Dünya Kupası topları yazı dizisinde bu hafta sıra 1978 Arjantin Dünya Kupası’na geldi. Bu kupanın da resmi topu adidas tarafından üretildi.İsmini Arjantin’in tutkulu dansından alan adidas Tango farklı tasarımıyla son iki kupada kullanılan adidas Telstar ve Telstar Durlast modellerinden farklıydı. Beşgen ve altıgen panellerden oluşuyordu ve 20 altıgen panelin üzerindeki “triad” adı verilen üçgenler uzaktan bakınca 12 daire şeklinde algılanıyordu. Bu tasarım o kadar beğenilmişti ki 1998 Fransa Dünya Kupası da dahil olmak üzere 20 yıl boyunca kullanıldı. Tasarımlarda yalnızca triadların içindeki ev sahibi ülkeyi anımsatan kültürel desenler değişiyordu. 50 sterlin fiyatıyla da o güne dek satılan en pahalı futbol topuydu.
1978 Arjantin FIFA Dünya Kupası günümüze kadar Güney Amerika kıtasında düzenlenen son Dünya Kupası’dır. Organizasyondan iki yıl önce iktidara gelen militarist rejim nedeniyle bazı ülkelerin kamuoyunda bu Dünya Kupası’na katılıp katılmama kararı dahi tartışıldı ancak sonuçta katılmayan bir ülke olmadı. Hollandalı yıldız Johan Cruyff ve Alman Paul Breitner ülkedeki siyasi durumu protesto etmek amacıyla turnuvaya katılmasalar da Cruyff 30 yıl sonra bunun doğruyu yansıtmadığını açıkladı.
İngiltere’nin ikinci kez katılma başarısı gösteremediği bu Dünya Kupası’na ilk kez katılan Tunus ilk yarıda 0-1 yenik duruma düştüğü Meksika karşısında ikinci yarıda skoru 3-1’e getirdi ve Dünya Kupası finalleri tarihinde ilk kez bir Afrika takımı galibiyetle tanışmış oldu. İran da bu sene ilk kez Dünya Kupası’na ilk kez katılan ikinci ülke oldu.
120 dakika boyunca eşitliğin bozulmaması halinde kazananı penaltılarla belirleme kuralı ilk kez bu kupada geldi ancak uygulanmasına hiç gerek kalmadı. Hollandalı Rob Rensenbrik Dünya Kupalarındaki 1000. golü atarak tarihe geçti. İskoya’dan Willie Johnston ise Peru’ya karşı oynanan açılış maçında yasaklı madde kullandığı tespit edilince kupa’dan ihraç edildi.
İlk tur maçlarında Brezilya İspanya ve İsveç ile berabere kaldı. 1-1 biten İşveç maçının son dakikasında Brezilya bir korner atışı kazandı. Korner vuruşundan gelen topu Brezilyalı Zico İsveç ağlarına yollasa da hakem Clive Thomas top ceza sahasına girmeden maçın bittiğini söyleyerek golü vermedi. Brezilya’nın gruptan çıkması için son maçta Avustralya’yı yenmesi şarttı ve Roberto Dinamite’nin golüyle maçı 1-0 kazanarak ikinci tura çıktı.
Finallerde ev sahibi Arjantin ve Hollanda karşı karşıya geldi. Tartışmalı başlayan maçta açılış golünü 34.dakikada Mario Kempes attı. Hollanda ise ancak 82.dakikada Nanniga ile karşılık verebildi. Uzatmalarda ise Kempes ve Bertoni’nin golleriyle Arjantin 3-1 kazanarak Dünya Kupasını kazanan beşinci ev sahibi takım oldu.
Bu kupanın maskotu Gauchito isimli küçük bir futbolcuydu. Üzerinde Arjantin forması, elinde kırbaç ve boynunda fularıyla tam bir Arjantinliydi.
Bu Dünya Kupası’nda da Almanya’nın başında bulunan teknik direktör Helmut Schön 4 kez Dünya Kupası’na katılan tek teknik direktördür. Batı Almanya’yı 1966 Dünya Kupası‘nda ikinciliğe, 1970 Dünya Kupası‘nda üçüncülüğe, 1974 Dünya Kupası‘nda ise şampiyonluğa taşıdıktan sonra 1978 Dünya Kupası’nda Avusturya’ya elenince yerini Jupp Derwall’e bıraktı. 1972 Avrupa Şampiyonası’nda da kupayı kazanan Alman Milli Takımını yöneten Helmut Schön Dünya Kupası tarihinde teknik direktör olarak en fazla maça çıkma (25) ve en fazla maçı kazanma (16) rekorunun da sahibidir.