in

Dosya: Sabah Koşusu Nasıl Olmalı?

Fiziksel uygunluğu geliştirmenin ve vücut formunu korumanın sportif anlamda birden fazla yolu bulunur. Hem vücudun dinlenmiş halinden faydalanmak hem de güne zinde başlamak için tercih edilen sabah sporları, etkili bir program dahilinde uygulandığında kilo kontrolünden kondisyon düzeyinin artırılmasına kadar pek çok konuda destek sağlar. “Sabah koşusu nasıl olmalı?” ”Neden sabah koşucuları daha mutludur.” sorusu, koşuya başlamayı planlayan sporseverlerin zaman zaman zihnini kurcalayabilir. Genellikle basit bir fiziksel etkinlik olarak tanımlanan sabah koşusu detaylı şekilde ele alındığında, vücudun fizyolojik fonksiyonları üzerindeki bağlayıcı etkisi rahatlıkla fark edilebilir. Koşuya hazırlık konusunda çekinceleriniz devam ediyor ise ”10 adımda koşuya hazırlık” yazımıza göz atabilirsiniz.

Ön Hazırlık Sürecini Planlayın

Sabah koşularının da diğer fiziksel aktiviteler gibi önceden planlanması gerekir. Planlamaya ilk olarak, koşunun nerede gerçekleştirileceği ile ilgili karar vererek başlayabilirsiniz. Çünkü evde ya da spor salonunda gerçekleştirilen koşular ile açık alanda gerçekleştirilen koşuların hazırlık süreci farklılıklar gösterebilir. Koşunun yapılacağı yeri planlandıktan sonra, ihtiyaç duyduğunuz ekipmanları (rüzgarlık, havlu, su, kronometre, ayakkabı) hazırlamalısınız. Bu ekipmanları, fazladan bir yük olarak değil, koşu kalitenizi artıran ve biyolojik ihtiyaçlarınızı gideren unsurlar olarak görmelisiniz.

etkili koşu nasıl yapılır

Ön hazırlık sürecinin ikinci ayağı olan ekipman hazırlığının ardından, artık koşuya geçmek için kendinizi ısındırmaya başlayabilirsiniz. Isınma esnasında, yapacağınız koşunun şiddetini, süresini ve çevresel koşulları göz önünde bulundurmanın yanı sıra aktif ısınma hareketlerinin uygulandığı bir metot benimsemelisiniz. Ancak bu şekilde koşu verimliliğinize katkı sağlayan bir “warm up” evresi gerçekleştirebilirsiniz. Aktif ısınmayı, uygun hareket sıralamasıyla tamamladıktan sonra sabah koşunuzu gerçekleştirmeniz için gereken bir diğer adıma geçebilirsiniz.

Koşuyu Belirlediğiniz Amaç Doğrultusunda Gerçekleştirin

Ön hazırlık sürecini planladıktan sonra “Sabah koşusu nasıl olmalı?” sorusuna cevap verebilecek bir antrenman programı yapmalısınız. Hazırladığınız koşu programı dahilinde, antrenman süreniz, koşu temponuz ve koşacağınız alanın özellikleri konusunda karara varabilirsiniz. Dolayısıyla sabah koşusuna başlamadan önce, kardiyovasküler kapasitenizi korumaya yönelik mi yoksa kilo kontrolünüzü sağlamak için mi koşmanız gerektiğini muhakkak belirlemelisiniz. Bu programı yaparken zorlandığınız noktalarda, alanında uzman bir spor eğitmeninden yardım alabilirsiniz.

Sabah koşularını diğer antrenman türlerinden ayıran en önemli farklılık, vücudun tam olarak dinlenmesinin ardından harekete başlanmasıdır. Dolayısıyla koşuyu gerçekleştirmeden önceki gece, vücudun tam olarak dinlenmesini sağlamak adına 7 ya da 8 saat uyumanız gerekir. Bununla beraber koşuya başlamadan önce, yarım muz ya da elma gibi besinleri de az miktarda tüketerek hem koşu esnasında ihtiyacınız olan enerjinin bir miktarını karşılamış olursunuz hem de açken hareket etmenin yarattığı fizyolojik problem durumlarını minimize edersiniz. Bu planlamaların ardından hedeflediğiniz koşu için harekete geçebilirsiniz.

Uygun Ekipmanlar Kullanın

Yapılan sporun niteliğine özgü ekipman kullanımı, hareket etmenizi kolaylaştırmanın yanı sıra motivasyonunuzun artmasına da katkı sağlar. Sabah saatleri, her ne kadar vücudun en dinç olduğu zaman olarak tanımlansa da, vücudu harekete geçirmek için zorlayıcı unsurları da barındırır. Bu noktada sizi harekete geçirecek ve motivasyonunuzu artıracak uyarıcılar belirleyebilirsiniz. Örneğin, yeni aldığınız bir koşu ayakkabısı ya da giymekten haz aldığınız bir yağmurluk, koşuya duyduğunuz ilginin artmasına yardımcı olabilir.

Sabah koşusu için kullanmayı planladığınız ekipmanlar, antrenman verimliliğine de direkt olarak etki eder. Bu nedenle seçtiğiniz spor ayakkabının, koşmayı planladığınız zemin özelliklerine uygun tasarlanmış olması, yağmurluk ya da rüzgarlık gibi, hafif ve dış çevrenin olumsuz etkilerinden koruyan giysilerin tercih edilmesi gibi detaylar son derece önemlidir. Bununla beraber koştuğunuz yerin özellikleri de sabah koşusuna olan bakışınızı etkileyebilir. Dolayısıyla kapalı alanlardan ziyade, doğa ile iç içe olabileceğiniz ve temiz hava alabileceğiniz alanları tercih edebilirsiniz. ”30 dakikalık kesintisiz koşuya nasıl hazırlanılır?” yazısı ile koşu programlarınıza daha motive bir şekilde başlayabilirsiniz.

Siz de Barcin.com‘un avantajlı kullanım özelliklerine sahip koşu ekipmanlarına göz gezdirerek sabah koşunuzun daha verimli gerçekleşmesini sağlayabilir, Koşuya başlamak isteyenlere öneriler yazımızı okuyarak da motive bir şekilde başlayabilirsiniz.

yağ oranını düşürmek

Yağ Oranını Düşürmek İçin Beslenme Programı Nasıl Olmalı?

Voleybolun Tarihini Keşfedelim

Voleybolun Tarihini Keşfedelim!