in

Spor Yaparak IQ Artırmak Mümkün Mü?

İnsanoğlu binlerce yıl boyunca fiziksel aktivitelerin zihinsel gelişimi etkileyip etkilemediği konusunu tartıştı durdu. Önce psikologlar araştırdı, yıllar sonra  devreye nörologlar girdi ve yapılan uzun araştırmalar sonucunda zihin ve fizik arasında mutlak bir bağ olduğu kesinleşti. Mesela, refleksler dışında gerçekleştirilen her planlı harekette, zihnin yoğun biçimde çalıştığı gözlemlendi. Hareketin nasıl başlayacağı, nasıl gelişeceği ve nasıl sonuçlanacağı gibi detayların düşünülmesinin zekayla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Önceleri yetişkin bir bireyin IQ seviyesinde herhangi bir oynama olmayacağı düşünülse de yapılan son araştırmalar gösterdi ki iyi beslenme, özel ilaçlar, doğal tamamlayıcılar ve tabii ki esas konumuz olan spor yaparak IQ artırmak artık mümkün!

IQ’nun Yükselmesinin Sebebi Oksijen Dolu Kan Hücreleri!

Her şey doğru nefes alıp vermekle başlıyor. Gün içinde farkında bile olmadan tuttuğunuz ya da kesik kesik aldığınız nefes, spor esnasında düzene giriyor ve aldığımız oksijenin kalitesi artıyor. Doğru nefesle alınan kaliteli oksijenin kandaki yoğunluğu artıyor ve beyne giderek beyin hücrelerini olumlu yönde uyarıyor. Bu da beynin çok daha iyi çalışmasını sağlıyor. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda spor yapan farelerin beyin hücrelerinin arttığı ve ölmek üzere olanlarınsa düzelme gösterdiği saptanmış. Bu da yaşlandıkça ölen beyin hücrelerimizin sporla kurtarılabileceği ihtimalini doğuruyor.

En İdeal Spor Koşu

kosu
Bilim adamları, yapacağınız bir iş yahut önemli bir toplantı öncesinde yapılan orta ağırlıkta kardiyonun, zihinsel performansı artırdığını söylüyorlar. Yani öğrenciyseniz ve çözemediğiniz bir matematik sorusu varsa; yahut reklamcısınız ve kreatif bir fikir bulmanız gerekiyorsa, belki de yapmanız gereken biraz ara verip en az 30 dakika boyunca koşmak! Koştukça doğru nefes almaya başlayacak, doğru nefes aldıkça beyninize giden oksijenin kalitesini ve miktarını artıracaksınız. Bu da saatlerce düşünüp bulmadığınız sorunun cevabını bulmanızı kolaylaştıracak.

Düzenli yapılan koşunun uzun vadede beynin kapasitesini geliştirdiği, öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve hafızayı kuvvetlendirdiği ise bir gerçek.

Yürüyün Ya Da Dans Edin!

dans_edin

Koşmayı sevmiyor olabilirsiniz. O halde dans edin ya da yürüyün. Dünya Sağlık Örgütü’nün günde 10.000 atmayı önerdiği bir dünyada hiçbir şey yapamıyorsanız, iş/okul dönüşü araçtan birkaç durak önce inin ve yürüyün. Aynı şey araba sahipleri için de geçerli elbette. Aracınızı birkaç sokak öteye park etmek gibi kendinize gün içinde yürümek için fırsatlar yaratabilirsiniz. O da mı olmuyor. Açın, hareketli bir müzik ve dans edin. Hangi dansı yaptığınızın ya da yaparken nasıl göründüğünüzün bir önemi yok. Sadece yapın ve vücudunuzdaki kan akışını hızlandırın. İlla bir dans türü tavsiyesi istiyorsanız, çiftli dansları ya da baleyi deneyebilirsiniz. Birkaç hafta sonra zihninizin açıldığını, hafızanızın kuvvetlendiğini, ritim ve dengenizin arttığını siz bile hissedeceksiniz.

Keratin Takviyesi Alın

Evet, onu saçın öz yapısında bulunan bir madde olarak bilmeniz çok normal. Ancak bilmediğiniz ve anormal olan bir özelliği ise vücuda düzenli alınan keratin takviyesinin IQ üzerindeki olumlu etkisi. Beynin kapasitesini artırma özelliğine sahip keratin her gün 5 gram tüketildiğinde, birkaç hafta sonra aklınızdan matematik sorusu çözebilir, kayıp parçaları daha kolay birleştir duruma geleceksiniz.

Bunları Yiyin!

Madem IQ’muzu artırmaya and içtik o halde konu beslenmeye gelmezse olmaz.

B vitamini yönünden zengin besinler olan, muz, hindi, balık, mercimek, patates gibi besinlerden en az birini mutlaka gün içinde tüketin. E vitamini açısından güçlü olan fındık, lif zengini yeşil bitkiler ve kivi de IQ’nuzu artırmaya destek diğer besinlerden.

  • Meditasyon yapın.
  • Yabancı dil öğrenin.
  • Hafızanızı zorlayın.
  • Bulmaca çözün.

Çocuklara Krampon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fit Kalmanı Sağlayacak Beslenme Taktikleri| Kemiklerim Kalın Bahanesine Son!