karşı başarılı olmaktır. Bu sayede içeri geçen ilk başarılı pas, postta birebiri beraberinde getirir.

  • İkili Post (Double Stack)

Bu dizilişte ise, Single Stack’ten farklı olarak iki post oyuncusu uzun, şutörlerin dışarı rahat çıkıp, atış yapmalarına imkan sağlar.

  • İkiz Kuleler (Twin Towers)

Postta iki oyuncu ve üç dışarıda dizilişi, pota altında postta konumlanmış, iki uzunun oyunu ile şekillenir. Bu ikili “ikiz kuleler” olarak da adlandırılır.

  • Yüksek Post ve Dışarıda Dizilim

Yüksek post dizilimi, çok iyi bir uzunu yani 5 numarası olmayan takımlar için idealdir. Buradan yola çıkarak, dış atışçı bir yüksek post oyuncusunun olduğu bir takımda uygulanır. Bu da baseline cut’larının ve içeri penetrasyonun önünü açar.

  • Açıl ve Yayıl (Open / Spread)

Bu dizilişe basketbolda “Donut” adı da verilmiştir. Bu oyunda postta herhangi bir oyuncu bulunmaz, bütün oyuncular üçlük çizgisinin dışında, oyun kurucu her zamanki hücum başlangıç noktasında, bir beşgeni andırır şekilde dizilir. Boyalı alanın boş bırakılması sayesinde cut’lar ve içeri penetrasyon mümkündür. Şutör uzun forvet ya da kuvvetli bir 5 numarası olmayan takımlar için idealdir.

  • Oyun Kurucu ve 4 Yukarıda (One Four High)

2 High Post (Uzun Forvet ve Pivot) ve onlarla aynı sanal çizgide dizilmiş 2 ve 3 numalar, baskılı defanslara karşı, oyun kurucunun işini kolaylaştırarak, 4 farklı pas kanalı yaratılmasına imkan tanır.

  • Boynuz (Horns)

Boynuz ya da “V”, basketbolda screen ve devrilme oyununun en iyi uygulandığı diziliştir. Bu sayede yüksek postta bulunan uzun forvet ya da pivotun screenlerinin bir tanesinden yararlanan oyun kurucu, diplerde bekleyen şutör gard veya kısa forvete topu ulaştırarak, şut tehdit mekanizmasını devreye sokarken, screen ve devrilmelerle de uzunların potaya hücumuna imkan sağlar.

  • Aşırı Yüklenme (Overload)

Aşırı yüklenme, aynı takım oyuncularının beşinin de aynı tarafta dizilmesi ile başlar. Farklı çapraz rotasyonlarla, karşı takım alan savunmasında gedik açılması hedeflenir.

Bol Şanslar!

Başarıya Giden Yol: Futbol Sistemleri 2

Avrupa Basketbolunun Yükselen Yıldızı: Jan Vesely